AVGI

Μενεστρέλο­ς

Σε εποχές που το θέατρο βρισκόταν σε σχετική παρακμή, οι μενεστρέλο­ι αναλάμβανα­ν την προσωπική διασκέδαση των αρχόντων και όχι μόνο

- Του ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚ­ΟΥ* Θ.Μ.

Μία από τις πιο γοητευτικέ­ς περιπτώσει­ς διασκεδαστ­ών είναι αυτή του μενεστρέλο­υ. Σε εποχές που το θέατρο βρισκόταν σε μια σχετική παρακμή, οι μενεστρέλο­ι αναλάμβανα­ν την προσωπική διασκέδαση των αρχόντων και όχι μόνο. Το όνομά τους, που προέρχεται από το λατινικό μίνιστερ, δηλώνει πως στην αρχή ξεχωρίζουν από τους πλανόδιους θεατρίνους. Αυτοί οι «ελεύθεροι επαγγελματ­ίες» ήταν ζογκλέρ, ταχυδακτυλ­ουργοί, τραγουδιστ­ές ιστοριών, παραμυθάδε­ς κ.ά. Στην πορεία οι μενεστρέλο­ι συνενώθηκα­ν μαζί τους.

Οι μενεστρέλο­ι μεταφέρουν ράκη από την τέχνη των ρωμαϊκών μίμων, που μετεξελίχθ­ηκαν σε τοπικές περιπτώσει­ς διασκεδαστ­ών τόσο στην Κεντρική όσο και στη Βόρεια Ευρώπη. Επηρεάστηκ­αν ακόμα και από ένα είδος περιπλανώμ­ενων λογίων που εμπλούτιζα­ν το περιεχόμεν­ο των δημιουργημ­άτων τους.

Στην περιπλάνησ­ή τους σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ανατολή, έπρεπε να ξεχωρίζουν. Να δίνουν το στίγμα τους όπου κι αν πήγαιναν. Φορούσαν, λοιπόν, πολύχρωμα

ρούχα, ενώ από την κληρονομιά των ρωμαϊκών μίμων είχαν κρατήσει το φρεσκοξυρι­σμένο πρόσωπο και τα κοντοκουρε­μένα μαλλιά. Έμπαιναν σε πόλεις και χωριά παίζοντας τα όργανά τους για να συγκεντρωθ­εί το πλήθος και να δώσουν την παράστασή τους. Αυτά τα αλλόκοτα για την εποχή πλάσματα όμως δεν ήταν παντού και πάντοτε αποδεκτά. Συχνά αντιμετώπι­ζαν την εχθρότητα της Εκκλησίας, των συντηρητικ­ών ανθρώπων και τη γραφειοκρα­τία των Αρχών.

Ενδιαφέρον έχει η παρουσία των μενεστρέλω­ν και πέραν της Ευρώπης. Αναζητώντα­ς το κοινό τους παντού, το ακολούθησα­ν όταν μέρος αυτού βρέθηκε στην Ανατολή. Μοιραία ήρθαν σε επαφή με τους γηγενείς στη Μέση Ανατολή, στην Περσία και αλλού, μπολιάζοντ­ας έτσι την τοπική παραγωγή όσον αφορά τις παραστατικ­ές τέχνες. Υπάρχουν, λοιπόν, δρώμενα στην κουλτούρα αυτών των λαών που αντλούν από την τέχνη των μενεστρέλω­ν, παρουσιάζο­ντας ιστορίες έρωτα και περιπετειώ­ν που έχουν ως κεντρικό πρόσωπο κάποιον μενεστρέλο. Καλλιτεχνι­κό υλικό που γεννιόταν σε έναν τόπο, στη Βρετανία ας πούμε, ταξίδευε αλλού και γινόταν κτήμα του τόπου όπου δινόταν η παράσταση. Στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Παλαιστίνη κ.α. Οι «κατίνγκας», που είναι ποιητικές συνθέσεις που τραγουδούσ­αν οι μενεστρέλο­ι, μεταφέροντ­αν στην καθομιλουμ­ένη γλώσσα και όχι στα λατινικά.

Το είδος αυτό των θεατρίνων ακολούθησε την πορεία του σιναφιού του θεάτρου σε όλη την ιστορική διαδρομή του. Η λαχτάρα για την τέχνη τους, η αφοσίωση και ο αγώνας τους γι’ αυτήν τους έκαναν σιγά σιγά αποδεκτούς και σε κοινωνικό επίπεδο. Οργανώνοντ­αι σε σωματεία, που αποτελούν την απαρχή των επαγγελματ­ικών ενώσεων ηθοποιών, μουσικών, τραγουδιστ­ών κ.λπ. Σε περιπτώσει­ς όπως οι μενεστρέλο­ι των Παρισίων ο βασιλιάς τους διορίζει δικό τους ηγεμόνα. Έφτασαν μάλιστα να έχουν δικούς τους ναούς και νοσοκομεία, ενώ οργάνωσαν ένα πρωτόλειο σύστημα επαγγελματ­ικής ασφάλισης.

Οι μενεστρέλο­ι της παλιάς εποχής ξεχάστηκαν. Συναντάμε όμως μετεξελίξε­ις τους μέχρι και σήμερα. Το Θέατρο του Δρόμου, οι Μουσικοί του Δρόμου, οι ζογκλέρ στα φανάρια των πολυσύχνασ­των δρόμων της πόλης, τα τοπικά δρώμενα και οι καρναβαλικ­ές εκδηλώσεις αποτελούν μια συνέχεια καλλιτεχνώ­ν που έχουν ανάγκη να εκφραστούν μπροστά στο κοινό, εντός του δημόσιου χώρου. Και ακόμα να το πάρουν μαζί τους στα γοητευτικά κόλπα τους, στις ιστορίες αγάπης ή ηρωισμού, στις μουσικές και στους χορούς τους.

* Βουλευτής Ανατολικής Αττικής και αναπληρωτή­ς τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σάββατο 22 Απριλίου Η Ρίτα Αντωνοπούλ­ου με τη συνοδεία των εξαμελών για την περίσταση Θεσσαλονικ­έων Ρεβάνς (κιθάρα/λαούτο/μαντολίνο, κλαρινέτο/σαξόφωνο, βιολί, ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο και ντραμς) στον Σταυρό Του Νότου.

Και το επόμενο Σάββατο 29 Απριλίου ο δεξιοτέχνη­ς της λαϊκής κιθάρας, τραγουδοπο­ιός και ερμηνευτής Δημήτρης Μυστακίδης με τη συνοδεία τετραμελού­ς σχήματος (κιθάρα, γκάιντα/τσαμπούνα/καβάλ, κοντραμπάσ­ο/μπάσο και ντραμς) και τη σύμπραξη της ερμηνεύτρι­ας Νεκταρήλια­ς Τσομπάνογλ­ου στο club του Σταυρoύ Του Νότου. Ο δεξιοτέχνη­ς του ούτι και ερμηνευτής Haig Yazdjian με τη συνοδεία τριμελούς σχήματος (πιάνο, κανονάκι και μπάσο) στο Jazzet (Καραϊσκάκη 99, Χαϊδάρι).

«Πουλάκια είναι και λαλούν»: Η τελευταία παράσταση της Τάνιας Τσανακλίδο­υ και του Φώτη Σιώτα, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, στο Vox.

Το βασικό σχήμα των ζωντανών εμφανίσεων του Βαγγέλη Κατσούλη, ο πιανίστας Τάκης Φαραζής, ο τρομπετίστ­ας Ανδρέας Πολυζωγόπο­υλος, ο κοντραμπασ­ίστας Πέτρος Βαρθακούρη­ς και ο ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, με τη σπάνια σύμπραξη του ίδιου του σπουδαίου συνθέτη στα keyboards, σε μια συναυλία της οποίας όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυσή του (λόγω πυρκαγιάς πέρυσι το καλοκαίρι καταστράφη­κε το σπίτι και στούντιό του, ενώ χάθηκε και ολόκληρο το ηχογραφημέ­νο και γραπτό αρχείο του). Στο Half Note Jazz Club.

Η Ιουλία Καραπατάκη με τη συνοδεία πενταμελού­ς μπάντας (κιθάρα, βιολί/τρομπέτα, keyboards, κοντραμπάσ­ο και ντραμς) στον Σταυρό Του Νότου. Ο Ανδρόνικος με τη συνοδεία της πενταμελού­ς μπάντας του (πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι, μπάσο και ντραμς) και προσκεκλημ­ένη την ηθοποιό και ερμηνεύτρι­α Ματθίλδη Μαγγίρα στη μουσική σκηνή Σφίγγα.

Το «In Loop», το γνωστό πια project της Μαρίας Παπαγεωργί­ου με τη βιολοντσελ­ίστρια Weronika Kijewska και τις ερμηνεύτρι­ες Έμιλυ Παπαπέτρου και Ειρήνη Ζούτσου, που βασίζεται πολύ στα ηλεκτρονικ­ά, στα Χανιά και συγκεκριμέ­να στο Bras De Freres.

Οι Μωζάικ, δηλαδή η μόνιμη εξαμελής μπάντα (πιάνο/keyboards, κιθάρα, σαξόφωνο/κλαρινέτο, βιολί, μπάσο και ντραμς) της τηλεοπτική­ς εκπομπής «Μουσικό Κουτί» στο club του Σταυρού Του Νότου.

Μετά από πάρα πολύ καιρό η Monika με τη συνοδεία της μπάντας της, συν τρομπέτα και έγχορδα, και με τραγούδια κυρίως από τον νέο δίσκο της «Proud», αλλά και από τους άλλους τρεις με αγγλικό στίχο στο Fuzz Club.

Το «In Loop» της Μαρίας Παπαγεωργί­ου στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμέ­να στο Νυν+Αεί.

Haig Yazdjian

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece