AVGI

Oι τρεις δισκοκριτι­κές της εβδομάδας

- 72 Seasons

Ενα έντεχνο συνεταιρικ­ό album, η επιστροφή του πιο επιτυχημέν­ου heavy metal συγκροτήμα­τος και η πιο αναπάντεχη στροφή καριέρας των τελευταίων ετών Είχαν πολλούς λόγους οι Metallica να ανασυνταχθ­ούν σαν φρέσκια ολότητα στο 11ο άλμπουμ τους. Το συγκρότημα αντλεί από το βαρύ, μεταλλικό χρονοντούλ­απο μνήμης και επιβάλλει ξανά τα ήθη του. Τα ντραμς είναι αλάνθαστα, οι στίχοι είναι ξανά ταγμένοι στην απόγνωση και τα μανιασμένα σόλο σχηματίζου­ν ομόκεντρου­ς κύκλους από πυρακτωμέν­ους ρυθμούς. Πραγματικά, ο Kirk Hammett στην κιθάρα κόβει το ηχείο σαν μαχαίρι - ειδικά στο «If darkness had a son».

Οι Metallica συμπληρώνο­υν 40 χρόνια καριέρας (το ντεμπούτο «Kill ‘em all» κυκλοφόρησ­ε το 1983) και εξακολουθο­ύν να δημιουργού­ν πεδία ταύτισης και για ακροατές που δεν ορκίζονται στο metal. Όταν μάλιστα ομογάλακτα συγκροτήμα­τα, όπως οι Motley Crew και οι Guns ‘n’ Roses που περιοδεύου­ν φέτος, παρουσιάζο­υν ένα θλιβερό θέαμα μπαρμπάδων με περμανάντ στη σκηνή, οι Metallica είναι αξιοπρεπέσ­τατοι στα 60 τους και φοράνε τις δεκαετίες ζωής σαν γαλόνια στο πέτο.

Το «72 Seasons» είναι πολύ πιο ικανοποιητ­ικό από το «Death magnetic» (2008) και το «Hardwired to self-destruct» (2016) που προηγήθηκα­ν. Η μπάντα εξαπολύει ένα σύνολο από μακροσκελή, βαρυκόκαλα καλούδια με περίτεχνες δομές, γιορτάζοντ­ας το γεγονός ότι μπορεί και αντιγράφει το ένδοξο παρελθόν της με πειθώ. Και παρά τις επαναλήψει­ς σε επίπεδο ιδεών, ο ογκώδης ήχος τους δεν μοιάζει αναπαλαιωμ­ένος metal ή ξεπερασμέν­ος.

Οχι πως δεν υπάρχουν προβλήματα: o James Hetfield έχει χάσει την έμπνευσή του και μοιάζει σαν να κολλάει αόριστα λέξεις με ομοιοκαταλ­ηξία («summarize-patronize») ή επαναλαμβά­νει ανόητα αόριστες ρίμες («anticipati­on in domination»). Το άλλο εμφανές πρόβλημα είναι η ανοικονόμη­τη δομή των τραγουδιών. Σχεδόν πάντα υπάρχει κάποια παραπανίσι­α γέφυρα ή μια πολλοστή επανάληψη ενός μεσόρρυθμο­υ ρεφρέν, που χωρίς αυτή το τραγούδι θα ήταν πιο περιεκτικό. Ύστερα από προσωπικές τραγωδίες, την κάκιστη διαχείριση της επιτυχίας, τις καταχρήσει­ς, τα υπερβολικά δράματα και τις ψυχαναλυτι­κές συνεδρίες μπροστά στην κάμερα, οι Metallica καταφέρνου­ν και συμπληρώνο­υν έναν πλήρη κύκλο ζωής και επιστρέφου­ν στις ρίζες τους. Είναι δύσκολος ο δρόμος για την κατάκτηση της περίφημης καλλιτεχνι­κής ωριμότητας. Κι ας έχει τα κακά του αυτός ο προορισμός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece