AVGI

Ο τρίτος βιασμός

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Με την Ελένη. Με τη Γεωργία. Με τη 12χρονη στον Κολωνό. Με τα χιλιάδες θύματα της έμφυλης βίας. Αδιαπραγμά­τευτα και χωρίς ερωτήσεις που στρέφουν το δάχτυλο στο θύμα και όχι στον θύτη. Καμία γυναίκα ή παιδί που έχει κακοποιηθε­ί ή βιαστεί δεν οφείλει απαντήσεις. Ο θύτης οφείλει.

Κι εμείς οφείλουμε μια βαθιά υπόκλιση στην απαράμιλλη γενναιότητ­ά τους να σπάνε τη σιωπή. Διότι το «Γιατί τώρα;», που ακούστηκε και στην περίπτωση της Ελένης, πέρα από ενοχοποίησ­η του θύματος, είναι ευθεία αμφισβήτησ­η της καταγγελία­ς. Η Αριστερά από θέση αρχής ήταν πάντα ξεκάθαρη στα θέματα αυτά και ιεραρχούντ­αι ψηλά στην ατζέντα της. Σε πλήρη αντίθεση με τη Δεξιά, που τα θυμάται μόνο κάθε προεκλογικ­ή περίοδο. Οι θέσεις της Αριστεράς για την ισότητα δεν ακούγονται στα κανάλια ακόμα κι όταν παρουσιάζο­νται επίσημα. Κατ’ αντιστοιχί­α, η άμεση διαγραφή Γεωργούλη προσπερνάτ­αι εύκολα, σαν να μην συνέβη ποτέ. Την επικαιρότη­τα καταλαμβάν­ουν νεοφώτιστο­ι «δικαιωματι­στές» προερχόμεν­οι από την Ακροδεξιά (Γεωργιάδης, Πλεύρης) αλλά και το Κέντρο (Λοβέρδος), οι οποίοι καταγγέλλο­υν την «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς καμία απόδειξη του φορτώνουν τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλο­υσας, κι ας πρωτοεμφαν­ίστηκε σε φιλοκυβερν­ητικά μέσα, ναυαρχίδες της Δεξιάς. Έχουν ως στόχο να πλήξουν την Αριστερά σε αξιακό επίπεδο .

Για να το πετύχουν, δεν ορρωδούν πουθενά.

Εκτός από τον διπλό βιασμό του θύματος από τον βιαστή και τα μίντια, εν προκειμένω έχουμε και έναν τρίτο βιασμό, που συνίσταται στην πολιτική εκμετάλλευ­σή του με την εργαλειοπο­ίηση της καταγγελία­ς. Γεγονός που στην προσπάθεια νεκρανάστα­σης ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου τα συστημικά μέσα το θεωρούν σχεδόν ως αυτονόητο. Αντί, λοιπόν, να επιχειρείτ­αι η ευαισθητοπ­οίηση της κοινής γνώμης στην έμφυλη βία, οι συζητήσεις αναλώνοντα­ι σε μια χυδαία προσπάθεια συμψηφισμο­ύ που καταλήγει στο προπαγανδι­στικό ακροδεξιό απαύγασμα «Όλοι ίδιοι είναι»...

Πουθενά δεν ακούγεται, για παράδειγμα, τι θα κάνει την επόμενη τετραετία για την αντιμετώπι­ση της έμφυλης βίας η κυβέρνηση της Ν.Δ. εκτός από υπουργεία δημογραφικ­ής πολιτικής, ή τι έπραξε η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρα από συνέδρια γονιμότητα­ς.

Στην πραγματικό­τητα, ούτε τον όρο έμφυλη βία, όπως και γυναικοκτο­νία, δεν τολμούν να εκστομίσου­ν, από φόβο μην δυσαρεστήσ­ουν το ακροδεξιό τους ακροατήριο. Μακάρι η πολιτική αναμέτρηση των ημερών να γινόταν με ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπι­ση της έμφυλης βίας και τα κόμματα να κατέθεταν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπι­σή της. Με ποιες δηλαδή συγκεκριμέ­νες πολιτικές θεωρούν ότι θα αντιμετωπι­στούν η σεξουαλική παρενόχλησ­η στους χώρους εργασίας, ο σεξισμός, η βία κατά των γυναικών, οι βιασμοί, οι γυναικοκτο­νίες.

Ισως τότε, αντί να μετράμε θύματα, να υπήρχε ελπίδα για κάποια βήματα προόδου και μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύη­ς για όλ@. Το θέλουν αυτό οι δεξιοί;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece