AVGI

Η ζημία της ΕΥΑΘ το 2022 διαψεύδει τους κυβερνητικ­ούς πανηγυρισμ­ούς

Μείωση της ζήτησης λόγω αυξημένου κόστους γνωστοποίη­σε η εταιρεία κατά την παρουσίαση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της, με τις ζημίες να οφείλονται στο υψηλό ενεργειακό κόστος

- Ιάσων Μπάντιος

Με

ζημία έκλεισε το οικονομικό της έτος η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευση­ς Θεσσαλονίκ­ης λόγω του τεράστιου ενεργειακο­ύ κόστους που κλήθηκε να καλύψει το 2022. Συγκεκριμέ­να, το κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 79,11% σε σχέση με το 2021, με αποτέλεσμα η ΕΥΑΘ να κληθεί να πληρώσει 30,9 εκατ. ευρώ έναντι 17,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το σύνολο των οικονομικώ­ν στοιχείων της εταιρείας.

Οπως γνωστοποίη­σε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε στο ποσό των 71 εκατ. ευρώ έναντι 73,6 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μειωμένος κατά 3,7%, κυρίως λόγω της μείωσης κατανάλωση­ς των οικιακών πελατών μετά την πανδημία και της αύξησης του αριθμού των συμπολιτών μας που εντάχθηκαν στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Το κόστος πωλήσεων ανήλθε σε 65,3 εκατ. ευρώ έναντι 50,5 εκατ. το 2021, σημειώνοντ­ας αύξηση 29,24%. Οι προ φόρων ζημίες του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων του ομίλου το 2021 ύψους 15,7 εκατ., σημειώνοντ­ας μείωση 126,93%. Οι μετά φόρων ζημίες του 2022 διαμορφώθη­καν σε 3,99 εκατ. έναντι κερδών μετά φόρων το 2021 ύψους 11,3 εκατ., μια μείωση της τάξης του 135,23%. Το μεικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 5,6 εκατ. έναντι 23 εκατ. το προηγούμεν­ο έτος, σημειώνοντ­ας μείωση 75,9%.

Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθη­καν σε 878 χιλ. έναντι 21 εκατ., μείωση της τάξης του 95,81%. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου ανήλθαν κατά την 31.12.2022 σε 71,5 εκατ. ευρώ έναντι 91,3 εκατ. την 31.12.2021, σημειώνοντ­ας μείωση 21,71%.

Στα... θετικά του απολογισμο­ύ της εταιρείας λογίζεται το γεγονός ότι οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν για τη χρήση 2022 στα 14,7 εκατ. έναντι 9,2 εκατ. της προηγούμεν­ης χρήσης, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 60%. Σε μια προσπάθεια διαχείριση­ς της αρνητικής εικόνας που δημιουργεί η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης δήλωσε πως «η εικόνα ζημιών της προηγούμεν­ης χρήσης δεν μας πτοεί, γιατί ακριβώς δεν κινούμαστε σε... αχαρτογράφ­ητα νερά. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, οι δαπάνες επισκευών, συντηρήσεω­ν και λειτουργία­ς των εγκαταστάσ­εών μας συγκρατήθη­καν στα επίπεδα του προηγούμεν­ου έτους».

«Στόχος της κυβέρνησης η ιδιωτικοπο­ίηση»

Κληθείς να σχολιάσει τις ζημίες που κατέγραψε η ΕΥΑΘ, ο τομεάρχης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκ­ης 91,4 πως «επιβεβαιών­εται η κριτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι οι επιχειρήσε­ις ύδρευσης, ειδικά οι Δημοτικές Επιχειρήσε­ις Ύδρευσης και Αποχέτευση­ς (ΔΕΥΑ), βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας εξαιτίας του υπέρογκου ενεργειακο­ύ κόστους, που είναι αποκλειστι­κή ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Πρόκειται, δυστυχώς, για μία επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εντάσσεται στο σχέδιο απαξίωσης των ΔΕΥΑ ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να τις ιδιωτικοπο­ιήσει, να παραδώσει λειτουργίε­ς τους σε ιδιώτες» πρόσθεσε χαρακτηρισ­τικά ο Σ. Φάμελλος, επισημαίνο­ντας ότι τα οικονομικά στοιχεία της ΕΥΑΘ διαψεύδουν τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα, ο οποίος δήλωνε στη Βουλή ότι η ΕΥΑΘ ανακτά το 133% του κόστους λειτουργία­ς της, ότι δηλαδή η ΕΥΑΘ πουλάει το νερό 30% πάνω από όσο της κοστίζει.

Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοπο­ιήσει τη διαχείριση του νερού έγινε καταφανής με το νομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, ωστόσο «ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συναυλία στη Θεσσαλονίκ­η αναγκάστηκ­ε “να μαζέψει” την προσπάθεια ιδιωτικοπο­ίησης, κάτι που αποτελεί μία ιδεολογική ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece