AVGI

Βαθύ αποτύπωμα στα γράμματα και στον Πολιτισμό

- Της MΑΡΙΑΣ ΒΛΑΖΑΚΗ*

ΜΥΡΣΙΝΗ, δεν μας αφήνεις ξαφνικά, αλλά όσο και να μας είχες προετοιμάσ­ει έναν-έναν και μία-μία ξεχωριστά, η θλίψη μας δεν μειώνεται ούτε περιορίζετ­αι. Το κενό που αφήνεις με αυτό το πέρασμα στην ανυπαρξία, όπως εσύ είπες, είναι απέραντο και το αποτύπωμά σου στα γράμματα και στον πολιτισμό της χώρας βαθύ.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ στο υπουργείο Πολιτισμού με τη γεμάτη ιδέες και αποφασιστι­κότητα υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Τούτες τις στιγμές δεν βρίσκει κανείς λόγια να περιγράψει τον άνθρωπο, την επιστήμονα, την πολιτικό, τη γυναίκα, τη φίλη, την αγωνίστρια, την οραματίστρ­ια. Χωρίς ίχνος υπερβολής, στον έναν χρόνο που είχε τα ηνία του Πολιτισμού της χώρας, μου πρόσφερε περίσσευμα ψυχής, δύναμης και αισθημάτων και με πλούτισε πνευματικά, συναισθημα­τικά και πολιτικά.

Λυπάμαι βαθιά που μας αφήνει σε αυτή τη δύσκολη ώρα για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Όμως άφησε τόσο σπουδαίο πνευματικό και πολιτιστικ­ό έργο ως παρακαταθή­κη και πυξίδα για το αύριο.

Δούλεψε από όλες τις θέσεις της για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και για την πολιτισμικ­ή δημοκρατία και κατέθεσε τρία νομοσχέδια, έτοιμα από το 2019 για ψήφιση: α) «Περιφερεια­κή Πολιτική Σύγχρονου Πολιτισμού», β) «Ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού», γ) «Ίδρυση και οργάνωση του κέντρου σύγχρονης δημιουργία­ς του Ακροπόλ», σε συνδυασμό με τα δύο προηγούμεν­α. Με την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η ψήφιση αυτών των νομοσχεδίω­ν θα είναι μία ελάχιστη προσφορά στη μνήμη της.

* Η Mαρία Βλαζάκη είναι πρώην γενική γραμματέας ΥΠΠΟΑ, επίτιμη γενική διευθύντρι­α Αρχαιοτήτω­ν και Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece