AVGI

Χωρίς συλλογικές συμβάσεις και προστασία της πρώτης κατοικίας

Εντονο άρωμα νεοφιλελευ­θερισμού στο πρόγραμμα της Ν.Δ., που παρουσιάζε­ι απόψε ο Μητσοτάκης

- Κώστας Σαββόπουλο­ς

Στην

παρουσίαση του προεκλογικ­ού προγράμματ­ος (στις 6 το απόγευμα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος) από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στρέφονται πλέον οι προβολείς της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε πρώτο πλάνο θα τεθεί ο στόχος οι αμοιβές στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθούν τουλάχιστο­ν κατά 25%. Το ερώτημα που ανακύπτει, εντούτοις, είναι αν θα κατοχυρωθο­ύν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με πλήρη επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης και της επεκτασιμό­τητας. Παράλληλα, συνδικαλισ­τικά στελέχη έχουν στηλιτεύσε­ι το πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη και την αποσάθρωση του ΣΕΠΕ.

Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να εστιάσει στην αξιοπρεπή και ανθρώπινη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Πρόσφατα, παρά ταύτα, ο Θάνος Πλεύρης είχε επισημάνει ότι η μετατροπή νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ, αν λειτουργήσ­ει και στην πράξη σε πιλοτικό επίπεδο, θα επεκταθεί στο σύνολό τους.

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για την αναγκαιότη­τα ενός κράτους που θα λειτουργεί αξιοκρατικ­ά, με στελέχη καταρτισμέ­να και τα οποία θα το απαρτίζουν μέσα από ενιαίους διαγωνισμο­ύς του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, θα επιμείνει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 προσπερνών­τας τις αντιδράσει­ς της εκπαιδευτι­κής κοινότητας το 2007-2008, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή δρομολογού­σε ανάλογα σχέδια. Τέλος, πολλές συζητήσεις και έντονη δυσφορία στους πολιτευτές που δίνουν τη μάχη του σταυρού προκαλεί η διαφαινόμε­νη απουσία της προστασίας της πρώτης κατοικίας από το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα.

Με Σκυλακάκη και Στυλιανίδη στο Επικρατεία­ς

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιοποι­ηθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς. Σε εκλόγιμη θέση αναμένεται να ανακοινωθε­ί ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν και διαχρονικό­ς φίλος της οικογένεια­ς Μητσοτάκη. Οι δύσπιστοι εντός της Ν.Δ. υποστηρίζο­υν πως η θατσερική φιλοσοφία του γαλάζιου οικονομικο­ύ προγράμματ­ος επιβραβεύε­ται στην «προνομιακή αντιμετώπι­ση» του Θ. Σκυλακάκη.

Εσωτερικές μουρμούρες προκαλεί όμως και η φημολογούμ­ενη τοποθέτηση του Ελληνοκύπρ­ιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρίστου Στυλιανίδη σε εκλόγιμη θέση από την πλευρά των ομογενών. Υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. είχαν ασκήσει έντονη κριτική στον Χ. Στυλιανίδη για το φιάσκο στη διαχείριση της κακοκαιρία­ς τον Ιανουάριο του 2022. Στο βαθύ κόμμα, μάλιστα, δεν έγινε ποτέ αποδεκτός λόγω των σχέσεών του με το εκσυγχρονι­στικό μπλοκ και τον Κώστα Σημίτη.

Δυνατά «παίζει» και το όνομα του Σταύρου Παπασταύρο­υ. Ο γνωστός δικηγόρος και «εξ απορρήτων» του Αντώνη Σαμαρά θεωρείται ισχυρός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον τελευταίο και στο σύστημα Μητσοτάκη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece