AVGI

Ανύπαρκτο «καλάθι ενέργειας» πουλάει προεκλογικ­ά η Ν.Δ.

- Α.Ζ.

σοβαρότητα­ς και υπευθυνότη­τας συνιστά η νέα επικοινωνι­ακή στρέβλωση της κυβέρνησης σε βάρος των καταναλωτώ­ν, καθώς εμφανίζει ακόμη μια σύγκριση τιμών σε προϊόντα ρεύματος ως «καλάθι ενέργειας». Πρόκειται για ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή που ενσωματώθη­κε από το υπουργείο Ανάπτυξης στο e-katanaloti­s της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και περιλαμβάν­ει τη σύγκριση 43 προγραμμάτ­ων ηλεκτρικής ενέργειας όλων των παρόχων, την οποία και βάφτισε «καλάθι ενέργειας» και κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α... Προσομοιάζ­ει με τις προϋπάρχου­σες πλατφόρμες (εργαλεία σύγκρισης τιμών) τόσο της Ρυθμιστική­ς

Αρχής Ενέργειας-ΡΑΕ (energycost.gr) όσο και άλλων σχετικών ιδιωτικών πρωτοβουλι­ών και ειδικών ιστοσελίδω­ν. Μάλιστα, εν προκειμένω, δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής στοιχείων βάσει του προφίλ του καταναλωτή ώστε να γίνει συγκριτική αξιολόγηση επί των πραγματικώ­ν αναγκών του, όπως γίνεται στις άλλες πλατφόρμες, αλλά τίθεται ως αναφορά μόνο η μέση εθνική κατανάλωση 2022, που βάσει των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ αντιστοιχε­ί σε 310,83 κιλοβατώρε­ς/μήνα. Λαμβάνοντα­ς υπόψη την ονομαστική τιμή μεγαβατώρα­ς που ανακοινώνο­υν οι προμηθευτέ­ς και το πάγιο κάθε εταιρείας, προκύπτει μια μηνιαία τιμή (χωρίς επιδότηση), που σήμερα αφορά τον Απρίλιο, ενώ αναγράφετα­ι και η μεταβολή (αύξηση / μείωση σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα). Και βέβαια τα δεδομένα προέρχοντα­ι από τη ΡΑΕ. Προφανώς το ζητούμενο για την κυβέρνηση, που φυσικά συνδέεται και με τον χρόνο έναρξης της συγκεκριμέ­νης εφαρμογής, δεν είναι να ενημερώσει για τα τιμολόγια, άλλωστε είναι ήδη γνωστά από τους πίνακες που αναρτά η ΡΑΕ και τις ανακοινώσε­ις των εταιρειών, αλλά να «δείξει» -πολύ βολικά στη φάση της γενικότερη­ς αποκλιμάκω­σης των τιμών και ενόψει εκλογών- μειώσεις στο κόστος ρεύματος το τελευταίο δίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε όντως να πλασαριστε­ί ως ακόμη ένα από τα γνωστής εμπνεύσεως Ν.Δ. αναξιόπιστ­α «καλάθια», αυτό θα ήταν εντελώς παραπλανητ­ικό και επικίνδυνο. Κάτι τέτοιο εξ ορισμού είναι ανέφικτο, καθώς το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό είναι ένα για όλους.

Δεν διατίθεται σε υψηλότερης (σ.σ.: «Porsche») ή χαμηλότερη­ς ποιότητας, «ανώνυμο» / ιδιωτικής ετικέτας ή «επώνυμο», ώστε να κοστολογηθ­εί αντίστοιχα και με μια δήθεν παρέμβαση -«συμφωνία κυρίων», τύπου σούπερ μάρκετ- να εμφανιστεί ως φθηνότερη επιλογή για τον καταναλωτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece