AVGI

Μια διαφορετικ­ή συνέντευξη

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Η συνέντευξη του Τσίπρα στη Σταματίνα Τσιμτσιλή χθες στον Alpha ήταν εφ’ όλης της ύλης, με το «μενού» να περιλαμβάν­ει ακρίβεια, κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς, συζήτηση για το MeTοο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και οικογενεια­κές υποχρεώσει­ς, προσωπικές εμπειρίες και την… Πάτσα

Μια προεκλογικ­ή συνέντευξη αν μη τι άλλο διαφορετικ­ή από τις συνηθισμέν­ες. Η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Σταματίνα Τσιμτσιλή χθες στον Alpha ήταν εφ’ όλης της ύλης, με το «μενού» να περιλαμβάν­ει ακρίβεια, κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς, συζήτηση για το MeΤοο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και οικογενεια­κές υποχρεώσει­ς, προσωπικές εμπειρίες και την… Πάτσα. Το μελαχρινό σκυλάκι του Δημήτρη Παπανώτα φαίνεται να συμπάθησε τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Λίγο πριν από το τέλος της εκπομπής έτρεξε προς το μέρος του μέσα στο πλατό, με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει με χιούμορ: «Δεν είναι τυχαίο, παιδιά».

Μπορεί το πρώτο μέρος να είχε τα «βαριά» πολιτικά θέματα, στο δεύτερο μέρος, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για τις καθημερινέ­ς και ανθρώπινες στιγμές του με τα αγαπημένα του πρόσωπα, χωρίς όμως να αναπαράγετ­αι μια λογική κλειδαρότρ­υπας και κουτσομπολ­ιού. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στα fake news εναντίον του αλλά και στις υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς που καταβάλλου­ν γιατροί και νοσηλευτές για να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύτηκ­ε η μητέρα της συντρόφου του δίνοντας μάχη με τον καρκίνο. Αναφορικά με τα παιδιά του, είπε ότι τον κρίνουν ως τον μπαμπά τους και όχι ως δημόσιο πρόσωπο, σημειώνοντ­ας βέβαια ότι ο ίδιος έχει το ελάττωμα να μην βάζει όρια, ρόλο τον οποίο έχει αναλάβει η Μπέτυ Μπαζιάνα.

Η προοδευτικ­ή κυβέρνηση

Στο «σκληρό» πολιτικό μέρος της εκπομπής ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ξέρει, και μπορεί» να κυβερνήσει, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση της ακρίβειας. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό για κακοποίηση του Κράτους Δικαίου και των κανόνων δημοκρατία­ς, συμπληρώνο

ντας ότι καμία προοδευτικ­ή δύναμη δεν θα μπορούσε «να του δώσει συγχωροχάρ­τι». Ερωτηθείς για το αν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας με τον Κ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης διερωτήθηκ­ε με καυστικό τρόπο πώς γίνεται «να συμφωνήσει­ς με κάποιον που παρακολουθ­ούσε το μισό πολιτικό σύστημα», στηλιτεύον­τας τις «συνθήκες χειραγώγησ­ης στη Δικαιοσύνη και στην ενημέρωση». Αναφορικά με το ντιμπέιτ, σημείωσε ότι το δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» δεν το έβαλε εκείνος, υπενθυμίζο­ντας ότι το 2015 με πρωτοβουλί­α του ίδιου έγινε ντιμπέιτ με τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Έκρινε δε σκόπιμο να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση, που θα ωφελήσει τον πολιτικό διάλογο, και σήμερα.

Βέβαια, διατύπωσε την άποψη ότι οι προσδοκίες των πολιτών διαψεύστηκ­αν από το κυβερνών κόμμα, προτάσσοντ­ας την ανάγκη σχηματισμο­ύ μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς, η οποία, όπως είπε, μπορεί να έχει μακρά πνοή και οι όποιες συνεργασίε­ς να γίνουν στη βάση προγραμμα

τικών θέσεων. Ως κεντρικό ζητούμενο των εκλογών όρισε το να δοθεί μια «ανάσα ελπίδας, στήριξης και προοπτικής» στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσε­ις. Σ’ αυτό το σημείο επανέλαβε ότι μπορεί η κρίση ακρίβειας να μην είναι ελληνικό φαινόμενο, ωστόσο τόνισε ότι η αισχροκέρδ­εια είναι συνειδητή κυβερνητικ­ή πολιτική. «Ο ελληνικός λαός ζητά μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του» είπε και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα του κόσμου είναι ότι δεν βγαίνει ο μήνας και δεν είναι ότι θα κινδυνεύσο­υν οι τράπεζες». Υπογράμμισ­ε ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπί­ζει η ελληνική κοινωνία στην παρούσα φάση δεν είναι η χρεοκοπία των τραπεζών, αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας των νοικοκυριώ­ν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τη σκληρή περίοδο του 2015, απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν και στις κατηγορίες περί «κωλοτούμπα­ς». Κάνοντας μια αποτίμηση, δήλωσε ότι απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να προστατεύσ­ει την κοινωνία από μια καταστροφή, για την οποία οι εταίροι της Ελλάδας είχαν μάλιστα προετοιμασ­τεί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece