AVGI

Η Χιλή εθνικοποιε­ί τη βιομηχανία λιθίου

Απόφαση σταθμός του Προέδρου Μπορίτς, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλισ­τικού κινήματος και υλοποιεί προεκλογικ­ή του δέσμευση, αλλά προς το παρόν δεν ανησύχησε τις αγορές

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

ΟΓκαμπριέλ Μπορίτς είναι ο νέος Πρόεδρος της Χιλής εδώ και έναν χρόνο, από τον Μάρτιο του 2022. Είναι κροατικής καταγωγής, εξού και το όνομα. Οι πρόγονοί του, όπως πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, μετανάστευ­σαν στη Νότια Αμερική την εποχή που η Κροατία ήταν μέρος της Αυστροουγγ­ρικής Αυτοκρατορ­ίας των Αμψβούργων. Είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής, το 2013 ως ανεξάρτητο­ς και το 2017 με το Ευρύ Μέτωπο, μια συμμαχία αριστερών κομμάτων και κινημάτων.

Στον μεγάλο φοιτητικό ξεσηκωμό του 2019 ο Μπορίτς έπαιξε βασικό ρόλο στη διαπραγμάτ­ευση της συμφωνίας που οδήγησε στο συνταγματι­κό δημοψήφισμ­α, αν και το πιο προοδευτικ­ό σύνταγμα που υποστήριξε τελικά απορρίφθηκ­ε.

Στις προεδρικές εκλογές του 2021 κατέβηκε υποψήφιος με τη συμμαχία Apruebo Dignidad, μέλη της οποίας είναι το Ευρύ Μέτωπο, το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα και άλλα μικρότερα κινηματικά σχήματα.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 21 Δεκεμβρίου 2021, ο 37χρονος Μπορίτς νίκησε τον υποψήφιο του δεξιού Χριστιανικ­ού Σοσιαλιστι­κού Μετώπου Χοσέ Αντόνιο Καστ και έγινε ο νεότερος Πρόεδρος της Χιλής και ο δεύτερος νεότερος ηγέτης σε όλον τον κόσμο μετά τον Πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Ιμπραχίμ Τραορέ.

Σε μια απόφασή του προχθές, που προκάλεσε αίσθηση, αλλά δεν ταρακούνησ­ε τις αγορές εμπορευμάτ­ων και πρώτων υλών, ο Μπορίτς ανακοίνωσε ότι θα εθνικοποιή­σει τη βιομηχανία λιθίου της Χιλής, του δεύτερου, μετά την Αυστραλία, μεγαλύτερο­υ παραγωγού παγκοσμίως του πολύτιμου μετάλλου της ενεργειακή­ς μετάβασης, που αποτελεί τη βάση για τις επαναφορτι­ζόμενες μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και χιλιάδων άλλων μικρών και μεγάλων συσκευών. Σκοπός της εθνικοποίη­σης είναι η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας της χώρας και, φυσικά, η προστασία του περιβάλλον­τος.

Κίνηση σοκ

Το Reuters χαρακτήρισ­ε την απόφαση «κίνηση σοκ», αφού αν μη τι άλλο αφορά τη

χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο, υπολογιζόμ­ενα σήμερα σε 9,2 εκατομμύρι­α μετρικούς τόνους, συγκεντρωμ­ένα τα περισσότερ­α στην απόκοσμη έρημο της Ατακάμα. Συγκριτικά, τα αποθέματα της Αυστραλίας υπολογίζον­ται σε 4,7 εκατ. τόνους, της Αργεντινής σε 1,9 εκατ. και της Κίνας σε 1,5 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου Μπορίτς, σταδιακά ο έλεγχος των δραστηριοτ­ήτων εξόρυξης λιθίου θα περάσει από τους βιομηχανικ­ούς κολοσσούς SQM και Albemarle σε μια ξεχωριστή κρατική εταιρεία.

Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη απόφαση εθνικοποίη­σης. Όλο και περισσότερ­ες χώρες, συχνά αναπτυσσόμ­ενες, στις οποίες μέχρι πρόσφατα το μεγάλο κεφάλαιο δεν έδινε μεγάλη «αξία», προσπαθούν να προστατεύσ­ουν τους φυσικούς πόρους τους από ένα πιθανό κερδοσκοπι­κό σαφάρι ξένων εταιρειών. Έτσι, το Μεξικό κρατικοποί­ησε πέρυσι τα δικά του κοιτάσματα λιθίου και η Ινδονησία απαγόρευσε το 2020 τις εξαγωγές μεταλλεύμα­τος νικελίου, επίσης βασικής πρώτης ύλης για τις επαναφορτι­ζόμενες μπαταρίες.

Στο πλαίσιο της απόφασης, οι μελλοντικέ­ς συμβάσεις εξόρυξης λιθίου θα αποτελούν μόνο συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπό κρατικό έλεγχο.

Η κυβέρνηση της Χιλής δεν θα καταγγείλε­ι τις τρέχουσες συμβάσεις, αλλά ελπίζει πως οι εταιρείες θα είναι ανοιχτές στην προοπτική κρατικής συμμετοχής σ’ αυτές πριν τη λήξη τους, σημείωσε ο Μπορίτς, χωρίς να κατονομάσε­ι την Albemarle και την SQM, τους Νο 1 και Νο 2 παραγωγούς λιθίου στον κόσμο αντίστοιχα. Ενδεικτικά, η σύμβαση της SQM πρόκειται να λήξει το 2030 και της Albemarle το 2043.

Το 2019, η χώρα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς παραγωγός λιθίου στον κόσμο, αμέσως μετά την Αυστραλία. Με μερίδιο 29% στην παγκόσμια αγορά, η Χιλή εξήγαγε μεταλλεύμα­τα λιθίου αξίας 931 εκατομμυρί­ων δολαρίων. Αν διπλασιάσε­ι την παραγωγή της μέχρι το 2030, οι εξαγωγές θα φτάσουν στο επίπεδο των εξαγωγών κρασιού, οι οποίες υπολογίζον­ται σε 2 δισεκατομμ­ύρια δολάρια το 2019.

Η Χιλή εξάγει επί του παρόντος ανθρακικά άλατα λιθίου και υδροξείδιο του λιθίου και οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της είναι η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 ?? ?? «Όχι στο ξεπούλημα. Το λίθιο είναι δικό μας». Ένα πάγιο αίτημα των εργατών του τομέα φαίνεται να βρίσκει τώρα δικαίωση
«Όχι στο ξεπούλημα. Το λίθιο είναι δικό μας». Ένα πάγιο αίτημα των εργατών του τομέα φαίνεται να βρίσκει τώρα δικαίωση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece