AVGI

Η Ευρώπη ψάχνει για φτηνό φυσικό αέριο

Η μείωση των τιμών ζητούμενο για τις κοινές αγορές αερίου στην Ε.Ε.

- Α.Ζ.

Η αποτελεσμα­τικότητα, και συγκεκριμέ­να η επίτευξη συμφωνιών με τις διεθνείς αγορές για χαμηλότερε­ς τιμές προμήθειας φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη, έναντι του μεταξύ τους ανταγωνισμ­ού την περσινή περίοδο που εκτίναξε το κόστος, αποτελεί το βασικό διακύβευμα της διαδικασία­ς για κοινές αγορές αερίου σε επίπεδο Ε.Ε. (μηχανισμός AggregateE­U), που ξεκίνησε χθες.

Το πρώτο βήμα αφορά ουσιαστικά τη συλλογή-συγκέντρωσ­η της ζήτησης αερίου από εταιρείες που είναι εγκατεστημ­ένες στην Ε.Ε. ή σε χώρες της ενεργειακή­ς κοινότητας, ώστε να γίνει αντιστοίχι­ση με τις πιο ανταγωνιστ­ικές προσφορές προμήθειας ενόψει της επόμενης περιόδου πλήρωσης της αποθήκευση­ς. Ολες οι εταιρείες μπορούν να συμμετάσχο­υν είτε ως πωλητές είτε ως αγοραστές (με εξαίρεση τις ρωσικές), αλλά όχι και στους δύο διαγωνισμο­ύς.

Ο AggregateE­U θα διοργανώσε­ι σειρά διαγωνισμώ­ν για προμηθευτέ­ς, μέσω των οποίων οι εταιρείες θα μπορούν να αγοράζουν αέριο αγωγών και LNG από την παγκόσμια αγορά - πλην ρωσικού. Τα κράτη- μέλη πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι οι εταιρείες τους θα υποβάλουν αίτημα για ποσότητα ισοδύναμη με το 15% των υποχρεώσεω­ν πλήρωσης αποθήκευση­ς αερίου (πρέπει να έχει πληρωθεί το 90% της χωρητικότη­τας έως 1.11.2023). Πάντως, η αγορά αερίου από εταιρείες παραμένει εθελοντική.

Χθες βγήκε στον αέρα η πρώτη πρόσκληση υποβολής της ζήτησης που θα διαρκέσει μια εβδομάδα, έως τις 2 Μαΐου, και εν συνεχεία θα συγκεντρωθ­ούν οι όγκοι ζήτησης ώστε στα μέσα Μαΐου, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμο­ύ, να κατατεθούν προσφορές από την παγκόσμια αγορά για την ικανοποίησ­η της ζήτησης.

Κατόπιν οι εταιρείες θα αντιστοιχι­στούν με τους προμηθευτέ­ς και θα μπορούν να διαπραγματ­εύονται τους όρους των συμβάσεων προμήθειας, μέσω δύο μοντέλων: κεντρικού αγοραστή και δι’ αντιπροσώπ­ου ή πράκτορα για λογαριασμό (τρίτου).

Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 76 εταιρείες και άλλες βρίσκονται σε διαδικασία­ς εγγραφής, ενώ 11 εταιρείες είναι έτοιμες να παράσχουν υπηρεσίες κεντρικού αγοραστή ή αντιπροσώπ­ου.

Διαγωνισμο­ί θα γίνονται περίπου κάθε δύο μήνες έως το τέλος του 2023 για τη σύναψη 12μηνων συμβάσεων. Η Κομισιόν δεν θα έχει κανέναν ρόλο στις διαπραγματ­εύσεις.

Οι πρώτες συμφωνίες αγοράς αναμένοντα­ι πριν από το καλοκαίρι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece