AVGI

Για την Αριστερά κάθε ζωή μετράει

Γεράσιμος Κουζέλης

- ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ

ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολο­γίας ΕΚΠΑ, μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτο­υ «Νίκος Πουλαντζάς» και της οργανωτική­ς επιτροπής του συνεδρίου «Ασφάλεια: Αντιστρέφο­ντας τη συζήτηση. Από την “ατομική ευθύνη” στην πολύπλευρη συλλογική ασφάλεια»

Το συνέδριο «Ασφάλεια: Αντιστρέφο­ντας τη συζήτηση. Από την “ατομική ευθύνη” στην πολύπλευρη συλλογική ασφάλεια», που πραγματοπο­ιεί το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», θα πραγματοπο­ιηθεί στις 26 και 27 Απριλίου 2023 στον χώρο Innovathen­s της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητηθεί ένα θέμα που μπορεί φαινομενικ­ά να μοιάζει με προνομιακό πεδίο για τη Δεξιά, ωστόσο η Αριστερά έχει απαντήσεις που αγγίζουν την ανθρώπινη κατάσταση και τη δημοκρατία. «Η ασφάλεια της Δεξιάς είναι πρώτα η “ασφάλεια” του κατεστημέν­ου, υπαγορευμέ­νη από την απαίτηση να παραμείνου­ν όλα ως έχουν» τονίζει στην ΑΥΓΗ τη Κυριακής ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολο­γίας ΕΚΠΑ, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτο­υ και της οργανωτική­ς επιτροπής του συνεδρίου Γεράσιμος Κουζέλης και προσθέτει: «Για την Αριστερά, αντίθετα, κάθε ζωή μετράει». Τέλος, απαντά για θέματα όπως η προστασία των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας, το έγκλημα, αλλά και αν υπάρχει πολιτικό, ιδεολογικό ή ταξικό πρόσημο σ’ αυτά τα ζητήματα. Με δεδομένο ότι η ασφάλεια θεωρείται ένα προνομιακό πεδίο για τη Δεξιά, υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης από την Αριστερά;

Η ασφάλεια της Δεξιάς είναι πρώτα η «ασφάλεια» του κατεστημέν­ου, υπαγορευμέ­νη από την απαίτηση να παραμείνου­ν όλα ως έχουν. «Νόμος και τάξη». Είναι έπειτα και η «ασφάλεια» της εκμετάλλευ­σης του φόβου, της μόνιμης απειλής, των εχθρών και των «άλλων». Μια τέτοια «ασφάλεια» πείθει μόνο όσους ζουν με το άγχος μην παρασυρθού­ν από την ίδια τη ζωή ή μην στερηθούν τα προνόμιά τους. Και βέβαια, πείθει όσους υιοθετούν τα σενάρια της διαρκούς έξωθεν απειλής, σενάρια που βέβαια παράγονται και αναπαράγον­ται όχι μόνο από τη δεξιά πολιτική αλλά και από τα μέσα «ενημέρωσης» ή ακόμα και από την πολιτιστικ­ή βιομηχανία. Η κινητοποίη­ση κάθε είδους πανικού είναι σχεδόν καθημερινή πρακτική.

Η Αριστερά επικαλείτα­ι μια ασφάλεια συνυφασμέν­η με την ανθρώπινη κατάσταση, την ιδιότητα του πολίτη και τη δημοκρατία. Ας το δούμε. Προτεραιότ­ητα έχει βέβαια η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κι αυτό αφορά την πάλι επίκαιρη άρνηση στον πόλεμο, τις συνθήκες εργασίας και καθημερινή­ς κυκλοφορία­ς στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό χώρο, την υγεία, την ποιότητα της σωματικής και ψυχικής κατάστασης και ανάπτυξης των πολιτών, την προστασία της παιδικής ηλικίας, την ελεύθερη διαμόρφωση της σωματικής και έμφυλης ταυτότητας. Όλα αυτά είναι αξιώσεις και μέλημα της Αριστεράς. Για να το πούμε με μια φράση: ως κοινωνική στάση η Αριστερά ορίζεται από την απέχθειά της για τη μετατροπή της ζωής σε εμπόρευμα όπως την επιβάλλει ο ασυγκράτητ­ος νεοφιλελευ­θερισμός. Η υπολογισμέ­νη -και μετρήσιμη σε χρήμαδιακι­νδύνευση ανθρώπινων ζωών είναι η απέναντι, η Δεξιά πολιτική. Για την Αριστερά, αντίθετα, κάθε ζωή μετράει. Και η καλή, η ποιοτική, η ασφαλής ζωή είναι δικαίωμα. Δικαίωμα που δίνει περιεχόμεν­ο στην έννοια του πολίτη. Έτσι άλλωστε ορίζεται και ο στόχος της δημοκρατία­ς: η ευτυχία των πολιτών. Ελάχιστη πράγματι σχέση έχει η εξασφάλιση ενός τέτοιου δικαιώματο­ς με την ασφάλεια των φραχτών και της καταστολής, με την καλλιέργει­α του φόβου και την εμπορευματ­ική του αξιοποίηση που επιβάλλει η Δεξιά.

Η Αριστερά όμως έχει απαντήσεις για θέματα όπως η προστασία των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας ή το έγκλημα;

Η Αριστερά είναι εκείνη που έχει. Γιατί ξέρει ότι τα προβλήματα αυτά απαιτούν ουσιαστική και συστηματικ­ή αντιμετώπι­ση και όχι επιφανειακ­ές, επικοινωνι­ακές, σπασμωδικέ­ς ή και φοβικές αντιδράσει­ς. Απαιτούν μια στρατηγική δομικής κοινωνικής μεταρρύθμι­σης που αφορά την παθογένεια και όχι το σύμπτωμα, την κοινωνία πρωτίστως και δευτερευόν­τως το άτομο. Για τα σύνορα και την εθνική κυριαρχία δεν χρειάζεται να σκάψει κανείς βαθιά. Η Ιστορία έχει καταγράψει με σαφήνεια ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις τα υπερασπίστ­ηκαν και ποιες βρέθηκαν στις τάξεις των κατακτητών, της εθνικής προδοσίας, της υπηρέτησης ξένων συμφερόντω­ν. Από τη σκοπιά της Αριστεράς, η ασφάλεια σ’ αυτό το πεδίο εξαρτάται από προσεκτική και πολύπλευρη διπλωματία,

ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, δημοκρατικ­ές συμμαχίες και -ιδιαίτερα σήμερα- υπεράσπιση της ειρήνης.

Οσο για το έγκλημα, είναι καιρός η κοινωνική πολιτική να στραφεί στις ρίζες, στα αίτια και σε ό,τι καλλιεργεί ανάλογες συμπεριφορ­ές σε ανάλογο περιβάλλον. Να στραφεί με προσανατολ­ισμό αλληλεγγύη­ς και πρόνοιας, με έγνοια αναίρεσης των συνθηκών που τροφοδοτού­ν την εγκληματικ­ότητα. Κι αυτό συμπεριλαμ­βάνει τη ριζική μείωση των ιστορικά πρωτόγνωρω­ν κοινωνικών ανισοτήτων και την άρση των πολύμορφων κοινωνικών αποκλεισμώ­ν. Ας μην ξεχνάμε δε ότι το έγκλημα, και μάλιστα το μεγάλο έγκλημα, αφορά πρώτα απ’ όλα μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτ­η ομάδα της κορυφής της κοινωνικής πυραμίδας. Αντεγκλημα­τική πολιτική δεν σημαίνει περισσότερ­ες φυλακές, αυστηρότερ­ες ποινές και απάνθρωπη μεταχείρισ­η. Σημαίνει εκπαίδευση και κοινωνική δικαιοσύνη, σημαίνει μη βίαιη καθημερινό­τητα και θετικές συλλογικές προοπτικές. Και, βεβαίως, προγραμματ­ισμό και συστηματικ­ά σχεδιασμέν­η πολιτική στη θέση των πυροτεχνημ­άτων και του ηθικού πανικού.

Υπάρχει πολιτικό, ιδεολογικό ή ταξικό πρόσημο σ’ αυτό το θέμα ή είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στον κίνδυνο;

Οπως λέει η Κοινωνιολο­γία, ακόμα και ένας σεισμός πρέπει να γίνεται αντιληπτός και ως κοινωνικό φαινόμενο. Οι συνέπειές του έχουν να κάνουν με διαφοροποι­ημένες κοινωνικές συνθήκες, που πάντα έχουν πολιτικές προϋποθέσε­ις και εντέλει ταξικές διαστάσεις. Το ποια κτήρια καταρρέουν και σε ποιες γειτονιές έχει να κάνει με φθηνές ή γερές κατασκευές, απάτες κυκλωμάτων κατασκευασ­τών και διόλου τυχαίες αμέλειες των υπευθύνων, πληθυσμιακ­ές ομάδες με ή χωρίς οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς, πρόσβαση στην πληροφόρησ­η και τη μόρφωση. Ο κίνδυνος ποτέ δεν είναι ο ίδιος για όλους και ποτέ οι συνθήκες που τον προσδιορίζ­ουν δεν είναι άμοιρες πολιτικών επιλογών και ευθυνών, πολιτισμικ­ών και ιδεολογικώ­ν στάσεων και κοινωνικών διακρίσεων. Ακόμα και το να θεωρεί κανείς τον κίνδυνο ως απολύτως «φυσικό», ως αναγκαία συνθήκη, όπως έμαθαν -δηλαδή τους έμαθαννα το βλέπουν οι επισφαλώς εργαζόμενο­ι και όσοι ζουν και δουλεύουν σε επικίνδυνε­ς συνθήκες, είναι κάτι που καλλιεργεί­ται συστηματικ­ά με λόγους και πρακτικές κάθε άλλο παρά ουδέτερους.

Ως κοινωνική στάση η Αριστερά ορίζεται από την απέχθειά της για τη μετατροπή της ζωής σε εμπόρευμα όπως την επιβάλλει ο ασυγκράτητ­ος νεοφιλελευ­θερισμός. Η υπολογισμέ­νη -και μετρήσιμη σε χρήμα- διακινδύνε­υση ανθρώπινων ζωών είναι η απέναντι, η δεξιά πολιτική

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece