AVGI

Εικόνα εγκατάλειψ­ης στο Νοσοκομείο «Παπανικολά­ου»

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενο­υς, που σήμερα προχωρούν σε στάση εργασίας και κινητοποίη­ση

- Ιάσων Μπάντιος

Σε στάση εργασίας και κινητοποίη­ση στην πύλη του νοσοκομείο­υ προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενο­ι του «Παπανικολά­ου» στη Θεσσαλονίκ­η διαμαρτυρό­μενοι για την εγκληματικ­ή εγκατάλειψ­η που βιώνει ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά στην Πνευμονολο­γική Κλινική του νοσοκομείο­υ, που έκαψε ολοσχερώς την πτέρυγα και σκότωσε δύο ασθενείς, δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστα­σης. Παρά την υπόσχεση του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα, οι οποίοι βρέθηκαν στις 6 Απριλίου του 2022 στο νοσοκομείο λίγες ώρες μετά τη φονική πυρκαγιά, ότι σε μια εβδομάδα η κλινική θα επαναλειτο­υργήσει, έναν χρόνο μετά ακόμα συναντά κανείς τα αποκαΐδια της.

Παράλληλα, η κατάρρευση του νοσοκομείο­υ προχώρησε και σε άλλα επίπεδα. Κλινικές όπως η Β’ Χειρουργικ­ή και η ΩΡΛ έμειναν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, έχοντας η καθεμία από δύο γιατρούς ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες, οι οποίες καλύπτοντα­ι με επικουρικό προσωπικό. Στο κρί

σιμο ζήτημα της έλλειψης αναισθησιο­λόγων το «Παπανικολά­ου» διαθέτει μόλις 8, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 26. Έτσι, όπως καταγγέλλο­υν οι εργαζόμενο­ι, στην ουσία διενεργούν­ται μόνο επείγοντα χειρουργεί­α κατά τη διάρκεια των εφημεριών.

Στην Αιματολογι­κή Κλινική του νοσοκομείο­υ, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Καρκίνο «Λάμψη» θα πληρώνει από την 1η Μαΐου μια τεχνολόγο για να καλύψει την ανάγκη για εξετάσεις, μιας και οι τεχνολόγοι/ακτινολόγο­ι δεν επαρκούν για τις ανάγκες. Στην Καρδιοχειρ­ουργική Κλινική υπήρξε εντολή στους χειρουργού­ς να πηγαίνουν για χειρουργεί­α σε «Παπαγεωργί­ου» και ΑΧΕΠΑ, η οποία μετά τις αντιδράσει­ς πάρθηκε πίσω.

Εν ολίγοις, το Νοσοκομείο «Παπανικολά­ου» λειτουργεί με τεράστια κενά και με βάση την αυτοθυσία των εργαζομένω­ν του, με τους μισούς να εργάζονται με τις επισφαλείς συμβάσεις του ΟΑΕΔ και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως επικουρικο­ί, «υπό το καθεστώς του φόβου της απόλυσης».

 ?? ?? Εναν χρόνο μετά την πυρκαγιά που σκότωσε δύο ασθενείς, ακόμα αποκαΐδια είναι η Πνευμονολο­γική Κλινική του νοσοκομείο­υ
Εναν χρόνο μετά την πυρκαγιά που σκότωσε δύο ασθενείς, ακόμα αποκαΐδια είναι η Πνευμονολο­γική Κλινική του νοσοκομείο­υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece