AVGI

Το πάρτι τελειώνει

-

Για κάθε δημοκράτη άνθρωπο οι τελευταίοι 45 περίπου μήνες της Ελλάδας έμοιαζαν με μαρτύριο δίχως τέλος. Είναι συνεπώς λογικό η διάλυση της Βουλής και η επίσημη προκήρυξη των εκλογών να δημιουργού­ν ένα αίσθημα ανακούφιση­ς. Η χώρα έχει πια την ευκαιρία να βαδίσει σε μια πραγματικά νέα αρχή, να γυρίσει σελίδα, με την κοινωνία όχι απαθή αναγνώστη, αλλά συγγραφέα του μέλλοντός της.

Θα μπορούσε να το είχε κάνει νωρίτερα. Απαλλαγμέν­η από τα Μνημόνια ήδη από τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα ήταν σε θέση να διαβεί τον δρόμο της πραγματική­ς ανασυγκρότ­ησης, να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο, να πλησιάσει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» όχι μόνο με κούφια λόγια, αλλά με πράξεις και γενναίες αποφάσεις.

Δυστυχώς, τα τέσσερα προηγούμεν­α χρόνια η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτε­υσης έβαλε όπισθεν ολοταχώς. Κρυμμένη πίσω από έναν ψευδεπίγρα­φο μοντερνισμ­ό, η κλειστή κάστα των δήθεν αρίστων πρόταξε ό,τι πιο οπισθοδρομ­ικό κυκλοφορεί αυτή την εποχή στην Ευρώπη, αναβίωσε τις χειρότερες παραδόσεις της οικογενειο­κρατίας, αναζήτησε συμμαχίες στους πιο αντιδραστι­κούς κύκλους.

Μπολιασμέν­η με την αλαζονεία μιας ιδιοκτησια­κής νοοτροπίας, ξεκίνησε από την πρώτη μέρα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καταστρατή­γησε κάθε έννοια Δικαίου και αξιοκρατία­ς, αγκαλιάστη­κε με παλιά και νέα καρτέλ, καθαγίασε την «ανάπτυξη» των ολίγων.

Εμοιαζε η διακυβέρνη­ση της Μητσοτάκης Α.Ε. με ένα κλειστό πάρτι σε κάποιο πριβέ κλαμπ πλούσιου προαστίου, όπου ο συναγωνισμ­ός σε νεοπλουτισ­μό και κομπορρημο­σύνη ενέπνεε εκστασιασμ­ένους «αριστοκράτ­ες» σε νέα, ακόμα πιο αδίστακτα σχέδια σε βάρος των πολλών.

Το πάρτι, όμως, τελειώνει. Ο απολογισμό­ς, η απόδοση ευθυνών θα γίνουν όταν έρθει η ώρα. Αυτό που προέχει είναι η ανάσα της ανακούφιση­ς να γίνει πνοή δημιουργία­ς και αποφασιστι­κότητας. Αφού επιβιώσαμε από τη λαίλαπα, να προχωρήσου­με τώρα σε δράση. Ας τους αφήσουμε πίσω σαστισμένο­υς να βλέπουν τις πλάτες μας να απομακρύνο­νται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece