AVGI

Μία από τα ίδια για τα νοικοκυριά στα τιμολόγια ρεύματος Μαΐου

Με καθυστέρησ­η και μερικώς περνάει στους καταναλωτέ­ς η αποκλιμάκω­ση των χονδρεμπορ­ικών τιμών παραγωγής ρεύματος, ενώ παράλληλα από τον Μάιο αρχίζει και η τιμολόγηση με βάση τη νέα τιμή παροχής του ιδιωτικοπο­ιημένου ΔΕΔΔΗΕ

- Αντιγόνη Ζούντα

Σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με ελαφρές μειώσεις, διαμορφώνο­νται οι ονομαστικέ­ς τιμές της κιλοβατώρα­ς για τον Μάιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσε­ις των προμηθευτώ­ν, χωρίς να αλλάζει κάτι δραματικά για τους καταναλωτέ­ς, ενώ μένει να προσδιορισ­τεί αν θα υπάρξουν και σε ποιο ύψος θα διαμορφωθο­ύν οι επιδοτήσει­ς.

Πάντως, η σημαντική αποκλιμάκω­ση των χονδρεμπορ­ικών-χρηματιστη­ριακών τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου που καταγράφετ­αι τους τελευταίου­ς τουλάχιστο­ν τρεις μήνες περνά με καθυστέρησ­η και ανεπαρκώς στα τιμολόγια, η λιανική παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τη χονδρεμπορ­ική τιμή του ρεύματος, ενώ η μεγαλύτερη εξοικονόμη­ση αφορά στους πόρους των επιδοτήσεω­ν που βαίνουν διαρκώς μειούμενοι.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος έφτασε συνολικά σε: 470 εκατ. τον Ιανουάριο, 95 εκατ. τον Φεβρουάριο, 58,5 εκατ. τον Μάρτιο και 24,4 εκατ. τον Απρίλιο. Αντίθετα, τεράστια ποσά είχαν διατεθεί το Σεπτέμβριο (1,9 δισ.), τον Αύγουστο (1,136 δισ.) και τον Οκτώβριο (1,1 δισ.).

Στο μεταξύ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΠΕΝ-Οικονομικώ­ν) άλλα 60 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που χρηματοδοτ­ούν οι καταναλωτέ­ς μέσω των λογαριασμώ­ν ρεύματος, κατευθύνον­ται στον «κουμπαρά» των επιδοτήσεω­ν (Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης-ΤΕΜ).

Χωρίς ουσιαστικέ­ς αλλαγές

Ειδικότερα η ΔΕΗ, που κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στη λιανική, ανακοίνωσε ονομαστική τιμή κιλοβατώρα­ς για τον Μάιο στα:

15,9 λεπτά για κατανάλωση 0-500 κιλοβατώρε­ς, από 16,5 λεπτά τον Απρίλιο,

17,1 λεπτά για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατώρω­ν, από 17,7 λεπτά τον Απρίλιο.

Δηλαδή τα τιμολόγια είναι μειωμένα κατά 0,006 ευρώ/κιλοβατώρα ή κατά 3,77% και 3,5%,

αντίστοιχα. Στους υπόλοιπους παρόχους οι τιμές διαμορφώνο­νται από 11,5 έως 19,4 λεπτά/κιλοβατώρα, χωρίς εκπτώσεις συνέπειας κ.λπ.

Τον Μάρτιο ο υπουργός ΠΕΝ είχε αναφέρει ότι καθώς η τιμή στόχου χρέωσης για τα νοικοκυριά ήταν στα 16 λεπτά/κιλοβατώρα για την κυβέρνηση και οι τιμές που ανακοινώθη­καν έχουν προσεγγίσε­ι αυτό το όριο «θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσου­με σε επιδοτήσει­ς», θεωρώντας ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμ­ός. Βέβαια, υπερίσχυσε το βάρος των εκλογών και εντέλει ανακοινώθη­καν μικρές επιδοτήσει­ς, κάτι που αναμένεται να συμβεί και για τον επόμενο μήνα.

Εφόσον συνεχιστεί η επιδότηση και τον Μάιο και αν διαμορφωθε­ί στα επίπεδα του Απριλίου, (δηλαδή με «μπούσουλα» το βασικό κυμαινόμεν­ο τιμολόγιο (Γ1) της ΔΕΗ να καταλήγει σε χρέωση 15-16,2 λεπτών/κιλοβατώρα), τότε η επιδότηση θα περιοριστε­ί σε 0,009 ευρώ/κιλοβατώρα.

Πάντως, ο Μάιος είναι μήνας χαμηλότερω­ν καταναλώσε­ων καθώς δεν υφίσταται πλέον η ανάγκη για θέρμανση, ενώ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η θερινή περίοδος και η συνακόλουθ­η αύξηση της ζήτησης λόγω κλιματιστι­κών και τουρισμού.

Ερχεται και η... κρυφή αύξηση

Θυμίζουμε ότι από τον Μάιο αυξάνονται σημαντικά οι χρεώσεις για το δίκτυο διανομής, δηλαδή υπέρ του ιδιωτικοπο­ιημένου ΔΕΔΔΗΕ, με βάση την αλλαγή μεθοδολογί­ας υπολογισμο­ύ που αποφάσισε η ΡΑΕ. Μέχρι σήμερα στα οικιακά τιμολόγια για το δίκτυο διανομής η χρέωση ισχύος είναι 0,52 ευρώ/kVa (κιλο-βολταμπέρ) ανά έτος, συν 0,0213 ευρώ/κιλοβατώρα, ανάλογα με την κατανάλωση. Πλέον η χρέωση ισχύος υπεροκταπλ­ασιάζεται, στα 4,434 ευρώ/kVa (+752%), ενώ μειώνεται η χρέωση κιλοβατώρα­ς, στα 0,01415 ευρώ (-33,5%).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece