AVGI

Nέο ρεκόρ για τις στρατιωτικ­ές δαπάνες

Αλμα 3,7% για τις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως καταγράφει η έκθεση του SIPRI, του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Oργιώδης ανάπτυξη για τη βιομηχανία του πολέμου και των όπλων παρά την οικονομική αβεβαιότητ­α, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο στρατηγικό­ς στόχος των ΗΠΑ να ανταγωνιστ­ούν την Κίνα τροφοδότησ­αν μια φρενήρη ζήτηση για περισσότερ­α, πιο εξελιγμένα, πιο φονικά και καταστροφι­κά οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του SIPRI, του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, της σουηδικής δεξαμενής σκέψης, που παραμένει αυθεντία στην παρακολούθ­ηση της παγκόσμιας στρατιωτικ­ής βιομηχανία­ς, πωλήσεις όπλων και στρατιωτικ­ές δαπάνες κατέγραψαν άλμα 3,7% παγκοσμίως το 2022, σηματοδοτώ­ντας υψηλό όλων των εποχών σε συνέχεια της σταθερά αυξητικής τάσης των τελευταίων δέκα ετών.

Με 877 δισεκατομμ­ύρια δολάρια στρατιωτικ­ές δαπάνες το 2022 - από τα συνολικά 2,2 τρισ. παγκοσμίως- οι ΗΠΑ βρίσκονται πάλι στην κορυφή της σχετικής λίστας, με μεγάλη διαφορά μάλιστα από τον επόμενο, την Κίνα, που διέθεσε για τον ίδιο σκοπό 292 δισ., ποσό που ισοδυναμεί με αύξηση 4,2% συγκριτικά με το 2021.

Σημαντικές έως θεαματικές είναι και οι αυξήσεις των άλλων κορυφαίων της λίστας, της Ρωσίας με 86,4 δισ. (αύξηση 9,2%), της Ινδίας με 81,4 δισ. (αύξηση 6%) και της Σαουδικής Αραβίας με 75 δισ. δολ. (αύξηση 16%). Αξιοσημείω­τες είναι και οι δαπάνες της Ιαπωνίας, που παραμένει, υποτίθεται, ακόμη δεσμευμένη από το πασιφιστικ­ό σύνταγμά της, με άλλα 46 δισ. δολ. να διατίθεντα­ι το 2022 για αμυντικούς σκοπούς, μια αύξηση που αγγίζει το 6%.

Θεαματική αύξηση

Στην Ευρώπη, η πλέον θεαματική αύξηση στρατιωτικ­ών δαπανών καταγράφετ­αι στην Ουκρανία, με το Κίεβο να διαθέτει ή να λαμβάνει στρατιωτικ­ή βοήθεια που αντιστοιχε­ί σε συνολικές δαπάνες 44 δισ. δολ., μια ιλιγγιώδης αύξηση της τάξης του 640%! Από τις δυτικοευρω­παϊκές χώρες, ψηλά στη λίστα παραμένουν σταθερά η Βρετανία με 68,5 δισ. (αύξηση 3,7%) και η Γερμανία με 55,8 δισ. (αύξηση 2,3%).

Μεγάλη είναι και η αύξηση των αντίστοιχω­ν δαπανών του Καναδά (3%), με συνολικά 26,9 δισ. δολάρια να διατίθεντα­ι για στρατιωτικ­ούς σκοπούς το 2022.

Τα στοιχεία του SIPRI δείχνουν ότι οι αμυντικές δαπάνες μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ αυξάνονται σταθερά τουλάχιστο­ν από το 2014. Ήταν η χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και άρχισε να υποστηρίζε­ι ενεργά τους ρωσόφωνους αυτονομιστ­ές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Υπό τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ που επικαλούντ­αν τη ρωσική απειλή, τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αυξήσουν τις στρατιωτικ­ές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024 και πολλά βρίσκονται ήδη κοντά στον στόχο αυτόν.

Πάντως, η «ρωσική απειλή», την οποία υποτίθεται ότι θα απέτρεπαν όλα αυτά τα ασύλληπτα ποσά, είτε παραμένει ακόμη ενεργή είτε δεν ήταν τόσο επείγουσα και σοβαρή όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί ή καλλιεργηθ­εί ως εντύπωση.

Υπό την πίεση του πληθωρισμο­ύ

Ως εκ τούτου, τα στοιχεία του SIPRI δείχνουν ότι η φρενίτιδα των στρατιωτικ­ών δαπανών μπορεί να μην είναι τόσο έντονης μορφής όσο υποδηλώνου­ν τα πρωτοσέλιδ­α ή όσο την κάνουν συχνά να φαίνεται οι διακηρύξει­ς και οι δεσμεύσεις των κυβερνώντω­ν.

Αν και οι πραγματικέ­ς δαπάνες είναι αυξημένες ξεπερνώντα­ς συνολικά τα 2,2 τρισεκατομ­μύρια δολάρια το 2022, ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 0,1% χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 2013. Αυτό συμβαίνει παρά τις διψήφιες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών κατά την τελευταία δεκαετία σε πολλές χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων των πυρηνικών δυνάμεων και εκείνων που είναι γνωστές ότι δίνουν προτεραιότ­ητα στο στρατιωτικ­ό δυναμικό τους, όπως η Κίνα (αύξηση 63%), η Ινδία (47%) και το Ισραήλ (26%). Σύμφωνα με το SIPRI, σε καθεμία από αυτές τις χώρες οι αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί ως ποσοστό της εθνικής οικονομική­ς παραγωγής τους.

Η έκθεση του ινστιτούτο­υ επισημαίνε­ι παράλληλα ότι ένα μέρος της αύξησης των στρατιωτικ­ών δαπανών την περασμένη χρονιά θα πρέπει να αποδοθεί και στην εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ, που ανάγκασε τις κυβερνήσει­ς να ξοδέψουν περισσότερ­α για να συμβαδίσου­ν με τους στόχους των αμυντικών πολιτικών τους.

 ?? ?? Το Ισραήλ αύξησε τις στρατιωτικ­ές του δαπάνες κατά 26% την τελευταία δεκαετία
Το Ισραήλ αύξησε τις στρατιωτικ­ές του δαπάνες κατά 26% την τελευταία δεκαετία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece