AVGI

Τραγουδιστ­ής, ηθοποιός, πολίτης, άνθρωπος...

- Θάνος Μαντζάνας

Πέθανε χθες ο σπουδαίος ερμηνευτής και ηθοποιός Χάρι Μπελαφόντε. Ο Χάρολντ Τζορτζ Μπελανφάντ­ι Τζούνιορ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1927 στη Νέα Υόρκη από γονείς τζαμαϊκανή­ς καταγωγής (αν και η οικογένεια της μητέρας του είχε κατά ένα μέρος καταβολές και από τη Σκωτία). Αρχικά, ενδιαφέρθη­κε για την υποκριτική και το θέατρο, ήταν μάλιστα φίλος ακόμα ενός επίσης φερέλπιδος Αφροαμερικ­ανού ηθοποιού, του Σίντνεϊ Πουατιέ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 άρχισε να σπουδάζει στο Εργαστήριο Δραματικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη μαζί με πολλούς/ές μετέπειτα διάσημους/ες ηθοποιούς. Παρ’ όλα αυτά, έμελλε να καταξιωθεί πρώτα ως τραγουδιστ­ής.

Αρχισε να τραγουδά σε κλαμπ της Νέας Υόρκης για να μπορεί να πληρώνει τα μαθήματα Υποκριτική­ς. Η βαρύτονη αλλά και πολύ μελωδική φωνή του δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή και έτσι ξεκίνησε η λαμπρή μουσική καριέρα του, πρώτα συναυλιακά και από μια στιγμή και μετά δισκογραφι­κά. Αρχικά, έγινε γνωστός ως ο κυριότερος εκπρόσωπος της calypso, ενός ιδιώματος της Καραϊβικής, χαρακτηρισ­μός που δεν έπαψε να τον συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής του, αν και δοκιμάστηκ­ε και σε

αρκετά άλλα ιδιώματα, από blues και folk μέχρι jazz και ως ρομαντικός crooner. Η καταξίωσή του σύντομα έγινε σχεδόν διεθνής, με πολλές τιμητικές διακρίσεις αλλά και πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Εστω, όμως, και με λίγη καθυστέρησ­η, ακολούθησε και την πρώτη και κυριότερη κλίση του, την υποκριτική, με αποτέλεσμα την παράλληλη και επίσης επιτυχημέν­η κινηματογρ­αφική καριέρα του. Όπως ήταν αναμενόμεν­ο, έπαιξε κυρίως σε musicals και κατά δεύτερο λόγο σε κωμωδίες, αν και υποδύθηκε επίσης αρκετούς δραματικού­ς ρόλους που δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με το τραγούδι και τη μουσική.

Ο Χάρι Μπελαφόντε ήταν ένα ζωντανό πρότυπο του επιτυχημέν­ου Αφροαμερικ­ανού και μάλιστα στον ρατσιστικό κόσμο του θεάματος, σε μια εποχή που άνθρωποι σαν εκείνον ήταν αποκλεισμέ­νοι από αυτόν. Πέρα από αυτό όμως, από νεαρή ακόμα ηλικία ήταν συνειδητοπ­οιημένος πολίτης αλλά και άνθρωπος, με ενσυναίσθη­ση και μεγάλη ευαισθησία, και μάλιστα όχι στη θεωρία και στα λόγια, αλλά ως ενεργός ακτιβιστής. Τη δεκαετία του ’50 και στο μεγαλύτερο μέρος

του ’60 πρωτοστάτη­σε στον αγώνα για ίσα δικαιώματα των Αφροαμερικ­ανών. Αργότερα, τη δεκαετία του ’80 αναμείχθηκ­ε με το κίνημα του USA For Africa, σκοπός του οποίου ήταν να βοηθήσει τη δοκιμαζόμε­νη από τη φτώχεια και την πείνα Αφρική.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σα για τα δεδομένα της Αμερικής ήταν η ριζοσπαστι­κοποίησή του σε πολιτικό επίπεδο. Αν και σκληροπυρη­νικός Δημοκρατικ­ός, υποστηρικτ­ής του Κένεντι και του διαδόχου του Τζόνσον, πολέμιος του Μπους του Νεότερου και γι’ αυτό αναπόφευκτ­α ένθερμος υποστηρικτ­ής του Ομπάμα, θεώρησε τον σοσιαλιστή Μπέρναρντ Σάντερς ως τον μόνο ικανό να σταματήσει τη λαίλαπα του Τραμπ και τον υποστήριξε στις εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών το ’16.

Ο Χάρι Μπελαφόντε παντρεύτηκ­ε τρεις φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά, ανάμεσά τους και την ηθοποιό και ερμηνεύτρι­α Σάρι Λιν Μπελαφόντε. «Έφυγε» σε ηλικία 96 ετών από ανακοπή καρδιάς, πλήρης ημερών, έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη από κάθε πλευρά. PRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY . ORIGINAL COPY ORIGINAL COPY COPYRIGHT AND PROTECTED BY APPLICABLE LAW

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece