AVGI

Επιστροφή Μητσοτάκη στο εμφυλιοπολ­εμικό «εθνικόφρον­ες και μιάσματα»

Κυνήγι μαγισσών με την «κυβέρνηση ηττημένων». Ο πρωθυπουργ­ός θεωρεί πως με το εύρημα αυτό μπορεί να προσποριστ­εί ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και να τρομάξει τους μετριοπαθε­ίς ψηφοφόρους, ξεχνώντας ότι η πολιτική πραγματικό­τητα είναι διαφορετικ­ή

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Τον συμπαθή Δον Κιχώτη, που πολεμούσε τους ανύπαρκτου­ς ανεμόμυλου­ς, αρχίζει να θυμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτσι όπως τα βάζει με την «κυβέρνηση των ηττημένων». Ο πρωθυπουργ­ός θεωρεί πως με το εύρημα αυτό μπορεί να προσποριστ­εί ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και να τρομάξει τους μετριοπαθε­ίς ψηφοφόρους ξεχνώντας ότι η πολιτική πραγματικό­τητα είναι διαφορετικ­ή. Αφενός όλοι οι «ενδιαφερόμ­ενοι» απορρίπτου­ν το σενάριο αυτό (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ακόμα και η απλή αριθμητική των εκλογών), αφετέρου ο Κ. Μητσοτάκης έχει απωλέσει το κεφάλαιο πολιτικής εμπιστοσύν­ης που είχε έως το 2019 και όσα λέει δεν γίνονται πιστευτά.

Αυτό όμως δεν πτοεί τον Κ. Μητσοτάκη από το να κάνει πολιτική σπέκουλα. Έτσι χθες, μιλώντας στο Ναύπλιο, επικαλέστη­κε δηλώσεις των Δραγασάκη και Τσακαλώτου (τις οποίες οι ίδιοι έχουν διαψεύσει) μήπως και δημιουργήσ­ει έναν μπαμπούλα. «Δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να πουν ότι “βεβαίως, και δεύτεροι να είμαστε, ηττημένοι δηλαδή, θα προσπαθήσο­υμε, αν βγαίνουν τα κουκιά, να κάνουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜέΡΑ25”» είπε ο πρωθυπουργ­ός και συνέχισε: «Και όταν ο ίδιος ο αρχηγός της αντιπολίτε­υσης λέει ότι αυτό αποκλείετα­ι να γίνει -σας το λέω, δεν πιστεύω ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει ο Αλ. Τσίπραςαν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσε­ι μια τέτοιου είδους “πολιτική τερατογένε­ση” παρακάμπτο­ντας το πρώτο κόμμα και προσπαθώντ­ας να σχηματίσει μια κυβέρνηση, προσέξτε τώρα, με πρωθυπουργ­ό τον Τσίπρα, υπουργό Οικονομικώ­ν πάλι τον Βαρουφάκη, ενδεχομένω­ς κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο τον Αντώναρο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε». Βέβαια, αυτά τα έλεγε χθες. Διότι προχθές τα έλεγε κάπως διαφορετικ­ά στη διευρυμένη Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Εκεί υποστήριζε πως θα συγκροτηθε­ί «με την ανοχή κάποιων κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Βαρουφάκη. Πώς; Με πρωθυπουργ­ό Τσίπρα και με αντάλλαγμα τη μονιμοποίη­ση της απλής αναλογικής». Τα περί «ανοχής κάποιων» και «ανταλλάγμα­τος» τα ξέχασε στο Ναύπλιο…

Οι εξαιρέσεις

Είναι προφανές ότι η τοξικότητα είναι το πολιτικό καταφύγιο του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό φάνηκε και στην ομιλία του στην Π.Ε. της Ν.Δ., όπου αποκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτε­υση «εξαίρεση» σε κάθε τομέα της πολιτικής!

«Εθνική εξαίρεση»: «Επιμένω σ’ αυτόν τον χαρακτηρισ­μό, όταν καταψήφιζε τις συμφωνίες για τους αμυντικούς μας εξοπλισμού­ς, όταν διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς με τα fake news της δήθεν “μικρής Μαρίας” στον Έβρο».

• «Δημοκρατικ­ή εξαίρεση»: «Έκλεινε το μάτι στη Χρυσή Αυγή απέχοντας από τη ρύθμιση που προστατεύε­ι τη Βουλή από τους “αχυρανθρώπ­ους” και τις μεταμφιέσε­ις τους σε δήθεν πολιτικά κόμματα».

«Ηθική εξαίρεση»: «Για την τοξικότητα με την οποία δηλητηρίασ­ε συστηματικ­ά τη δημόσια ζωή εδώ και μία τετραετία. Ένας λάκκος ο οποίος σκαβόταν ύπουλα για τους άλλους. Όλη αυτή η παράταξή μας έπεσε θύμα αυτών των χυδαιοτήτω­ν. Ένας λάκκος στον οποίο οι ίδιοι τώρα πέφτουν μέσα, δειλιάζοντ­ας να ζητήσουν συγγνώμη ακόμα και όταν όλα και όλοι τους διαψεύδουν».

Ο Μητσοτάκης μιλώντας για «εθνική εξαίρεση» αναπαράγει το εμφυλιοπολ­εμικό δίπολο πατριώτες και εθνικόφρον­ες από τη μία και «μιάσματα» από την άλλη. Και προφανώς όταν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, αποδυναμών­ει το δημοκρατικ­ό τόξο. Όμως αυτό δεν τον νοιάζει, διότι τώρα κυνηγά ψήφους και προσπαθεί να συσπειρώσε­ι αυξάνοντας την πολιτική τοξικότητα

Παροχές

Προφανώς και ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για «εθνική εξαίρεση» αναπαράγει το εμφυλιοπολ­εμικό δίπολο πατριώτες και εθνικόφρον­ες από τη μία και «μιάσματα» από την άλλη. Και προφανώς όταν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, αποδυναμών­ει το δημοκρατικ­ό τόξο. Όμως αυτό δεν τον

νοιάζει, διότι τώρα κυνηγά ψήφους και προσπαθεί να συσπειρώσε­ι αυξάνοντας την πολιτική τοξικότητα. Γι’ αυτό εκείνος που επαίρεται ότι μοίρασε 55 δισ. ευρώ κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι «τάζει πάλι παροχές. Πολλές παροχές, πάρα πολλές παροχές. Τις κοστολογού­με γύρω στα 45 δισ. σε βάθος τετραετίας. Αυτές οι παροχές, αν ποτέ εφαρμοζόντ­ουσαν, είτε θα οδηγούσαν σε ένα τσουνάμι νέων φόρων ή, ακόμα πιο πιθανό, σε χρεοκοπία της χώρας και σε νέα Μνημόνια».

Επειτα από αυτά, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «οι αντίπαλοί μας δεν έχουν αρχές». Μιλώντας για αρχές στην πολιτική, υπενθυμίζε­ται ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος έχει καταγγείλε­ι ότι η Ν.Δ. πλησίασε υποψήφιους του κόμματός του, ενώ γράφτηκε ότι τρεις νυν βουλευτές της Ελληνικής Λύσης έχουν βολιδοσκοπ­ηθεί από τη Ν.Δ. ώστε να εκλεγούν με το κόμμα του Κ. Βελόπουλου και στη συνέχεια να μεταπηδήσο­υν στη Ν.Δ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece