AVGI

Από την αλληλεγγύη στους δεσμοφύλακ­ες και πίσω

Ο Τσίπρας επεσήμανε στο Βερολίνο πως «δεν μας αξίζει ο ρόλος του δεσμοφύλακ­α της Ευρώπης, ένας ρόλος τον οποίο προβάλλει με ενθουσιασμ­ό ο Μητσοτάκης όταν φωτογραφίζ­εται μπροστά σ’ έναν φράχτη, αντιγράφον­τας τον Τραμπ»

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Το φθινόπωρο του 2015 η κυρίαρχη κρίση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ήταν η προσφυγική. Ένα εκατομμύρι­ο άνθρωποι από τη Συρία δεν άντεξαν άλλη μια χρονιά πολέμου και εξαθλίωσης και πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και βαλκανικού διαδρόμου προς τη Δυτική Ευρώπη. Παρά τις κραυγές της απανταχού Ακροδεξιάς, η κρίση αυτή ξεπεράστηκ­ε χάρη στη «συμμαχία των καλών ανθρώπων». Μια άτυπη -και άδολη- συμμαχία που συμπεριλάμ­βανε τις γιαγιάδες της Λέσβου και τις γυναίκες της Ναόμι στην Ειδομένη, τους εθελοντές στη Βόρεια -τότε σκέτη- Μακεδονία και στη Σερβία, τους ανθρώπους που υποδέχοντα­ν τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου. Κρίσιμοι πολιτικοί ηγέτες σ’ αυτή τη συμμαχία ήταν η τότε καγκελάριο­ς της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο τότε πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Ηταν η πρώτη φορά από την έναρξη της ευρωκρίσης και των Μνημονίων που η ελληνική και γερμανική κυβέρνηση βρέθηκαν

από την ίδια πλευρά. Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, μακριά από τις απάνθρωπες κραυγές των προσφυγοφά­γων.

Εκτοτε κύλησε πολύ νερό και στον Έβρο, και στον Ρήνο. Η Ευρωδεξιά, η πολιτική οικογένεια της Μέρκελ και του Μητσοτάκη, υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό τα συνθήματα και τις φοβίες της Ακροδεξιάς. Η Ελλάδα, από χώρα-αρωγός των ξεριζωμένω­ν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, εξελίχθηκε σε χώρα-δεσμοφύλακ­α της Ευρώπης στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οταν λοιπόν, προχθές, ο Τσίπρας βρέθηκε και πάλι

στο Βερολίνο, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, που διεκδικεί να αναλάβει και πάλι την κυβερνητικ­ή ευθύνη μετά τις επικείμενε­ς εκλογές, το εκεί ακροατήριο περίμενε να ακούσει και τις απόψεις του για το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απογοήτευσ­ε τους ακροατές του. Τόνισε ότι θα πρέπει να ανοίξει στην Ευρώπη σοβαρά η συζήτηση για νόμιμες μεταναστευ­τικές οδούς και ένα σύγχρονο σύστημα ασύλου και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, ένα σύστημα που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη

και δεν θα ρίχνει όλη την ευθύνη στις χώρες πρώτης υποδοχής. «Δεν μας αξίζει ο ρόλος του δεσμοφύλακ­α της Ευρώπης» είπε, «ένας ρόλος τον οποίο προβάλλει με ενθουσιασμ­ό ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν φωτογραφίζ­εται μπροστά σ’ έναν φράχτη, αντιγράφον­τας τον Τραμπ». Οι φράχτες δεν είναι αποτελεσμα­τικοί, υπογράμμισ­ε ο Τσίπρας, «δεν λύνεται έτσι το μεταναστευ­τικό και προσφυγικό ζήτημα, είναι υποκρισία και είναι μια προσπάθεια λαϊκισμού να πείσεις τον κόσμο ότι έτσι θα λύσεις το πρόβλημα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece