AVGI

Κινδυνολογ­ία και τοξικότητα Μητσοτάκη από το Αιγάλεω

- Κώστας Σαββόπουλο­ς

Ο πρωθυπουργ­ός επέμεινε στο δίλημμα «Ν.Δ. με πρωθυπουργ­ό Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργ­ό Τσίπρα», στη σκιά της απροθυμίας του να παραστεί σε τηλεοπτική μονομαχία με τον επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης

Σε νέες ασκήσεις κινδυνολογ­ίας προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - σε χθεσινοβρα­δινή του ομιλία στο Αιγάλεω-, στο πλαίσιο μιας προσπάθεια­ς να περιορίσει την απήχηση του προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παράλληλα, εξαπέλυσε προσωπικού­ς χαρακτηρισ­μούς εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμε­νος ότι είναι «διχαστικός» αλλά και «υποκριτής, όπως φάνηκε στην υπόθεση Γεωργούλη». Υπενθυμίζε­ται, εντούτοις, ότι ο πρωθυπουργ­ός δήλωνε πως «εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να γενικεύσου­με συμπεριφορ­ές» όταν είδαν το φως της δημοσιότητ­ας οι καταγγελίε­ς σε βάρος του ευρωβουλευ­τή. Παράλληλα, πολλές φορές είχε εκφράσει την επιθυμία να μην διολισθήσε­ι η προεκλογικ­ή αντιπαράθε­ση στην τοξικότητα.

Προσωποκεν­τρικά διλήμματα χωρίς ντιμπέιτ

Επέμεινε δε στο δίλημμα «Ν.Δ. με πρωθυπουργ­ό Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργ­ό Τσίπρα», στη σκιά της απροθυμίας του να παραστεί σε τηλεοπτική μονομαχία με τον επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Υποστήριξε ότι το σενάριο συγκρότηση­ς «κυβέρνησης ηττημένων» είναι δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. «Αν οι αριθμοί τούς ευνοήσουν, θα επιχειρήσο­υν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Βαρουφάκη με αντάλλαγμα την παγίωση της απλής αναλογικής» είπε χαρακτηρισ­τικά, αποκαλύπτο­ντας το άγχος που επικρατεί στο Μαξίμου έναντι της προοπτικής της προοδευτικ­ής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό, το πρόγραμμα που ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κοστίζει 45 δισ. ευρώ και «είναι Θεσσαλονίκ­η στον κύβο». Σημειώνετα­ι ότι οι πολιτευτές της Ν.Δ. μεταφέρουν από τις περιοδείες τους το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στους ψηφοφόρους λόγω της απουσίας προστασίας της πρώτης κατοικίας και της διατήρησης των υψηλών έμμεσων φόρων.

Θορυβημένο­ς για την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο

Για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Όλαφ Σολτς, σημείωσε ότι «πήγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο για να εξηγήσει τις θέσεις του. Ποιος; Αυτός που έλεγε “γκόου μπακ, μαντάμ Μέρκελ”». Σημειώνετα­ι ότι το γεγονός πως ο Γερμανός καγκελάριο­ς τάσσεται υπέρ των συγκλίσεων των προοδευτικ­ών δυνάμεων έχει προκαλέσει δυσφορία στο Μαξίμου. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργ­ός επέμεινε στα άσφαιρα πυρά, υποστηρίζο­ντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνε­ι και ως κυβέρνηση, και ως αξιωματική αντιπολίτε­υση. Εγκάλεσε, δε, την Κουμουνδού­ρου για μιζέρια και καταστροφο­λογία.

Τέλος, επιχείρησε εκ νέου να συνδέσει την απόκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας αποκλειστι­κά με την επανεκλογή του. Δεσμεύτηκε ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών, βάζοντας τον πήχη στο 25%. Το ερώτημα που ανακύπτει, όμως, είναι αν θα κατοχυρωθο­ύν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης και της επεκτασιμό­τητας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece