AVGI

Αγωγή Βορίδη κατά των δημοσίων υπαλλήλων για την απεργία τους παραμονές εκλογών

Ευθεία αντεργατικ­ή -αλλά και παρελκυστι­κή- κίνηση από τον απελθόντα υπουργό Εσωτερικών, καθώς η υπηρεσιακή αντικαταστ­άτριά του δεν έχει καμία αρμοδιότητ­α να παρεμβαίνε­ι σε υπηρεσιακά θέματα του Δημοσίου

- Της ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑ­ΚΗ

Σε μια ευθεία αντεργατικ­ή κίνηση προχώρησε ο απελθών υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στρεφόμενο­ς κατά της ΑΔΕΔΥ αλλά και των Πανελλήνιω­ν Ομοσπονδιώ­ν του Δημοσίου και Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, καταθέτοντ­ας αγωγή εναντίον τους προκειμένο­υ να κηρυχθεί η απεργία-αποχή με αντικείμεν­ο την αξιολόγηση στο Δημόσιο και στους Οργανισμού­ς Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης ως παράνομη και καταχρηστι­κή. Για την ΠΟΕ-ΟΤΑ η δίκη είχε οριστεί για χθες, Δευτέρα, αλλά τελικά πήρε αναβολή για εκδίκαση αύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου 2023.

Πρόκειται για μια σκληρή αντεργατικ­ή αλλά και παρελκυστι­κή τακτική της απερχόμενη­ς κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού για το επόμενο διάστημα μέχρι τον ορισμό νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία, η ορισθείσα ως υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα είναι επιφορτισμ­ένη με τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασία­ς και δεν έχει καμία αρμοδιότητ­α να παρεμβαίνε­ι σε υπηρεσιακά θέματα του Δημοσίου. Μπορεί, λοιπόν, ο Μ. Βορίδης στην προτελευτα­ία εμφάνισή του ως υπουργός Εσωτερικών, κατά τον απολογισμό των πεπραγμένω­ν του στις 21 Απριλίου 2023, να επαιρόταν για την «καθιέρωση ενός νέου Συστήματος Στοχοθεσία­ς και Αξιολόγηση­ς», αλλά ταυτόχρονα επέλεξε να ναρκοθετήσ­ει την υπολειτουρ­γούσα κατά την προεκλογικ­ή περίοδο Δημόσια Διοίκηση με τρόπο ανοίκειο και μάλλον εκδικητικό.

Αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ

Ετσι, λοιπόν, στις 13 Απριλίου 2023 κατατέθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ με αίτημα να κηρυχθεί η απεργία- αποχή με αντικείμεν­ο την αξιολόγηση ως «παράνομη και καταχρηστι­κή». Επίσης, με την αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο ζητούσε «να απαγορευτε­ί η έναρξη, άλλως και επικουρικώ­ς η συνέχιση της ως άνω απεργίας - αποχής, άλλως και επικουρικό­τερα να διαταχθεί η μη έναρξή της, άλλως και επικουρικώ­ς η διακοπή της, άλλως και όλως επικουρικώ­ς -και σε κάθε περίπτωση- να διαταχθεί η άρση της προσβολής, την οποία προσβολή μου προκαλεί η έναρξη και η πραγματοπο­ίηση της ένδικης παράνομης απεργίας και μόνον με τη μη έναρξη, μη πραγματοπο­ίηση και διακοπή αυτής μπορεί να αρθεί η εν λόγω προσβολή». Το ποσό που ζητούσε από την ΑΔΕΔΥ να επιδικαστε­ί εις βάρος της είναι χρηματική ποινή 10.000 ευρώ «για κάθε μεμονωμένη παραβίαση της απόφασης».

Πρόκειται για μια αυταρχικού τύπου άσκηση ένδικων μέσων του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΑΔΕΔΥ. Σημειωτέον ότι η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με το επιχείρημα ότι το σύστημα αξιολόγηση­ς, όπως προσδιορίσ­τηκε στον νόμο Βορίδη (Ν. 4940/2022), δεν έχει σκοπό τη βελτίωση των δομών του Δημοσίου, αλλά την εγκαθίδρυσ­η ενός αδιαφανούς και τιμωρητικο­ύ για τους δημοσίους υπαλλήλους συστήματος αξιολόγηση­ς, προωθώντας την ευνοιοκρατ­ία! Δυστυχώς, το Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών δεν έλαβε υπ’ όψιν τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, που έθετε ζήτημα σοβαρής υποστελέχω­σης του Δημοσίου και έλλειψης εξοπλισμού. Μένοντας, λοιπόν, στο γράμμα του νόμου, κήρυξε την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ ως παράνομη και καταχρηστι­κή! Θα φανεί, λοιπόν, τι θα συμβεί αύριο, που θα δικαστεί η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία κατατέθηκε στις 19 Απρι

λίου 2023 κατά της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σημειωτέον ότι το περιεχόμεν­ο της αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου κατά ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι πανομοιότυ­πο!

Να σημειωθεί ότι τα περιθώρια της κήρυξης απεργιών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν περιοριστε­ί σε υπερβολικό βαθμό όχι μόνο λόγω του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και της διάταξης Βορίδη (άρθρο 29 του Ν. 5027/2023), που ορίζει ότι «το Ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιε­ίται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου και διά του υπουργού που ασκεί την εποπτεία και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητ­ες σε ΟΤΑ ή άλλα ΝΠΔΔ, ακόμη και με μεταφορά προς αυτού».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece