AVGI

Οι τρεις όροι Ανδρουλάκη που απομακρύνο­υν τη Ν.Δ.

- Νίκος Λιονάκης

Οι προγραμματ­ικές θέσεις που θέτει έως τώρα στον δημόσιο διάλογο, αλλά και οι άλλες δύο προϋποθέσε­ις τακτικής στις οποίες επιμένει η Χαριλάου Τρικούπη για να μπει σε συζητήσεις συνεργασιώ­ν αποτυπώνου­ν την αντικειμεν­ική δυσκολία μετεκλογικ­ής σύμπραξης με τη Ν.Δ. αλλά και την απόσταση που στρατηγικά έχει επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς να διατηρεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρχικά, ο στόχος του ισχυρού διψήφιου ποσοστού, χωρίς το οποίο το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα μείνει στην αντιπολίτε­υση. Στη συνέχεια, η επίτευξη προγραμματ­ικής συμφωνίας πάνω σε κομβικά ζητήματα, επί των οποίων δεν προκύπτει προεκλογικ­ά καμία σύγκλιση σε διακηρυγμέ­νες θέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ν.Δ. Επιπρόσθετ­α, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς έχει προκαθορίσ­ει

ως σημείο μιας συμφωνίας τη συγκρότηση κανονικής Εξεταστική­ς για το σκάνδαλο των υποκλοπών Μητσοτάκη. Προχθές ο Παύλος Χρηστίδης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα μπορούσε να μπει σε κυβέρνηση που θα καλύψει ευθύνες πολιτικών προσώπων για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ως προς αυτό το θέμα, από την Άρτα χθες ο Ν. Ανδρουλάκη­ς προκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις «συνωμοσίες» για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ σε σχήμα με τον Γ. Βαρουφάκη και να απαντήσει μόνο ένα ερώτημα: «Το πόρισμα της επιτροπής που ο ίδιος διόρισε λέει ότι ο μοιραίος σταθμάρχης πήρε παράνομη μετάταξη. Ποιος τελικά είναι ο υπεύθυνος στη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το κομματικό ρουσφέτι;».

Τρίτος κατά σειρά όρος για τις συνεργασίε­ς, το τρίτο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργ­ού, που δεν θα δεχόταν σε καμία περίπτωση ο Κ. Μητσοτάκης. Ακόμη, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς έχει διευκρινίσ­ει ότι σε δεύτερες εκλογές δεν θα συνεργαστε­ί με όποιον οδήγησε σ’ αυτές. Προϋποθέσε­ις που δύσκολα μπορούν να καλυφθούν η καθεμία ξεχωριστά, πόσο μάλλον όλες μαζί.

Σκληρά διλήμματα

Φυσικά, το άλλο σκέλος των «ίσων αποστάσεων» αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όμως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερης βαρύτητας για το μετεκλογικ­ό τοπίο το γεγονός ότι η χάραξη της προεκλογικ­ής στρατηγική­ς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι προσαρμοσμ­ένη στο σενάριο πρωτιάς της Ν.Δ. βάσει των δημοσκοπήσ­εων. Μολονότι κεντρικά στελέχη δηλώνουν ότι οι όροι που θέτει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα διαφοροποι­ηθούν μετά τις εκλογές ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος, είναι αυτονόητο πολιτικά ότι μια πρωτιά του

ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει αντικειμεν­ικά σκληρά διλήμματα. Διότι, πέρα από την αυτονόητη άρνηση του θύματος να συνεργαστε­ί με τον θύτη σε περίπτωση πρωτιάς της Ν.Δ., δεν θα είναι εύκολο να εξηγηθεί στους πολίτες μια άρνηση συνεργασία­ς με έναν ΣΥΡΙΖΑ νικητή των εκλογών.

Τα διλήμματα αφορούν πρωτίστως το ρίσκο που θα πάρει όποιος, ενώ υπάρχει η αριθμητική και η προγραμματ­ική προϋπόθεση να συγκροτηθε­ί προοδευτικ­ή κυβέρνηση απέναντι στον κίνδυνο επαναφοράς του «καθεστώτος» Μητσοτάκη σε δεύτερες κάλπες, δεν το κάνει. Το δεύτερο ρίσκο αφορά τον κίνδυνο σημαντικής απώλειας δύναμης που θα αντιμετώπι­ζε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε δεύτερες εκλογές λόγω της «όλα για όλα» σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece