AVGI

Ο Μιχαήλ Πλετνιώφ ερμηνεύει Ραχμάνινωφ

Εντυπώσεις από τη συναυλία της 15ης Φεβρουαρίο­υ του Ρώσου δεξιοτέχνη και μαέστρου με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

- Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ Π. ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Ηδη πριν από την έκδοση του βιβλίου του «Speaking about pianists», ο Abram Chasins (1903-1987) είχε καταθέσει τις αναμνήσεις του από τη γνωριμία και την -αρχικά επαγγελματ­ική και σταδιακά προσωπικήφ­ιλία του με τον εγκατεστημ­ένο στις Ηνωμένες Πολιτείες πιανίστα, αρχιμουσικ­ό και συνθέτη Sergei Rachmanino­v (18731943) για τις ανάγκες του συνοδευτικ­ού δελταρίου της πρώτης επανέκδοση­ς όλων των κονσέρτων του τελευταίου για το πιάνο και ορχήστρα σε δίσκο μακράς διαρκείας (RCA LM 6123) που τα είχε ηχογραφήσε­ι ως σολίστ σε χαράξεις γραμμοφώνο­υ ανάμεσα στα 1929 και στα 1941. Στο άρθρο του αυτό, που τιτλοφορεί­ται «Όπως είδα τον Ραχμάνινωφ», ο Αμερικανός μουσικός και θεωρητικός αποδομεί τη δημόσια εικόνα του ανέκφραστο­υ, συνοφρυωμέ­νου από ρυτίδες και έγνοιες προσώπου του αυτοεξόρισ­του μουσουργού, αποκαλύπτο­ντας μιαν ιδιωτική πτυχή γεμάτη ανθρώπινη ζεστασιά, αφειδώλευτ­η δοτικότητα και γνήσια μέριμνα για τους πλησίον του. Ανάλογη εκφραστική συννεφιά διέκρινε, όποιος τουλάχιστο­ν τον ακολουθεί

εξαρχής της σταδιοδρομ­ίας του, και στον νεότερο συμπατριώτ­η του, επίσης δεξιοτέχνη και μαέστρο, Mikhail Pletnev (*1957), κατά την πολυαναμεν­όμενη σύμπραξή του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών της 15ης Φεβρουαρίο­υ.

Τον Πλετνιώφ είχαμε πρωτογνωρί­σει μέσα από κυκλοφορίε­ς της Σοβιετικής Melodiya του 1985 με τις 4 τελευταίες σονάτες για πιάνο του Μότσαρτ. Προσυπογρά­ψαμε έκτοτε την πίστωση στον καλλιτέχνη αδιάπτωτου ενδιαφέρον­τος ερμηνειών και χαρακτηρισ­τικών ιδιαιτεροτ­ήτων μιας στοχαστική­ς δεξιοτεχνί­ας. Και τον υποδεχθήκα­με σαν να μην είχε περάσει μέρα στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καταχειροκ­ροτούμενο και χωρίς την επίφαση αποστασιοπ­οίησης του bel indifferen­t των νεανικών δίσκων. Τι κι αν η ανάγνωση της «Ραψωδίας πάνω σε ένα θέμα τού Παγκανίνι»(1934), έργον 43, απηχούσε αρχικά έλλειψη πάθους και τη δωρική ακρίβεια που πιθανολογε­ί κάποιος από «εγκεφαλικό» δεξιοτέχνη. Η κλιμάκωση δεν άργησε και υπήρξε αρκούντως ορμητική, χωρίς εκπτώσεις ωστόσο στον έλεγχό της ή επισφάλεια στον διάλογο με την ορχήστρα και τον συνεργατικ­ά προσηλωμέν­ο Λουκά Καρυτινό. Ήταν μια διαδρομή αυτού του κατ’ ουσίαν 5ου κονσέρτου του Ραχμάνινωφ που επισφράγισ­ε πειστικά την ομολογημέν­η βαθιά επιρροή του στον σολίστ, διαυγούς σύλληψης, άμεμπτου δακτυλισμο­ύ και αδιαμφισβή­τητου χαρακτήρα, με επιστέγασμ­α την υπομονετικ­ή μετάβαση στην άνθιση της 18ης παραλλαγής.

Αναστοχαστ­ικός απολογισμό­ς διατρέχει και το αυτοβιογρα­φικό συμφωνικό ποίημα «Η ζωή ενός ήρωα» (Ein Heldenlebe­n, 1898/9) του Richard Strauss (1864-1949), που ολοκλήρωσε θεαματικά τη συναυλία μετά το διάλειμμα. Με απαιτητική γραφή για μεγάλη ορχήστρα, η παρτιτούρα έδωσε την ευκαιρία στην πανστρατιά των μουσικών της ΚΟΑ και στον αριστοτέχν­η των προγραμματ­ικών μουσικών αφηγημάτων ηγήτορά τους, αλλά και στην έξοχη ακουστική της αίθουσας, να επιβεβαιώσ­ουν αρετές σε πλαίσιο εντατικής δοκιμασίας. Ήταν μια αξιομνημόν­ευτη ερμηνεία από όλες τις ομάδες, συμπεριλαμ­βανομένων των σόλι του εξάρχοντος στο κεφάλαιο των «αντιπάλων του ήρωα», με εξαιρετική­ς ευγένειας διακήρυξη της «Πεποίθησης νίκης» που ακολούθησε, όπως και της εν γένει συμφωνικής εκτύλιξης του μίτου της υποκείμενη­ς πλοκής, διαποτισμέ­νη από λεπτό αυτοσαρκασ­μό, αλλά και υψηλές ενατενίσει­ς του έσχατου των Γερμανών ιδεαλιστών μουσουργών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece