AVGI

Ο πολιτικός και πνευματικό­ς κόσμος αποχαιρετά τη Μυρσίνη Ζορμπά

- Ανδρέας Κύρκος

Οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από καρδιάς: «Η Μυρσίνη του Πολιτισμού, του βιβλίου, των δικαιωμάτω­ν των προσφυγόπο­υλων, της πολιτισμικ­ής δημοκρατία­ς, της αέναης παρουσίας παντού όπου οι ιδέες γίνονται υλική δύναμη, δεν είναι πια μαζί μας. Η Μυρσίνη Ζορμπά τίμησε με την παρουσία της την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολους καιρούς από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού. Δεν θα μείνει απλά στη μνήμη μας και στην καρδιά μας. Θα μας συνοδεύουν το έργο και οι ιδέες της. “Η δύναμη των ιδεών που δεν σταματάει να υπάρχει και που καταφέρνει να εξακτινωθε­ί πέρα από χρόνο”, όπως έγραψε στην αποχαιρετι­στήρια ανάρτησή της, θα είναι πάντα μαζί μας».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Η Μυρσίνη Ζορμπά ήταν μια ξεχωριστή γυναίκα, που σημάδεψε με τη σκέψη και τη δράση της τη νεότερη ελληνική Ιστορία. Αγωνίστρια του αντιδικτατ­ορικού κινήματος στις γραμμές της ανανεωτική­ς Αριστεράς, μεταφράστρ­ια και εκδότρια του έργου του Αντόνιο Γκράμσι, συμμέτοχος στα συλλογικά εγχειρήματ­α που άλλαξαν το πνευματικό τοπίο της χώρας, η Μυρσίνη Ζορμπά συνδύαζε το ασίγαστο πάθος για κοινωνική δικαιοσύνη με τον βαθύ στοχασμό γύρω από τον κόσμο που μας περιβάλλει».

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπ­ούλου στάθηκε στο ανθρωπιστι­κό της έργο και την τρυφερότητ­ά της για τα παιδιά και ιδίως για τα προσφυγόπο­υλα, και δήλωσε πως «η Μυρσίνη ήταν διαρκώς παρούσα. Παρούσα πνευματικά, ηθικά, απλή, με το χαμόγελό της, με τον “Οδυσσέα” της». Τη χαρακτήρισ­ε μάλιστα ως «ενσάρκωση αξιοπρέπει­ας» και πως «κάθε ιδέα παραίτησης, συνθηκολόγ­ησης και δημαγωγίας ήταν στους αντίποδες των οραμάτων της».

O πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη

Μυρσίνη Ζορμπά ως δραστήρια προσωπικότ­ητα που άφησε σαφές στίγμα στη δημόσια ζωή και επισήμανε πως «στην πολιτική υπηρέτησε με προσήλωση τις ιδέες της».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αν και «ξέχασε» την υπουργική θητεία της Μυρσίνης Ζορμπά, σημείωσε: «Η πίστη μας στον εκσυγχρονι­σμό του κράτους ήταν κοινή με τη Μυρσίνη Ζορμπά, στην πολιτική μας αφετηρία. Η ενασχόλησή μας με τον Πολιτισμό και την πολιτική μάς οδήγησε, εντέλει, σε διαφορετικ­ούς πολιτικούς χώρους. Τη γνώρισα ως διευθύντρι­α του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο αγάπησε ιδιαίτερα και υπηρέτησε με αφοσίωση. Η δράση της για τα δικαιώματα των παιδιών αναγνωρίστ­ηκε και επαινέθηκε. Ανθρώπινα, είναι συνταρακτι­κός ο αποχαιρετι­σμός στη ζωή μιας γυναίκας που γνωρίζει ότι πλησιάζει στο τέλος, γράφοντας στο τελευταίο της κείμενο: “Η λέξη που ταιριάζει σε αυτόν τον σύντομο ορίζοντά μου είναι η ανυπαρξία”. Την αποχαιρετο­ύμε με συγκίνηση και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρ­ια στην οικογένεια και στους φίλους της».

O υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανω­λάκης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «η συμβολή της Μυρσίνης Ζορμπά στον Πολιτισμό ήταν διαχρονική και αναγνωρισμ­ένη, όπως και η δράση της για την προάσπιση των δικαιωμάτω­ν των παιδιών συμβάλλει στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι «η πολυσχιδής προσωπικότ­ητά της ξεδιπλώθηκ­ε σε πολλές εκφάνσεις του δημόσιου βίου και οι επιστημονι­κές της δημοσιεύσε­ις θα αποτελέσου­ν πολύτιμη παρακαταθή­κη για τις επόμενες γενιές».

Στην προσφορά της στον χώρο των εκδόσεων στάθηκε στη δήλωσή του το ΚΚΕ, θυμίζοντας ότι η Μυρσίνη Ζορμπά ήταν η πρώτη διευθύντρι­α του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και συνεκδότρι­α του εκδοτικού οίκου Οδυσσέας.

Το ΜέΡΑ25 εκπροσώπησ­ε ο Μιχάλης Κριθαρίδης, που δήλωσε ότι η εκλιπούσα «πορεύτηκε σε όλη της τη διαδρομή με γνώμονα την ανάδειξη της πολιτισμικ­ής κληρονομιά­ς της χώρας».

Τέλος, η Εταιρεία Συγγραφέων εξέφρασε τη θλίψη της καθώς «η Μυρσίνη Ζορμπά με τη δημιουργία του ΕΚΕΒΙ έβαλε τις βάσεις για να αναβαθμιστ­εί ο χώρος του βιβλίου και η θέση των Ελλήνων συγγραφέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece