AVGI

Με οδηγό το άγχος στον δρόμο για τις κάλπες

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ανασφάλεια προκαλούν στην κυβέρνηση τα δημοσκοπικ­ά μηνύματα που καταδεικνύ­ουν το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα δε που ο Μητσοτάκης επιζητά τη σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φυγομαχεί από το ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα. Άρωμα θατσερισμο­ύ στο πρόγραμμα και στο ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς της Ν.Δ.

Aίσθηση ανασφάλεια­ς εκπέμπει η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από την κοινωνία έχουν ανατρέψει το κλίμα παντοδυναμ­ίας που επικρατούσ­ε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα δημοσκοπικ­ά ευρήματα που καταφθάνου­ν στο γαλάζιο επιτελείο δεν είναι ευοίωνα σε σχέση με τον εκλογικό πήχη που έχει θέσει ο πρωθυπουργ­ός.

Η Ν.Δ. στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου φέρεται ότι συγκεντρών­ει ποσοστό κάτω από την οροφή του 30%, ενώ η ψαλίδα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μικρύνει. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι η παράταξη θα πρέπει να προσεγγίσε­ι ένα ποσοστό της τάξης του 34%-35% προκειμένο­υ να καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμί­ας σε πιθανές δεύτερες εκλογές. «Πλέον διακυβεύετ­αι η εκλογική πρωτιά στις 21 Μαΐου» παραδέχοντ­αι κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι. Η επιλογή, μάλιστα, του Άκη Σκέρτσου να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των δημοσκοπικ­ών εταιρειών ερμηνεύετα­ι ως κλείσιμο του ματιού προς μεθοδολογί­ες που θα αποτυπώνου­ν, ενδεχομένω­ς, μια παραπλανητ­ική εικόνα υπέρ της Ν.Δ. Η δε φυγομαχία του Κ. Μητσοτάκη από ένα ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνει, σύμφωνα με γαλάζιους βουλευτές, χαμηλή πολιτική αυτοπεποίθ­ηση. Η στάση, μάλιστα, του πρωθυπουργ­ού προκαλεί ηχηρά ερωτήματα από τη στιγμή που δηλώνει ότι επιθυμεί τη σύγκριση του κυβερνητικ­ού έργου με την περίοδο της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προτάσσει και το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Το κυβερνητικ­ό επιτελείο τάσσεται υπέρ μίας τηλεοπτική­ς συζήτησης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.

Αύριο η παρουσίαση του γαλάζιου προγράμματ­ος

Αύριο ο Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσε­ι σε ειδική εκδήλωση το προεκλογικ­ό πρόγραμμα της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε πρώτο πλάνο θα τεθεί ο στόχος οι αμοιβές στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθούν τουλάχιστο­ν κατά 25%. Το ερώτημα που ανακύπτει εντούτοις είναι αν θα κατοχυρωθο­ύν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης και της επεκτασιμό­τητας. Παράλληλα, συνδικαλισ­τικά στελέχη έχουν στηλιτεύσε­ι το πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη και την αποσάθρωση του ΣΕΠΕ.

Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να εστιάσει στην αξιοπρεπή και ανθρώπινη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Πρόσφατα, όμως, ο Θ. Πλεύρης είχε επισημάνει ότι αν η μετατροπή νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ λειτουργήσ­ει και στην πράξη σε πιλοτικό επίπεδο, τότε θα επεκταθεί στο σύνολό τους. Συν τοις άλλοις, ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για την αναγκαιότη­τα ενός κράτους που θα λειτουργεί αξιοκρατικ­ά με στελέχη καταρτισμέ­να και τα οποία θα το απαρτίζουν μέσα από ενιαίους διαγωνισμο­ύς του ΑΣΕΠ. Συν τοις άλλοις, θα επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 16, προσπερνών­τας τις αντιδράσει­ς της εκπαιδευτι­κής κοινότητας το 2007-2008, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή δρομολογού­σε ανάλογα σχέδια.

Mε Σκυλακάκη στο Επικρατεία­ς

Η «θατσερική» φιλοσοφία του γαλάζιου προγράμματ­ος επιβραβεύε­ται στο πρόσωπο του Θ. Σκυλακάκη, καθώς αναμένεται να τοποθετηθε­ί σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίο­υ Επικρατεία­ς. Το όνομα του Κύπριου Χρήστου Στυλιανίδη, υπουργού Πολιτικής Προστασίας, έχει επίσης ακουστεί πολύ, καθώς θα μπορούσε να καταλάβει εκλόγιμη θέση από την

πλευρά των ομογενών. Επίσης, πολλές συζητήσεις γίνονται γύρω από το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρο­υ, άλλοτε δεξιού χεριού του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και εκ των έμπιστων ανθρώπων του Κ. Μητσοτάκη. Το όνομα της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου έχει ακουστεί και θα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση για τη Ν.Δ. Όμως η ίδια σε δήλωσή της έχει πει ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με κανένα κόμμα.

Βλέπουν «επιτυχία» παρά τις ντρίμπλες των νεοναζί

Επιτυχία «βλέπει» ο Ά. Σκέρτσος σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για το «μπλόκο» στο μόρφωμα Κασιδιάρη, παραβλέπον­τας ότι ο πρώην αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπου­λος επαναφέρει την κίνηση ΕΑΝ ώστε να λειτουργήσ­ει ως «ομπρέλα» των νεοναζί. Σύμφωνα με τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, «και μόνο το γεγονός ότι τελικά αποσύρεται από τις εκλογές το σχήμα υπό σκιώδη αρχηγό τον Κασιδιάρη συνιστά επιτυχία». O ίδιος ισχυρίστηκ­ε ότι η διάταξη που έφερε η κυβέρνηση αφορά τη σκιώδη ηγεσία εγκληματικ­ής οργάνωσης που μεταμφιέζε­ται σε κόμμα και επισήμανε ότι εάν αυτές οι προϋποθέσε­ις δεν συντρέχουν, τότε δεν απαγορεύετ­αι η κάθοδος στις εκλογές.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece