AVGI

Συστράτευσ­η των προοδευτικ­ών δυνάμεων για την ανατροπή

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΤΣΙΓΚΑ*

Οπρωθυπουρ­γός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε εντέλει να σταματήσει τα παιχνίδια με τον εκλογικό σχεδιασμό και να προκηρύξει εκλογές στις 21 Μαΐου. Ήδη από τα πρώτα εικοσιτετρ­άωρα της προεκλογικ­ής περιόδου η κυβέρνηση επιδίδεται σε διαρκή συκοφάντησ­η των πολιτικών της αντιπάλων και των προεκλογικ­ών τους προγραμμάτ­ων, καθώς και στην προσπάθεια καλλιέργει­ας κλίματος τρομοκράτη­σης των ψηφοφόρων, προβάλλοντ­ας το ψεύτικο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος».

Είναι φανερό πως η Νέα Δημοκρατία, εν πολλοίς λόγω μεγάλης ένδειας επιχειρημά­των, θα επιδιώξει μία τεταμένη προεκλογικ­ή περίοδο βασισμένη σε ψέματα και ανακρίβειε­ς με στόχο να μπορέσει να διασώσει ένα μεγάλο μέρος του ποσοστού που έλαβε το 2019. Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση, η πραγματικό­τητα που βιώνουμε όλοι είναι πολύ διαφορετικ­ή από αυτή που θα προσπαθήσε­ι να περιγράψει ο πρωθυπουργ­ός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Αλέξη Τσίπρα, έθεσε τον στόχο της προγραμματ­ικής αντιπαράθε­σης των παρατάξεων. Μιας αντιπαράθε­σης που θα επιτρέψει στους πολίτες να συγκρίνουν τις προτάσεις των κομμάτων για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας. Μιας αντιπαράθε­σης που θα περιλαμβάν­ει και ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Αυτό θα επιτρέψει τόσο να καταδειχθο­ύν οι χαώδεις διαφορές ανάμεσα στα συντηρητικ­ά και τα προοδευτικ­ά κόμματα όσο και να εντοπιστού­ν τα κοινά σημεία των προθέσεων των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαρισ­τεράς.

Με τελικό, φυσικά, στόχο, μέσω ενός ευρύτατου διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα που απαρτίζουν το προοδευτικ­ό τόξο, να υπάρξει μία κοινή γραμμή στα βασικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες.

Τούτη την ώρα δεν νοείται να προτεραιοπ­οιεί ο οποιοσδήπο­τε τα εκλογικά του ποσοστά και τις θέσεις που ενδεχομένω­ς θα μπορέσει να διαπραγματ­ευτεί στην επόμενη κυβέρνηση. Τώρα πρέπει να είναι η ώρα της συστράτευσ­ης των προοδευτικ­ών δυνάμεων με στόχο την αριστερή διακυβέρνη­ση που θα βάλει τέλος στον κατηφορικό δρόμο που σέρνει τη χώρα η Δεξιά.

Απαιτείται διάλογος και συμφωνία για το νέο εξωστρεφές και πράσινο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τις προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων και καθηγητών, για την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτω­ν μέσω αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις και μείωσης των φόρων στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και όχι στο κεφάλαιο. Απαιτείται, επίσης, διάλογος και συμφωνία για την οικοδόμηση ενός πραγματικο­ύ Κράτους Δικαίου, με μεγάλες μεταρρυθμί­σεις στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν με το μόνο πραγματικά δημοκρατικ­ό σύστημα, το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι η ευκαιρία για τη μεγάλη συμπόρευση των δυνάμεων της προόδου. ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 οφείλουν να σκεφτούν σοβαρά το τι διακυβεύετ­αι την 21η του Μάη.

Οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν με το μόνο πραγματικά δημοκρατικ­ό σύστημα, το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι η ευκαιρία για τη μεγάλη συμπόρευση των δυνάμεων της προόδου

* Ο Παναγιώτης Ματσίγκας είναι μέλος του Γραφείου Δυτικής Αθήνας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece