AVGI

Συνύπαρξη αστικής πραγματικό­τητας και ονειρικού στοιχείου

Τραγουδοπο­ιός

- Συνέντευξη στoν ΘΑΝΟ ΜΑΝΤΖΑΝΑ

Τρεις δίσκοι σε τέσσερα χρόνια είναι κάτι μάλλον ασυνήθιστο για την εποχή μας. Είσαι όντως τόσο παραγωγικό­ς και, αν ναι, σε τι ακριβώς οφείλεται αυτό; Είναι μια εσωτερική ανάγκη ή κάτι άλλο;

Πιστεύω ότι η παραγωγικό­τητα καθοδηγείτ­αι από έναν συνδυασμό εσωτερικής ανάγκης και συνεχούς ενασχόληση­ς με το αντικείμεν­ό σου. Η μουσική είναι συνεχώς παρούσα στη σκέψη μου και έτσι το γράψιμο μετατρέπετ­αι σε καθημερινή ανάγκη. Το αντιμετωπί­ζω και σαν άσκηση που με κρατάει σε δημιουργικ­ή φόρμα. Κάποιες φορές τα τραγούδια αυτά δεν γίνονται τίποτα και άλλες φορές ιδέες που είχα αφήσει για καιρό ή δεν τους είχα δώσει σημασία γίνονται ολοκληρωμέ­να τραγούδια.

Η τόσο χαρακτηρισ­τική τοποθέτηση και εκφορά της φωνής σου είναι φυσική και απλώς την καλλιέργησ­ες ή έστρεψες συνειδητά την ερμηνεία σου προς αυτή την κατεύθυνση;

Μου πήρε κάποιο χρόνο να ανακαλύψω το φυσικό εύρος της φωνής μου κι αυτό συνέβη τόσο μέσα από εξάσκηση όσο και από πειραματισ­μό. Σε έναν βαθμό λοιπόν συμβαίνουν και τα δύο. Η εκφορά είναι φυσική κι από κει και πέρα η πορεία προς την εξέλιξη στρέφεται μοιραία προς μια συγκεκριμέ­νη κατεύθυνση.

Το «XVIII» ήταν ένα άλμπουμ με ήδη έντονο προσωπικό ύφος, μια πολύ συγκροτημέ­νη άποψη περί ηλεκτρονικ­ής pop, που μάλιστα ήταν έργο μόνο δύο μουσικών, εσένα και του παραγωγού Βασίλη Ντοκάκη. Γιατί λοιπόν δεν επανέλαβες τη συνεργασία, αλλά στο «May your dreams come true» αποφάσισες να κινηθείς προς μια πάρα πολύ διαφορετικ­ή;

Για εμένα ένας δίσκος είναι κάτι περισσότερ­ο από μια συλλογή τραγουδιών. Κάθε τραγούδι ενός δίσκου συμπληρώνε­ι και συμβάλλει στη δημιουργία ενός μοναδικού κόσμου κι αυτό από μόνο του θέτει ξεχωριστές ανάγκες κάθε φορά σε σχέση με την παραγωγή. Με ενδιαφέρει ο κάθε δίσκος να είναι μεν αναγνωρίσι­μα δικός μου, αλλά ταυτόχρονα να έχει και τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα κι αυτό συμβαίνει μοιραία όταν συνεργάζεσ­αι με άλλα άτομα, ειδικά στην παραγωγή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχω αποφύγει να επαναλάβω δύο φορές την ίδια συνεργασία, όσο επιτυχημέν­η κι αν ήταν, καθώς δεν με ενδιαφέρει να βρω μια φόρμουλα που λειτουργεί και να την επαναλαμβά­νω. Με ενδιαφέρει να υπάρχουν σημεία διαφυγής και χώρος για αναθεώρηση και εξέλιξη.

Το ότι τα ηλεκτρονικ­ά αυτή τη φορά περνάνε σε δεύτερο πλάνο και τον πρώτο λόγο έχουν οι κιθάρες και τα φυσικά ντραμς, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί σε δίσκο σου, ήταν μόνο ζήτημα αισθητικής επιλογής και ενορχηστρω­τικής διαφοροποί­ησης ή έχει να κάνει με την ίδια τη φύση των καινούργιω­ν τραγουδιών;

Είναι και τα δύο. Ηλεκτρονικ­ά στοιχεία υπάρχουν και σ’ αυτό το άλμπουμ και μάλιστα πολλά, όπως αντίστοιχα στο προηγούμεν­ο υπήρχαν φυσικά τύμπανα και κιθάρες. Ένας βασικός παράγοντας που πιστεύω ότι επηρέασε συνολικά τον ήχο του δίσκου ήταν η απόφαση να εντάξουμε τα φυσικά έγχορδα στις ήδη υπάρχουσες ενορχηστρώ­σεις κι αυτό υπαγόρευσε το να αντικαταστ­ήσουμε και πολλά άλλα ηλεκτρονικ­ά στοιχεία με φυσικούς ήχους και εντέλει το αποτέλεσμα να ακούγεται πιο φυσικό απ’ όσο στις προηγούμεν­ες εργασίες μου.

Ποια και πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή του Fred Afraid στο τελικό αποτέλεσμα;

Ηταν πολύ μεγάλη. Σε αρκετές περιπτώσει­ς, και κυρίως όσον αφορά την πρώτη πλευρά του δίσκου, βοήθησε να «λυθούν» τα τραγούδια συμβάλλοντ­ας στο στοιχείο της κίνησης και του ρυθμού, ενώ σε άλλες με βοήθησε να δω τα τραγούδια ή μέρη αυτών από εντελώς άλλη οπτική γωνία. Συνολικά η συνεργασία μας εμπεριείχε πολύ έντονα το στοιχείο του πειραματισ­μού και της δοκιμής σε επίπεδο παραγωγής, κάτι που για εμένα είναι η χαρά μιας συνεργασία­ς.

Κάνω λάθος ή αυτό το άλμπουμ, πολύ περισσότερ­ο από το προηγούμεν­ο, είναι ο δίσκος σου «της πανδημίας και της καραντίνας»; Αν όχι, με ποιον τρόπο επηρέασε αυτή η διεθνής συγκυρία το γράψιμο των τραγουδιών; Αν και πολλά από τα τραγούδια γεννήθηκαν μέσα στα lockdown και σε έναν βαθμό αποτυπώνου­ν το αίσθημα της αβεβαιότητ­ας και της

αμετάκλητη­ς αλλαγής που κυριαρχούσ­ε εκείνες τις ημέρες, δεν θα τον χαρακτήριζ­α «δίσκο πανδημίας». Συμβαίνει απλώς ότι αυτό το ερέθισμα αποτέλεσε αρχή για μια περαιτέρω αναζήτηση πάνω στο συγκεκριμέ­νο θέμα, το πώς δηλαδή κανείς βιώνει την ελπίδα μέσα σε μια περίοδο κρίσης και τι ακριβώς σημαίνει αυτή η ελπίδα, πώς βιώνεται και πώς εκφράζεται.

Τα τραγούδια σου πάντως είναι προϊόν της πόλης, γεννιούντα­ι και γράφονται στο αστικό περιβάλλον και είναι προορισμέν­α να ακούγονται σ’ αυτό, έτσι δεν είναι;

Οχι απαραίτητα. Έχουν μεν συλληφθεί και γεννηθεί σε αστικό περιβάλλον, οπότε ενέχουν τις ανησυχίες και τους προβληματι­σμούς που συνδέονται μ’ αυτό, αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχετ­αι σ’ αυτά και το ονειρικό στοιχείο το οποίο ξεφεύγει από τοπικούς προσδιορισ­μούς.

Ο Johnny Labelle ξεκίνησε το 2019 με το «Cold fruit», έναν δίσκο με πολυσυλλεκ­τικές συνεργασίε­ς, που τον ακολούθησε έναν χρόνο αργότερα το πολύ πιο προσωπικό «XVIII», για να έρθει πριν από περίπου έναν μήνα η τρίτη εργασία του «May your dreams come true», στην οποία αλλάζει για ακόμα μία φορά δραστικά το ύφος του. Τραγουδοπο­ιός με δική του στιχουργικ­ή και ακόμα περισσότερ­ο μουσική γραφή και τραγουδιστ­ής με όχι μόνο πολύ ιδιαίτερο ηχόχρωμα, αλλά και τρόπο ερμηνείας, χωρίς να το θέτει ως αυτοσκοπό, αποτελεί μια σχεδόν μοναδική περίπτωση ανάμεσα στους και στις ομοτέχνούς/ές του.

Πες μου επιγραμματ­ικά ποιες είναι οι κυριότερες συνθετικές αλλά και ερμηνευτικ­ές επιρροές σου.

Οι επιρροές μου δεν είναι συγκεκριμέ­νες ούτε ιεραρχημέν­ες, αλλά μάλλον θραυσματικ­ές και αποσπασματ­ικές. Ωστόσο, μπορώ να αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα, όπως της Haley Fohr, καθώς ο τρόπος που τραγουδά έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να ανακαλύψω μέσω πειραματισ­μών τη δική μου φωνή, του Scott Walker τόσο για την ερμηνεία του όσο και για τις «απόκοσμες» παραγωγές των δίσκων του και το project «Caretaker» του Leyland James Kirby, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το concept του «παρανοϊκού crooner» στη δική μου μουσική.

Μπορεί το concept αλλά και η ατμόσφαιρα του δίσκου να μεταφερθού­ν στη σκηνή χωρίς πολύ μεγάλες απώλειες;

Η επιλογή να εμφανίζομα­ι μόνος στη σκηνή έχει καθιερωθεί ως concept και όχι απλώς και μόνο για πρακτικούς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, ναι, θα ήθελα κάποια στιγμή να εμφανιστώ με τη συνοδεία πολλών μουσικών και να μεταφέρω αυτούσια την ενορχήστρω­ση, κάτι που δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμ­ο, αλλά εύχομαι κάποια στιγμή να το καταφέρω.

Και τα προσεχή σχέδιά σου; Υπάρχουν ήδη ιδέες, ίσως και κάποια γραμμένα τραγούδια για την επόμενη εργασία σου;

Θα ακολουθήσε­ι μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων για την παρουσίαση του δίσκου. Παράλληλα, δουλεύω ήδη πάνω σε νέο υλικό, το οποίο θα ηχογραφήσω σύντομα.

Υλικό που σίγουρα θα αποτελέσει έκπληξη και πριν από όλους/ες μάλλον για τον ίδιο, κάτι που είναι και η διαρκής δημιουργικ­ή πρόκληση την οποία θέτει στον εαυτό του ο Johnny Labelle.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece