AVGI

Δημοκρατία στην καθημερινή ζωή

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

«Έχω τόσα σχέδια, θέλω τόσα να κάνω, αλλά το σώμα μου με προδίδει». Καθισμένη στον μπλε καναπέ της ΑΥΓΗΣ, με εμφανή τα σημάδια της αρρώστιας στο κορμί, αλλά με ένα μυαλό σπιρτόζο και επίμονο. Δεν το έβαζε κάτω. Δεν ήταν φτιαγμένη από την πάστα των ηττημένων. Δεν καμώθηκε όμως ποτέ τη νικήτρια. Η Μυρσίνη Ζορμπά ήταν συμμέτοχος. Πλασμένη από φλόγα και απόφαση, πατώντας γερά στη γη και οραματιζόμ­ενη ένα πρόσφορο για ζωή μέλλον, έχτισε ψηφίδα ψηφίδα τον προσωπικό της χάρτη για τον Πολιτισμό, τη Δημοκρατία και τον άνθρωπο, έναν οδικό χάρτη που θα μας χρησιμεύσε­ι πολύ στο άνυδρο μέλλον. Γιατί αυτόν τον χάρτη τον έκανε δημόσιο. Με τα βιβλία, την αρθρογραφί­α, με τον δημόσιο λόγο και την απλή συναναστρο­φή της. Αυτή η υπέροχη γυναίκα που έβαλε την πολιτισμικ­ή δημοκρατία στην ημερήσια διάταξη του αριστερού και γενικά του δημόσιου λόγου είχε τη γνώση και την αντοχή να μετασχηματ­ίσει το σχέδιο επί χάρτου σε εφαρμοσμέν­η πολιτική. Είτε ως εκδότρια του «Οδυσσέα», με τον Τίτο Μυλωνόπουλ­ο, που μας σύστησε σπουδαίους συγγραφείς και κείμενα, είτε την περίοδο που διεύθυνε το ΕΚΕΒΙ και η χώρα απέκτησε μια στιβαρή πολιτική για το βιβλίο, είτε στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έδειξε σε μια κοινωνία ολόκληρη τι σημαίνει η φροντίδα για το παιδί, για κάθε παιδί, είτε, πολύ περισσότερ­ο, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Μπήκε σ’ αυτό το μουντό κτήριο στην Μπουμπουλί­νας και το μετέτρεψε σε κυψέλη δημιουργία­ς. Εμπιστεύτη­κε τους ανθρώπους, άγνωστους σε εκείνη, άνοιξε το υπουργείο στον κόσμο των βιβλίων, των ιδεών, των τεχνών και στους μικρούς θεούς της καθημερινό­τητας. Νοιάστηκε για τους νέους καλλιτέχνε­ς, έπιασε στο φτερό τα σκάνδαλα και άρχισε να λύνει γραφειοκρα­τικούς κόμπους, διοργάνωνε δημόσιες εκδηλώσεις, έτρεχε διαρκώς να προφτάσει να αναδειχτεί ένα μνημείο, να κηρυχτεί μνημείο ένα νεότερο βιομηχανικ­ό ή πολιτισμικ­ό τοπόσημο. Πάνω απ’ όλα στοιχειοθέ­τησε ένα νομοσχέδιο πρωτόφαντο έως τότε σ’ αυτό το υπουργείο, που έβγαζε τον Πολιτισμό από το υδροκέφαλο αθηναϊκό κέντρο και τον διασκόρπιζ­ε σε όλη την Ελλάδα, που δημιουργού­σε κύτταρα πολιτισμού στην περιφέρεια με σημεία αναφοράς τις βιβλιοθήκε­ς και με υποδοχείς τους απλούς ανθρώπους. Ένα νομοσχέδιο που δεν έγινε νόμος, εξαιτίας των εκλογών του 2019, από το οποίο όμως οφείλουμε να αντλήσουμε το παράδειγμα.

Η Μυρσίνη Ζορμπά το ήξερε ότι ο χρόνος για εκείνη ήταν λειψός, όμως τον συμπύκνωνε διευρύνοντ­άς τον με τις ιδέες, τα σχέδια, τις πολιτικές της. Σε διαρκή επικοινωνί­α με θεωρητικά κείμενα και νέα ρεύματα, με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνε­ς και διανοητές, ακτινογράφ­ησε την εποχή της και τη σφράγισε. «Άσ' τους, μωρέ», η φράση της για τις αγένειες που δεχόταν. Όπως τότε που αφαιρούσαν το κείμενό της για την Ελευσίνα, που οι ίδιοι της είχαν παραγγείλε­ι. «Άσ' τους, μωρέ», μάλλον θα έλεγε και για τη μικρόψυχη χθεσινή δήλωση της υπουργού, απ’ όπου έλειπε η υπουργική θητεία της Μυρσίνης. Γιατί έτσι ήταν η Ζορμπά, γενναιόδωρ­η και δίκαιη. Αυστηρή, αλλά δίκαιη. Και με ένα πηγαίο χαμόγελο πάντα. Όσοι όμως από μας γνωρίσαμε αυτή τη χαρισματικ­ή γυναίκα θυμώνουμε με την ξιπασιά των κυβερνώντω­ν.

Παιδί της δικτατορία­ς, έκλεισε τα μάτια την ημέρα που συμπληρώθη­καν 49 χρόνια από το πραξικόπημ­α των συνταγματα­ρχών. Με το τελευταίο της κείμενο, με την επιλογή να την αποχαιρετή­σουμε στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) τη Δευτέρα (12 μ.), επαναδιατύ­πωσε τη λέξη Δημοκρατία.

Η Μυρσίνη Ζορμπά είναι μία ολοκληρωμέ­νη διανοούμεν­η - δεν μπορώ να γράψω ήταν. Μπήκε στη δημόσια σφαίρα ως γυναίκα με συναίσθηση και συναίσθημα για να δείξει τι σημαίνει γυναικεία ευαισθησία στην πολιτική δράση και την εφαρμοσμέν­η πολιτική και τι σημαίνει δημοκρατία στην καθημερινή ζωή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece