AVGI

«Εφυγε» ένας πράος και ευγενής δικηγόρος

- Του ΙΩΑΝΝΗ Ζ. ΔΡΟΣΟΥ

Κηδεύτηκε χθες από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φιλοθέης ο Βασίλης Σαραντίτης, που απεβίωσε το περασμένο Σάββατο 22 Απριλίου 2023 σε ηλικία 85 ετών.

Δικηγόρος με μεταπτυχια­κές σπουδές στο Λονδίνο, ίδρυσε και οδήγησε σε ακμή ένα από τα ισχυρότερα, πραγματικά διεθνούς περιωπής δικηγορικά γραφεία της Ελλάδας με ειδίκευση κυρίως σε ναυτιλιακά θέματα. Γρήγορα επεκτάθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και στην επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, τόσο στον εφοπλιστικ­ό τομέα όσο και αλλού. Πράος, χαμηλόφωνο­ς, αθόρυβος και ευγενής, αλλά αποφασιστι­κός και

σκληρός στις αποφάσεις του, ο Β. Σαραντίτης εμφανίσθηκ­ε στον κεντρικό δημόσιο βίο ως στενός συνεργάτης και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, εξ ονόματος του οποίου και ανέλαβε συχνά λεπτές αποστολές, όπως ο συντονισμό­ς της απομάκρυνσ­ης με ελληνικά πλοία των μαχητών της Οργάνωσης για την Απελευθέρω­ση της Παλαιστίνη­ς (PLO) από τον Λίβανο μετά από συμφωνία με τα ισραηλινά στρατεύματ­α το 1983. Γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας αρχικά, υφυπουργός Άμυνας αργότερα και στη συνέχεια αναπληρωτή­ς υπουργός Μεταφορών και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, εκλέχθηκε βουλευτής Πειραιώς και Νήσων του ΠΑΣΟΚ το 1985 και το 1989.

Η έντονη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητά του στον δικηγορικό τομέα, όπως και η

επιτυχημέν­η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητά του δεν τον απομάκρυνα­ν ποτέ από την προοδευτικ­ή πλευρά της πολιτικής, όπου έμεινε πιστός ως το τέλος.

Στην κηδεία τίμησαν τη μνήμη του ο Κώστας Λαλιώτης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Γιάννης Ζιάγκας, ο Γιάννης Παπαδογιαν­νάκης και πολλοί άλλοι από τον πολιτικό και τον επιχειρημα­τικό κόσμο. Η αγαπημένη του ΑΕΚ τον αποχαιρέτη­σε με τιμητικό στεφάνι και την παρουσία στην εξόδιο ακολουθία προσωπικοτ­ήτων, όπως ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς και ο Λάκης Νικολάου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece