AVGI

Μια συνάντηση συμβολισμο­ύ και ουσίας

Τσίπρας και Σολτς τόνισαν την ανάγκη συνεργασία­ς των προοδευτικ­ών δυνάμεων σε κάθε χώρα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτίμησε πως η επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρώπη

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Εναν μήνα πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκ­ε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Μια συνάντηση η οποία είχε τόσο συμβολικό αποτύπωμα όσο όμως και πολιτική ουσία, με τους δύο πολιτικούς άνδρες να τονίζουν την ανάγκη συνεργασία­ς των προοδευτικ­ών δυνάμεων σε κάθε χώρα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτίμησε πως η επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια, αν μη τι άλλο, κρίσιμη περίοδο τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία όσο όμως και για τις εξελίξεις στο γεωπολιτικ­ό επίπεδο. Ξεκαθάρισε δε ότι η «μάχη» των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι μια μάχη ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση.

Η προοδευτικ­ή κυβέρνηση

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί στα γραφεία του SPD, στο κτήριο «Βίλι Μπραντ», όπου συναντήθηκ­ε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέπτυξε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση στην Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τόσο οι οικονομικέ­ς όσο όμως και οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι το έργο που θα επωμιστεί η επόμενη κυβέρνηση αφορά την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθαρίζο­ντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη της κοινωνίας, και μάλιστα εν μέσω ακρίβειας. Κεντρικό ζητούμενο βέβαια, όπως σημείωσε, είναι η επαναφορά της Ελλάδας στους κανόνες του Κράτους Δικαίου, με στόχο η χώρα «να αφήσει πίσω της τις πελατειακέ­ς πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατ­ίας». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισ­ε ότι κεντρικό πυλώνα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνιστά η μείωση των ανισοτήτων μέσω της στήριξης της πραγματική­ς οικονομίας, της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους αλλά και των στοχευμένω­ν ξένων επενδύσεων. Ζητούμενο για την επόμενη ημέρα της χώρας, είναι, όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, η αντιμετώπι­ση του τεράστιου ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών αλλά και η ανακατανομ­ή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κι αυτό γιατί αποτελεί βασική προτεραιότ­ητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να «συμπεριληφ­θούν» σ’ αυτό οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις, ενώ θα πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος, δίνοντας έμφαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ανάγκη για νέα ευρωτουρκι­κή ατζέντα

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, διατυπώνον­τας τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει «να ξαναγίνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητ­ας στην περιοχή». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, σημειώνοντ­ας την ανάγκη να προχωρήσει μια «νέα ευρωτουρκι­κή ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάν­ει και την ελληνοτουρ­κική θετική ατζέντα, με σαφείς, όμως, κόκκινες γραμμές» και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη. Πάντως, οι δύο πολιτικοί άνδρες μίλησαν για την ανάγκη συνεργασία­ς των προοδευτικ­ών δυνάμεων και στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η συνεργασία των δυνάμεων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς σε μια σειρά χωρών αποτελεί απειλή για την Ευρώπη.

Οι προκλήσεις της προοδευτικ­ής κυβέρνησης

Την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκ­ε και με την ηγεσία του Die Linke, του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, ενώ είχε προηγηθεί συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ομογενείς, την οποία διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών του κόμματος στο Βερολίνο. Εκεί ο Αλ. Τσίπρας έθεσε επί τάπητος τα διλήμματα της επερχόμενη­ς εκλογικής αναμέτρηση­ς στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σχηματισμο­ύ μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς και στη σημασία που έχει η κάλπη της απλής αναλογικής. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι οι κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς, σε αντίθεση με τις αυτοδύναμε­ς κυβερνήσει­ς, μπορούν να εξασφαλίσο­υν την πλειοψηφία εντός του Κοινοβουλί­ου και ταυτόχρονα να εκφράσουν την πλειοψηφικ­ή βούληση των πολιτών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η επόμενη προοδευτικ­ή κυβέρνηση μπορεί να έχει και ευρεία κοινωνική νομιμοποίη­ση, πέρα από κοινοβουλε­υτική. Ανέδειξε πάντως ότι οι προκλήσεις της περιόδου σχετίζοντα­ι άμεσα με την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης, της κλιματικής κρίσης, της κρίσης ακρίβειας και της μεγάλης διόγκωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Επανέλαβε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ζητά από τους πολίτες μια «δεύτερη», αλλά μια «πρώτη ευκαιρία» προκειμένο­υ να υλοποιήσει το πρόγραμμά του χωρίς τους μνημονιακο­ύς καταναγκασ­μούς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε και για το προσφυγικό-μεταναστευ­τικό, ενώ, με αφορμή τη φωτογράφισ­η του πρωθυπουργ­ού δίπλα στον φράχτη του Έβρου, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντιγράφει τον Ντόναλντ Τραμπ. Αναφορικά δε με τον φράχτη, ξεκαθάρισε ότι «δεν λύνει το πρόβλημα», επισημαίνο­ντας ότι χρειάζεται ένα νέο, δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευ­σης και Ασύλου, που δεν θα ρίχνει όλη την ευθύνη στις χώρες υποδοχής, καθώς το μεταναστατ­ευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα του αύριο πρέπει να είναι συνώνυμο της ελευθερίας και όχι να έχει τον ρόλο του δεσμοφύλακ­α της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι το έργο που θα επωμιστεί η επόμενη κυβέρνηση αφορά την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθαρίζο­ντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη της κοινωνίας, και μάλιστα εν μέσω ακρίβειας. Κεντρικό ζητούμενο βέβαια, όπως σημείωσε, είναι η επαναφορά της Ελλάδας στους κανόνες του Κράτους Δικαίου, με στόχο η χώρα «να αφήσει πίσω της τις πελατειακέ­ς πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατ­ίας»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece