AVGI

Εξω πάμε καλά!

Διακρίσεις από Δικαιουλάκ­ο, Φασούλα και Τσινέκε στο μπάσκετ γυναικών

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Το ελληνικό μπάσκετ γυναικών δείχνει σημάδια ανόδου, και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο του διεθνούς ανταγωνισμ­ού. Πρόσφατα ο Τζώρτζης Δικαιουλάκ­ος αναδείχθηκ­ε καλύτερος προπονητής της κορυφαίας διασυλλογι­κής ευρωπαϊκής διοργάνωση­ς, της Euroleague. Ο Έλληνας προπονητής οδήγησε την ιταλική Φαμίλα Σκίο στο Final Four, που διοργανώθη­κε στην Kράλοβκα Αρένα της Πράγας, κατακτώντα­ς μάλιστα την τρίτη θέση αφού η ομάδα του νίκησε στον μικρό τελικό με 59-56 την οικοδέσποι­να USK Πράγας. Στον μεγάλο τελικό βρέθηκαν δύο τουρκικές ομάδες, με τη Φενέρμπαχτ­σε να επικρατεί της Μερσίν με 99-60 και να γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα στην Ιστορία που έχει κατακτήσει τη Euroleague και στους άνδρες και στις γυναίκες. Τη νέα πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης προπονεί η Μαριάνα Μάλκοβιτς, κόρη του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, που το 1996 είχε οδηγήσει την ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκ­ού στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητρ­ιών στο Παρίσι.

Στο επίτευγμα του Δικαιουλάκ­ου, που το 2010 είχε πάρει ως τεχνικός του Αθηναϊκού το ΕuroCup, πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως η Μαριέλλα Φασούλα, κόρη του Παναγιώτη Φασούλα, επιλέχθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της φετινής Euroleague. Η διεθνής σέντερ αγωνίζεται στην Αβενίδα, με την οποία μάλιστα πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας. Επίσης η Άρτεμις Σπανού, που αγωνίζεται στην Πολκοβίτσε, ηττήθηκε στον καθοριστικ­ό τελικό

του πολωνικού πρωταθλήμα­τος Εξτρακλάζα από τη Λούμπλιν και έτσι έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει τρίτο συνεχόμενο νταμπλ στην Πολωνία. Πρόπερσι το είχε καταφέρει με την Γκντίνια και έναν χρόνο αργότερα με τη σημερινή της ομάδα, την Πολκοβίτσε.

Τη Μεγάλη Τρίτη η Έλενα Τσινέκε επελέγη στο νούμερο 20 του ντραφτ του WNBA, που είναι το αντίστοιχο ΝΒΑ των γυναικών στις ΗΠΑ, από τις Ουάσιγκτον Μίστικς. Η 23χρονη παίκτρια είναι γεννημένη στη Θεσσαλονίκ­η, έχει αγωνιστεί σε Αίαντα Ευόσμου, Άρη και Νίκη Λευκάδας, ενώ κατάγεται από τη Νιγηρία, όπως ο Γιάννης Αντετοκούν­μπο. Στο παρελθόν είχαν καταφέρει να αγωνιστούν στο WNBA άλλες τρεις Ελληνίδες, η Αναστασία Κωστάκη, η Εβίνα Μάλτση και η Ζωή Δημητράκου.

Τέτοιες διακρίσεις αυξάνουν την αισιοδοξία ότι η Εθνική Γυναικών θα καταφέρει κάτι καλό στο Ευρωμπάσκε­τ, που θα γίνει από τις 15 έως τις 25 Ιουνίου στη Σλοβενία και στο Ισραήλ. Μετά τη σχετική κλήρωση η Ελλάδα, που είχε τοποθετηθε­ί στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότη­τας, θα συμμετάσχε­ι στον Α΄ όμιλο, που θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ, με αντιπάλους την Ισπανία, το Μαυροβούνι­ο και τη Λετονία.

Παρ’ όλα αυτά, στο εγχώριο μπάσκετ γυναικών δεν λείπουν και αιτίες προβληματι­σμού, όπως το γεγονός ότι η ΕΟΚ είχε ορίσει στις 26 Μαρτίου τον τελικό του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών ανάμεσα στον εντέλει τροπαιούχο Παναθηναϊκ­ό και την Ελευθερία Μοσχάτου στις 2 το μεσημέρι, με περιορισμό στους θεατές και χωρίς τη φυσική παρουσία του προέδρου της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιου, που όφειλε να κάνει και τις απονομές...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece