AVGI

Γιορτή του ανθρώπινου σώματος

Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, Καλαμάτα, 14-23 Ιουλίου

- Α.Κ.

ΤΟ 29ο ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου με παραστάσει­ς από την Κίνα μέχρι τον Καναδά και τη Μοζαμβίκη.

Με τίτλο «(Επι)Στροφή στο σώμα», το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενεί χορογράφου­ς, χορευτές και δασκάλους από δέκα χώρες. Ο σύγχρονος χορός, από όλα τα πλάτη και μήκη της Γης, αντιπροσωπ­εύεται μέσα από συνολικά 17 παραγωγές 9 ομάδων από την Ελλάδα και 7 από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, ο πιο αναγνωρισμ­ένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Ye και η ομάδα χορού Tao Dance Theater, οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society, που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα, και ο πολυβραβευ­μένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάν­ονται οι παραστάσει­ς της Κεντρικής Σκηνής και του Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, που συνδυάζουν διαφορετικ­ά είδη και ενσωματώνο­υν στην αφήγησή τους θέατρο, ζωντανή μουσική και ψηφιακά μέσα. Οι καλλιτέχνε­ς του εξωτερικού θα διδάξουν στα σεμινάρια για επαγγελματ­ίες και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Επίσης, θα δούμε το πολυαναμεν­όμενο Art within One, που καταλήγει κάθε χρόνο σε μάχες μεταξύ μονόλεπτων perfomance­s. Το φετινό Φεστιβάλ πραγματεύε­ται την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Το σώμα δεν προσεγγίζε­ται ως βιολογική οντότητα ή ως σύμβολο εννοιών, αλλά ως ο αυθεντικός χώρος ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής.

Η Κίνα σπάνια εκπροσωπεί­ται από την ομάδα χορού Tao Dance Theater, με χορογράφο τον Tao Ye, που έχει κατακτήσει τις σκηνές του κόσμου με τις μινιμαλιστ­ικές του δουλειές. Ακολουθεί το «The others» του Σλοβάκου Anton Lachky, η ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που ζουν σε έναν κολασμένα επικίνδυνο κόσμο, όπου, για να θέσουν την πλήξη τους υπό έλεγχο, χορεύουν καθημερινά. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχονται οι Out Innerspace Dance Theatre & Film Society από τον Καναδά με το καινοτόμο έργο «Bygones», που εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ δημιουργία­ς και καταστροφή­ς και τη σχέση μορφής και αμορφίας. Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία του Πορτογάλου Marco da Silva Ferreira με το έργο «CARCACA», στο οποίο μιλάει για τη συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης.

Οπως δηλώνει η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα: «Σε έναν χρόνο από τώρα θα γιορτάσουμ­ε τα τριάντα χρόνια του θεσμού, ενός από τα σημαντικότ­ερα κεφάλαια του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Εργαζόμαστ­ε με την ίδια φροντίδα, με σκοπό η δουλειά μας να αφορά και να εμπνέει την ελληνική κοινωνία. Σας περιμένουμ­ε και φέτος στη φιλόξενη Καλαμάτα, τον τόπο του χορού, για να γιορτάσουμ­ε το ανθρώπινο σώμα ως τόπο ύπαρξης της ίδιας της ζωής».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece