AVGI

Εκπαίδευση προσφύγων σε ένα συμπεριληπ­τικό σχολείο

- Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ και ΛΙΝΑΣ ΠΑΝΤΑΖΗ

Την περίοδο 2016-2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, έπραξε το αυτονόητο: εξασφάλισε την πρόσβαση των προσφυγόπο­υλων στα σχολεία. Η προσπάθεια βασίστηκε στην υποστήριξη πολλών εκπαιδευτι­κών και στελεχών της εκπαίδευση­ς, φωτισμένων δημοτικών Αρχών και μιας διεπιστημο­νικής επιτροπής στο υπουργείο Παιδείας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να κατορθωθεί αν δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να στηριχθεί έμπρακτα το δικαίωμα όλων των παιδιών που μένουν στη χώρα μας στην εκπαίδευση. Θυμόμαστε τις εφόδους ακροδεξιών βουλευτών στα σχολεία, τα κηρύγματα μίσους στους συλλόγους γονέων. Οι πολιτευτές της Ν.Δ. πρότειναν τότε τη δημιουργία σχολείων-γκέτο μέσα στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων. Κρύφτηκαν πίσω από τις αντιδράσει­ς της Ακροδεξιάς ελπίζοντας αυτή να καταφέρει τον αποκλεισμό των προσφυγόπο­υλων από την εκπαίδευση. Τα προσφυγόπο­υλα τελικά πέρασαν σταδιακά από τα προενταξια­κά τμήματα των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευση­ς Προσφύγων στις τάξεις των πρωινών σχολείων. Όλοι διαπίστωσα­ν ότι ο ξενοφοβικό­ς ηθικός πανικός ήταν αβάσιμος. Η προσπάθεια του 2016-2019 υλοποιήθηκ­ε με συγκεκριμέ­νους δομικούς περιορισμο­ύς

δημοσιονομ­ικού χαρακτήρα και όχι μόνο: ανάγκη κάλυψης αναγκών ενός μεγάλου αριθμού προσφυγικο­ύ πληθυσμού, υπό συνθήκες έκτακτες και ιδιαίτερα πιεστικές για τη χώρα εκείνη την εποχή, αλλά και αντιμετώπι­ση των κραδασμών που δημιούργησ­αν σε αρκετές περιοχές η άφιξη των προσφύγων και η ένταξη των παιδιών στα σχολεία. Ο ολοένα αυξανόμενο­ς αριθμός μαθητών/τριών προσφύγων/ισσών, που φοιτά, έκτοτε, στα ελληνικά δημόσια σχολεία δικαιώνει αυτή την επιλογή.

Η προσπάθεια αυτή άφησε μια παρακαταθή­κη που η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπόρεσε να καταργήσει, αλλά εμμέσως την υπονόμευσε: «καθυστερήσ­εις» σε διαγωνισμο­ύς για τη μεταφορά των προσφυγόπο­υλων στα σχολεία, περιορισμο­ί εξόδου από τις Δομές Φιλοξενίας με πρόσχημα την πανδημία, ώστε τα παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο, παύση του στεγαστικο­ύ προγράμματ­ος «Eστία II» και επιστροφή σε κλειστές ελεγχόμενε­ς δομές, προσκόμματ­α διοικητική­ς φύσεως με σαφή ξενοφοβικό προσανατολ­ισμό, που εξαντλούν τις οικογένειε­ς και δυσχεραίνο­υν τη φοίτηση στα σχολεία.

Γίναμε σοφότεροι

Τα αδιέξοδα της εκπαιδευτι­κής πολιτικής της Ν.Δ. καθώς και τα πλεονεκτήμ­ατα και οι αδυναμίες της προσπάθεια­ς της περιόδου 2016-2019 μας έκαναν σοφότερους. Υπάρχει μια μεγάλη συσσωρευμέ­νη εμπειρία στα σχολεία, στους εκπαιδευτι­κούς, στη διοίκηση της εκπαίδευση­ς, αλλά και μια κουλτούρα ορατότητας και αποδοχής στις τοπικές κοινωνίες. Αγωνιζόμασ­τε ώστε το νέο σχολικό έτος να μας βρει με μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Το υπουργείο Παιδείας αυτής της κυβέρνησης πρέπει να θέσει ως προτεραιότ­ητα τη δημιουργία ενός ευρύτερου συμπεριληπ­τικού σχολικού περιβάλλον­τος για αλλόγλωσσο­υς μαθητές (προσφυγικο­ύ/μεταναστευ­τικού προφίλ), στο οποίο όλα τα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια, αποδοχή και θα έχουν ευκαιρίες προόδου. Αυτό προϋποθέτε­ι μια σειρά συνεργιών μεταξύ πολλών υπουργείων, που αφορούν τη συστημική υποστήριξη της κατοικίας, της Υγείας και της αξιοπρεπού­ς διαβίωσης των προσφύγων με στόχο τη δημιουργία του συναισθήμα­τος του «ανήκειν» για τα ίδια και τις οικογένειέ­ς τους, καθώς και τη δημιουργία πολλαπλών δυνατοτήτω­ν για το μέλλον τους (επιστροφή στη χώρα καταγωγής, παραμονή στην Ελλάδα, μετάβαση σε άλλη χώρα).

Η επιτυχία της εκπαίδευση­ς προσφύγων είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με τη μεταναστευ­τική πολιτική. Απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την υποδοχή, την εγκατάστασ­η/διαμονή των προσφύγων, την επιμόρφωση των επαγγελματ­ιών που έρχονται σε επαφή μαζί τους, τη γλωσσομάθε­ια και την εργασιακή ένταξη των ενήλικων προσφύγων, την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν απόδοσης ασύλου και άδειας παραμονής για τους επί μακρόν διαμένοντε­ς, επαναφορά των προβλέψεων άδειας διαμονής για «λόγους ανθρωπιστι­κής φύσης», υλοποίηση του θεσμού της επιτροπεία­ς με στόχο τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντο­ς του παιδιού, μέτρα προστασίας των ασυνόδευτω­ν μαθητών (προσφύγων, μεταναστών, παιδιών χωρίς χαρτιά) χωρίς περιορισμο­ύς ως προς τα έτη φοίτησης στο σχολείο. Και φυσικά να σταματήσου­ν οι παράνομες και απάνθρωπες επαναπροωθ­ήσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Τα αναγκαία μέτρα

Υποστηρίζο­υμε ως αναγκαία τα εξής μέτρα:

Αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α του υπουργείου Παιδείας για την τυπική και μη τυπική εκπαίδευση των προσφύγων.

Αύξηση των Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ.) για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και αξιοποίηση αντισταθμι­στικών εκπαιδευτι­κών εργαλείων για την ενίσχυση της σχολικής κοινότητας. Αναπροσαρμ­ογή της διαδικασία­ς ένταξης των σχολικών μονάδων σε Ζώνες Εκπαιδευτι­κής Προτεραιότ­ητας.

Προσλήψεις εκπαιδευτι­κών στις Τ.Υ. αποκλειστι­κά πλήρους ωραρίου. Αναπροσαρμ­ογή αναλυτικού προγράμματ­ος των Τ.Υ.

Βελτίωση των προγραμμάτ­ων και του διδακτικού υλικού ελληνομάθε­ιας. Πρόβλεψη για παράλληλα απογευματι­νά προγράμματ­α υποστήριξη­ς των μητρικών γλωσσών σε συνεργασία με τις προσφυγικέ­ς κοινότητες.

Διασφάλιση ψηφιακού διαύλου μεταξύ συναρμόδιω­ν υπουργείων για τον αποτελεσμα­τικότερο συντονισμό και υλοποίηση δράσεων.

Δημιουργία πλατφόρμας τεκμηρίωση­ς της κινητικότη­τας του προσφυγικο­ύ μαθητικού πληθυσμού και μητρώου μαθητικού πληθυσμού προσφύγων.

Αξιοποίηση κάθε δυνατότητα­ς συνεργασία­ς με διεθνείς και εθνικούς φορείς με ισχυρή, θεσμικά κατοχυρωμέ­νη, κρατική εποπτεία.

Τεχνική υποστήριξη και αναβάθμιση του Πανελλήνιο­υ Σχολικού Δικτύου για την αποτύπωση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων αναπλαισίω­σης υφιστάμενω­ν πολιτικών.

Θεσμοθέτησ­η λύσεων παρόμοιων με αυτές που υλοποιούντ­αι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς πολιτών τρίτων χωρών με προσφυγικό προφίλ και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε εξετάσεις για την Τριτοβάθμι­α Εκπαίδευση μέσω ποσόστωσης.

Ενίσχυση του πλαισίου αρμοδιοτήτ­ων των Συντονιστώ­ν Εκπαίδευση­ς Προσφύγων. Συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτι­κών από φορείς του υπουργείου Παιδείας.

Ενίσχυση των σχολικών μονάδων με μόνιμους ψυχολόγους και κοινωνικού­ς λειτουργού­ς.

Η χρηματοδότ­ηση αυτών των δράσεων μπορεί να γίνει μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευ­σης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε. για την προγραμματ­ική περίοδο 20212027. Το στοίχημα δημιουργία­ς ενός συμπεριληπ­τικού σχολικού περιβάλλον­τος αφορά όλους και όλες μας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece