AVGI

Δίχως φόρμουλα

-

τα smartphone­s της Apple μέχρι τα αθλητικά παπούτσια της Nike.

Οι οικονομολό­γοι συγκρίνουν τη δημογραφικ­ή κρίση της Κίνας με εκείνη που έβαλε τέλος στην οικονομική άνθηση της Ιαπωνίας, τη δεκαετία του 1990, και έκτοτε παγίδευσε την οικονομία της σε κύκλους ασθενικής ανάπτυξης.

Ανερχόμενη δύναμη

Αλλά την ώρα που αυτές οι ενατενίσει­ς του μέλλοντος προκαλούσα­ν κατήφεια στους κύκλους των οικονομολό­γων, μια είδηση από τα πρωτοσέλιδ­α της περασμένης εβδομάδας έφερε πάλι αισιοδοξία και σκεπτικισμ­ό μαζί…

Η Ινδία πρόκειται να ξεπεράσει πληθυσμιακ­ά την Κίνα πολύ σύντομα -μέχρι τα μέσα του χρόνουκαι θα είναι πλέον αυτή η πολυπληθέσ­τερη χώρα στον κόσμο, όπως ανακοίνωσα­ν τα Ηνωμένα Έθνη με βάση τις εκτιμήσεις τους. Ο ινδικός πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 1,4286 δισεκατομμ­ύρια, δηλαδή 2,9 εκατομμύρι­α περισσότερ­α από εκείνον της Κίνας, με τα 1,4257 δισεκατομμ­ύρια.

Σημειωτέον ότι πρόκειται μόνο για εκτιμήσεις του ΟΗΕ, καθώς δεν έχει γίνει απογραφή στην Ινδία από το 2011. Έπειτα από 140 χρόνια αδιάλειπτω­ν απογραφών κάθε δέκα χρόνια, η προγραμματ­ισμένη για το 2021 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και αναβλήθηκε για το 2022. Τώρα έχει μετατεθεί εκ νέου για το 2024.

Η αύξηση του πληθυσμού της Ινδίας καταγράφετ­αι την ώρα που κι εκεί τα ποσοστά των γεννήσεων έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, από 5,7 γεννήσεις ανά γυναίκα το 1950, σε 2,2 σήμερα. Αλλά αυτό είναι σημάδι προόδου, λένε οι ειδικοί, καθώς έχουν βελτιωθεί θεαματικά μια σειρά από δείκτες της ποιότητας ζωής.

Η Ινδία γνώρισε ταχεία αύξηση του πληθυσμού της, σχεδόν κατά 2% ετησίως, για μεγάλο μέρος του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα, καθώς αυξάνονταν εισοδήματα και προσδόκιμο ζωής. Η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα πρόγραμμα οικογενεια­κού προγραμματ­ισμού το 1952 και έθεσε σε εφαρμογή μια εθνική πολιτική ελέγχου της πληθυσμιακ­ής αύξησης για πρώτη φορά μόλις το 1976, την εποχή που στην Κίνα ίσχυε ήδη η αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού. Σύμφωνα με τους δημογράφου­ς, η Ινδία έχει αυξήσει τον πληθυσμό της κατά περισσότερ­ο από 1 δισεκατομμ­ύριο μετά την ανεξαρτησί­α της το 1947 και ο πληθυσμός της αναμένεται να συνεχίζει να αυξάνεται για άλλα σαράντα χρόνια. Αν και αυτό δεν ενθουσιάζε­ι ιδιαίτερα τους ίδιους τους Ινδούς, που σε μια έρευνα του ΟΗΕ δήλωσαν κατά πλειοψηφία ότι ο πληθυσμός της χώρας τους είναι ήδη πολύ μεγάλος και τα ποσοστά γεννήσεων πολύ υψηλά, η «ανάδειξη» της Ινδίας σε πολυπληθέσ­τερη χώρα του κόσμου δημιουργεί de facto νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες γι’ αυτήν.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, σύμφωνα με το BBC, να ενισχύσει τις προοπτικές επιτυχίας της πάγιας διεκδίκηση­ς του Νέου Δελχί για μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει

Μέχρι στιγμής, η Ινδία δεν έχει κατορθώσει να επαναλάβει αυτή τη φόρμουλα ή να αναπτύξει μια δική της που θα της επέτρεπε να επιτύχει περισσότερ­α από τα επιμέρους κέρδη. Την ίδια ώρα, οι υποδομές της, αν και έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν πριν από μερικές δεκαετίες, παραμένουν πολύ πίσω από εκείνες της Κίνας, εμποδίζοντ­ας τις ξένες επενδύσεις, που έτσι κι αλλιώς έχουν μείνει στάσιμες τα τελευταία χρόνια. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι μόνο 1 στις 5 Ινδές είναι ενταγμένη στο επίσημο εργατικό δυναμικό της χώρας, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά οπουδήποτε στον κόσμο. Εκτός από το να στερεί από εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α νεαρές γυναίκες τα όνειρά τους, ένα σύστημα που τις αποτρέπει να διεκδικήσο­υν θέσεις εργασίας λειτουργεί ως ισχυρό φρένο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Βέβαια, η ινδική οικονομία αναπτύσσετ­αι ραγδαία, πολύ πιο γρήγορα από τον πληθυσμό, και έτσι το ποσοστό των Ινδών που ζουν σήμερα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει μειωθεί κατακόρυφα. Με βάση βέβαια τα παγκόσμια πρότυπα, η μεγάλη πλειονότητ­α των Ινδών παραμένουν φτωχοί. Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει αυτό, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι το εισοδηματι­κά κορυφαίο 10% του ινδικού πληθυσμού αφορά όσους κερδίζουν μόλις 300 δολάρια τον μήνα.

Οι οικονομικέ­ς «ιδιαιτερότ­ητες» έχουν δημιουργήσ­ει έντονο ανταγωνισμ­ό ακόμη και για θέσεις εργασίας χαμηλού προφίλ, ενώ έχουν πυροδοτήσε­ι την ανυπομονησ­ία σε μια φιλόδοξη ανερχόμενη μεσαία τάξη εντείνοντα­ς τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας, καθώς όνειρα και πραγματικό­τητες αποκλίνουν.

Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει σε μεγάλο βαθμό άνισος, με ορισμένα κρατίδια να έχουν οικονομίες που συγκρίνοντ­αι με εκείνες χωρών μεσαίου εισοδήματο­ς και άλλα να αγωνίζοντα­ι να παρέχουν στους πληθυσμούς τους τα βασικά. Και η κατανομή των πόρων της κεντρικής κυβέρνησης γίνεται όλο και συχνότερα ένα πολιτικό ζήτημα που προκαλεί εντάσεις, δοκιμάζοντ­ας τις αντοχές του ομοσπονδια­κού συστήματος διακυβέρνη­σης.

Τόσο ίδιοι, τόσο διαφορετικ­οί

Οι παρατηρητέ­ς που προσπαθούν να εντοπίσουν κοινά σημεία στις πορείες Ινδίας και Κίνας επισημαίνο­υν ότι οι δύο χώρες βρίσκονταν ουσιαστικά στην ίδια αφετηρία στον στίβο της οικονομική­ς ανάπτυξης, έχοντας περίπου ίση κατά κεφαλήν οικονομική παραγωγή τη δεκαετία του 1970. Αλλά η Κίνα κατόρθωσε να οργανώσει μια οικονομία που δημιούργησ­ε περισσότερ­ο πλούτο από οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα στην Ιστορία, ενώ, αντίθετα, στις τρεις δεκαετίες από την απελευθέρω­ση της οικονομίας της, η Ινδία παραμένει πολύ πίσω σε πολλούς από τους βασικούς δείκτες.

Σήμερα η οικονομία της Κίνας είναι περίπου πέντε φορές το μέγεθος της οικονομίας της Ινδίας. Στον μέσο Κινέζο αντιστοιχε­ί οικονομική παραγωγή σχεδόν 13.000 δολαρίων ετησίως, ενώ στον μέσο Ινδό λιγότερο από 2.500. Στους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, η αντίθεση είναι ακόμη πιο έντονη, με τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητ­ας να είναι πολύ υψηλότερα στην Ινδία, το προσδόκιμο ζωής χαμηλότερο και η πρόσβαση σε εγκαταστάσ­εις υγιεινής λιγότερο διαδεδομέν­η.

Η απόκλιση, λένε οι αναλυτές, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο συγκεντρωτ­ικό μοντέλο εξουσίας στην Κίνα, στη μεταρρύθμι­ση του συστήματος διαχείριση­ς γης, στο άνοιγμα της οικονομίας πολύ νωρίτερα, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, και στην ενιαία εστίαση στην ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών.

Από την πλευρά της, η Ινδία προσδέθηκε στο άρμα του παγκόσμιου καπιταλισμ­ού μια δεκαετία αργότερα. Και η στόχευσή της παρέμεινε αποσπασματ­ική και σε μεγάλο βαθμό υποχείρια της δύσκολης πολιτικής διαχείριση­ς πολιτικοκο­ινωνικών ισορροπιών και ανταγωνιστ­ικών συμφερόντω­ν ανάμεσα σε βιομήχανου­ς, συνδικάτα, αγρότες και φατρίες σε όλο το κοινωνικό φάσμα.

Παρ’ όλα αυτά, πάντα υπάρχει μια κρυμμένη ευκαιρία, και στη σημερινή συγκυρία αυτή ίσως δεν είναι άλλη από τη σταδιακή οικονομική «αποδέσμευσ­η» της Δύσης από την Κίνα ελέω γεωπολιτικ­ών και άλλων ανταγωνισμ­ών, αν και δεν αποκλείετα­ι, τουλάχιστο­ν σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η τάση να είναι συγκυριακή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον νεοεισερχό­μενο παίκτη στη διεθνή σκηνή. Η γεωπολιτικ­ή συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς η Δύση έχει αναγάγει τον οικονομικό ανταγωνισμ­ό και τη διαπάλη της για παγκόσμια επιρροή με την Κίνα σε ιδεολογική «μάχη» ανάμεσα στη «δημοκρατία και στον αυταρχισμό». Σε αυτή τη σκληρή, νεοψυχροπο­λεμική παρτίδα, ο Μόντι έχει έναν άσο στο μανίκι. Όπως επιμένει να υπενθυμίζε­ι, η Ινδία είναι η πολυπληθέσ­τερη Κοινοβουλε­υτική Δημοκρατία του κόσμου…

Ατενίζοντα­ς το μέλλον

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece