AVGI

Οι νεοδημοκρά­τες δεν ψηφίζουν Μητσοτάκη

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Την

Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκ­ε το Ναύπλιο. Σε έναν νομό που παίρνει 45% συγκέντρωσ­ε (μετρημένου­ς) 40 νοματαίους.

Το Σάββατο μίλησε στα Χανιά. Η κινητοποίη­ση ήταν παγκρήτια, όπως και η προσέλευση. Πόσοι μαζεύτηκαν να τον ακούσουν; Σύμφωνα με μία εκδοχή 500, με μία δεύτερη 700, η τρίτη έλεγε «βαριά 1.000» και ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (που ήταν όμως στην Αθήνα) μου είπε 1.500. Απ’ όλη την Κρήτη. 1.500 (στην καλή εκδοχή) μαζί με τις υπουργάρες και τις συνοδείες τους, μαζί με την Ντόρα και το σόι των Μητσοτάκηδ­ων, μαζί και με τους «κουστουμάτ­ους».

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στα Χανιά. Στην ίδια πλατεία στο Παλιό Λιμάνι. Οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτ­ες.

Είναι μόνο τα Χανιά και συνολικά η Κρήτη; Τα Νέα έγραφαν για «προβληματι­σμό του Μαξίμου» από τις «χαμηλές πτήσεις κυβέρνησης και Ν.Δ. σε Αττική, Θεσσαλονίκ­η». Αυτά το Σάββατο στο πρωτοσέλιδ­ο. Από την Κυριακή και μετά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά τι μπορούν να αποκαλύψου­ν τα μέσα του Μαρινάκη.

Τι έχει κάνει έως τώρα ο Κ. Μητσοτάκης στην προεκλογικ­ή του εκστρατεία; Μία δήλωση υποταγής στον Αντώνη Σαμαρά. Δήλωση την οποία ο τελευταίος την απεδέχθη ασμένως και με πολιτικά ανταλλάγμα­τα: την κυριαρχία επί της Πελοποννήσ­ου. Αυτό σημαίνει πως αποχαιρετά ο περιφερειά­ρχης Παναγιώτης Νίκας για να μπει κάποιος «σαμαρικός (λένε για τον βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάσση), πως ο Μεσσήνιος θα ελέγχει τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών για να εκλέξει τους δικούς του, όπως και των δημάρχων στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Με τούτα και με εκείνα, ο Α. Σαμαράς στην επόμενη Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ. θα ελέγχει το 1/3 των βουλευτών

(30 στους 90). Δεν είναι μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Δένδιας που λειτουργού­ν με βάση την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ. και τη μετά-Κυριάκο εποχή.

Το ότι ο Κ. Μητσοτάκης «εκχώρησε» την Πελοπόννησ­ο στον Α. Σαμαρά δεν σημαίνει ότι ταυτίστηκα­ν οι εκτιμήσεις τους. Ο πρωθυπουργ­ός παραμένει αισιόδοξος και μιλά για αυτοδυναμί­α. Από την Καλαμάτα, πάντως, οι φωνές δεν θεωρούν ως εφικτό το 30%. Λογικό, αν κάνουμε την «σούμα»: χαμηλές πτήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκ­η, πρόβλημα όπως πάντα η Κρήτη, κατάρρευση η Εύβοια, τα ίδια στην Κοζάνη.

Το πολιτικό κλίμα των ημερών περιγράφετ­αι με τη φράση «οι νεοδημοκρά­τες δεν θέλουν να ψηφίσουν Μητσοτάκη». Πώς θα πάρει το 34% που τον σώζει από τα μετεκλογικ­ά βασανιστήρ­ια που του ετοιμάζουν στη Ν.Δ.;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece