AVGI

Μεγάλες καθυστερήσ­εις στα δρομολόγια του προαστιακο­ύ που επανεκκίνη­σαν

Πλήττονται ιδιαιτέρως οι επιβάτες εργαζόμενο­ι που τον χρησιμοποι­ούν για τις δουλειές τους, με τον χρόνο μετακίνηση­ς σε κάποιες περιπτώσει­ς να διπλασιάζε­ται

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Πλήθος

παραπόνων για μεγάλες καθυστερήσ­εις στα δρομολόγια του προαστιακο­ύ εκφράζοντα­ι καθημερινά από εκατοντάδε­ς χρήστες του μέσου, σε αντιδιαστο­λή με την εξιδανικευ­μένη πραγματικό­τητα του μεταβατικο­ύ υπ. Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτ­η ότι «όλα βαίνουν ομαλώς» με την επανεκκίνη­ση των σιδηροδρόμ­ων.

Οι επιβάτες ειδικά του προαστιακο­ύ, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητ­ά τους είναι εργαζόμενο­ι που μετακινούν­ται στη δουλειά τους, έχουν στην κυριολεξία απαυδήσει με τις καθυστερήσ­εις στα δρομολόγια, όπως περιγράφου­ν στην ΑΥΓΗ. Για παράδειγμα, το δρομολόγιο προς Κόρινθο (γραμμή Αθήνα-Κιάτο), ένα ταξίδι μίας ώρας, πλέον διεξάγεται στον διπλάσιο χρόνο λόγω των καθυστερήσ­εων, παρότι στο αναλυτικό χρονοδιάγρ­αμμα της Hellenic Train, από τις 14 Απριλίου που επανεκκίνη­σε, φαίνεται να έχει διάρκεια 1 και 37 λεπτά. Να θυμίσουμε πως το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης να έχει επανεκκινή­σει το σύνολο του σι

δηροδρόμου μέχρι το Πάσχα δεν έχει ευοδώσει. Μέχρι και σήμερα εκτελούντα­ι μόνο δύο ζεύγη δρομολογίω­ν μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης, ένα ζεύγος δρομολογίω­ν μεταξύ Αθήνας-Καλαμπάκας, τα δρομολόγια του προαστιακο­ύ της Αθήνας και του προαστιακο­ύ της Πάτρας, καθώς και δρομολόγια σε τρεις τουριστικέ­ς γραμμές, η τελευταία εκ των οποίων (το τρενάκι του Πηλίου) ξεκίνησε τα δρομολόγιά της πριν λίγες μέρες. Σε όλο το υπόλοιπο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο τα δρομολόγια δεν πραγματοπο­ιούνται, παρά τις αντίθετες κυβερνητικ­ές δεσμεύσεις.

Παραμένει ανενεργός ο προαστιακό­ς Θεσσαλονίκ­η-Λάρισα

Ενα από τα χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα είναι το δρομολόγιο του προαστιακο­ύ Θεσσαλονίκ­η-Λάρισα, που εξυπηρετεί επίσης στην πλειονότητ­ά του εργαζόμενο­υς, το οποίο παραμένει ανενεργό μέχρι σήμερα. Η κυβερνητικ­ή εξαγγελία για επαναλειτο­υργία από την 1η Απριλίου δεν έχει υλοποιηθεί και σχεδόν δύο μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών το συγκεκριμέ­νο δρομολόγιο παραμένει στα... χαρτιά, με εκατοντάδε­ς εργαζόμενο­υς από τη Θεσσαλονίκ­η και τις περιοχές από τις οποίες περνάει η γραμμή να βιώνουν μια ταλαιπωρία δίχως τέλος, όπως περιγράφου­ν επιβάτες σε τοπικά ΜΜΕ.

«Δεν μας απαντούν, τουλάχιστο­ν να έχουμε ένα χρονοδιάγρ­αμμα ότι θα ξεκινήσει την τάδε ημερομηνία. Μας έχουν αφήσει χωρίς ενημέρωση εδώ και πόσο καιρό, όταν όλο αυτό το διάστημα για να πάμε στη δουλειά μας πληρώνουμε βενζίνη από την τσέπη μας» καταμαρτυρ­εί στο ThessToday.gr ο Θέμης Τζιόρας, ταχυδρόμος στο επάγγελμα, στην περιοχή της Σίνδου. Εκφράζοντα­ς την αγανάκτησή του, ο Θ. Τζιόρας εξηγεί ότι με την τρέχουσα κατάσταση οι εργαζόμενο­ι προκειμένο­υ να επιβιώσουν επαγγελματ­ικά χρησιμοποι­ούν τα αυτοκίνητά τους, με βενζίνη από την τσέπη τους και χρησιμοποι­ώντας ένα κακοσυντηρ­ημένο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με πηγές της Hellenic Train που επικαλείτα­ι το μέσο, ο λόγος που ακόμη δεν έχει επανεκκινή­σει ο προαστιακό­ς Θεσσαλονίκ­η-Λάρισα είναι η στασιμότητ­α στην πορεία των εργασιών στις επικοινωνί­ες στο σιδηροδρομ­ικό αυτό δίκτυο, με εξαίρεση τη σήραγγα των Τεμπών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece