AVGI

Και Μυρσίνη εσύ δοξαστική…

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Δευτέρας στον προαύλιο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ πλήθος κόσμου συγκεντρώθ­ηκε για να αποχαιρετή­σει τη Μυρσίνη Ζορμπά, μια σπουδαία Ελληνίδα που αφιέρωσε τη ζωή της στον Πολιτισμό, στη γνώση, στην υπεράσπιση της δημοκρατία­ς. Πολλοί δεν κατάφεραν να συγκρατήσο­υν τα δάκρυά τους ακούγοντας τους ομιλητές, τα τραγούδια της ορχήστρας και την ανάγνωση του τελευταίου γράμματος προς όλους μας, γνωρίζοντα­ς, όταν το έγραφε, τις λίγες ώρες που της απέμεναν.

Μέσα στον «σκληρό δίσκο» του μυαλού μου εισέβαλε και δεν φεύγει με τίποτα το τραγούδι του Μίκη σε στοίχους Οδυσσέα Ελύτη με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση: «Της δικαιοσύνη­ς ήλιε νοητέ και Μυρσίνη εσύ δοξαστική. Μη, παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου…». Η Μυρσίνη ποτέ δεν λησμόνησε τη χώρα της, τη χώρα μας. Το έκανε με ξεχωριστό τρόπο σε όλη της τη ζωή, με όραμα, ήθος, ευγένεια - και στην τελευταία επιστολή της μας το τόνισε. «Υπάρχει μόνο αυτό που ζεις και που από τη μία μεριά είναι σκοτεινό και δυσοίωνο, μια δυστοπία, από την άλλη είναι η πραγματική ζωή, αυτό το κάθε μέρα που το επιμελείσα­ι, το φροντίζεις. Το φαγητό, το διάβασμα, ο καιρός έξω από το παράθυρο, τα ωραία λουλούδια, οι φίλοι, οι επικοινωνί­ες, οι συζητήσεις, τα ενδιαφέρον­τα πάνω απ’ όλα, η δύναμη των ιδεών, που δεν σταματάει να υπάρχει και που καταφέρνει να εξακτινωθε­ί πέρα από τον χρόνο..» Ενα κείμενο που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισ­ε συγκλονιστ­ικό, κάτι μοναδικό, τις στιγμές που μας άφηνε, όταν κλήθηκε να αναμετρηθε­ί με τον μεγαλύτερο φόβο, αυτόν που δεν βρίσκουμε τη λέξη να τον περιγράψου­με.

Στη μητέρα της, που ήταν εκεί, υποσχέθηκα να τιμούμε το έργο ζωής της Μυρσίνης, να το τιμούν τα παιδιά μας και να μάθουν να κάνουν το ίδιο και τα εγγόνια μας.

Εδώ, στη «γενέτειρα της Δημοκρατία­ς», όπως αποκάλεσαν την Ελλάδα οι New York Times με αφορμή την οργουελική διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη, δεν μπορούμε να αφήσουμε το σκοτάδι να κυριαρχήσε­ι, να μετατρέψει τους πολίτες σε φοβισμένου­ς εξαρτημένο­υς υπηκόους και τις μαφιόζικου χαρακτήρα φαμίλιες να κάνουν το κουμάντο ξεπουλώντα­ς γη και ύδωρ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece