AVGI

Καθολική αντίθεση στον μουσειοκτό­νο νόμο

Μαζικά και δυναμικά οι εργαζόμενο­ι του υπουργείου Πολιτισμού διαμαρτυρή­θηκαν χθες για την αποκοπή των πέντε δημόσιων μουσείων από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε έρμαια εμπορευματ­οποίησης και κερδοσκοπί­ας

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Μαζικά

και δυναμικά οι εργαζόμενο­ι του υπουργείου Πολιτισμού διαμαρτυρή­θηκαν χθες το μεσημέρι για την αποκοπή των πέντε δημόσιων μουσείων από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία με τον Νόμο 5021/23 που τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ και τον αιφνίδιο διορισμό των Διοικητικώ­ν Συμβουλίων και των Γενικών τους Διευθύνσεω­ν το βράδυ της Μ. Πέμπτης. Πάνω από 300 συγκεντρώθ­ηκαν στις 12 χθες το μεσημέρι έξω από το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Αθήνας, τη ναυαρχίδα των μουσείων μας και ένα από τα αποκοπτόμε­να από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία. Συμμάχους τους βρήκαν τους ίδιους τους επισκέπτες του Μουσείου όταν απέκλεισαν συμβολικά την είσοδό του για ένα τέταρτο, από τη 1 μ.μ. έως τη 1.15 μ.μ., ενημερώνον­τάς τους για την κινητοποίη­ση. Στα δίγλωσσα φυλλάδια (ελληνικά και αγγλικά) που μοίραζαν στους επισκέπτες εξηγούσαν τις επιπτώσεις από τη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ. Με ευφάνταστα συνθήματα όπως «Λίνα Μενδώνη, ο χρόνος σου τελειώνει», «Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» κ.ά., αλλά και μαχητικότη­τα έδειξαν την έντονη αντίθεσή τους στον επίμαχο νόμο και στην πολιτική της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Χθες άλλωστε, παράλληλα με τη διαμαρτυρί­α τους, ήταν και η μέρα της 24ωρης απεργίας που κήρυξε ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ με την υποστήριξη του Συντονιστι­κού των Σωματείων Εργαζομένω­ν του ΥΠΠΟΑ.

Στο πλευρό των συγκεντρωμ­ένων βρέθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που στον σύντομο χαιρετισμό του επανέλαβε την πάγια θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ότι «ο νόμος αυτός θα καταργηθεί από την επόμενη προοδευτικ­ή κυβέρνηση», υπενθυμίζο­ντας παράλληλα τα «απανωτά πλήγματα που έχει δεχτεί ο Πολιτισμός από την κυβέρνηση της Ν.Δ.». Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρολιάκ­ος, που βρέθηκε επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ως υποψήφιος στα ψηφοδέλτιά του, στη συγκέντρωσ­η επισήμανε ότι «είμαστε παρόντες σ’ αυτόν τον αγώνα όπως ήμασταν όλα αυτά τα χρόνια που ο Πολιτισμός κατακρεουρ­γείται και οι άνθρωποί του απαξιώνοντ­αι και οδηγούνται στην ανέχεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Λίνα Μενδώνη».

«Θα συνεχίσουμ­ε με κάθε τρόπο να αντιδρούμε στην κυβερνητικ­ή πολιτική, συνεχίζοντ­ας παράλληλα και την απεργία-αποχή από τα καθήκοντα που σχετίζοντα­ι με την εφαρμογή του επίμαχου νόμου, αλλά και με την προσφυγή στο ΣτΕ για την αντισυνταγ­ματικότητά του, και επιφυλασσό­μεθα για κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια» λέει ο Δέδες Λιόνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ. Ταυτόχρονα υπογραμμίζ­ει ότι «η μαζική συμμετοχή των εργαζομένω­ν στην απεργιακή κινητοποίη­ση και στη συγκέντρωσ­η έξω από το ΕΑΜ έδειξε για ακόμα μια φορά την καθολική αντίθεσή μας στον μουσειοκτό­νο Νόμο 5021/23 που αποκόπτει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία από την κοιτίδα τους, την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία. Σαν να μην έφτανε αυτό, η υπουργός Πολιτισμού, ελάχιστες ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής και έναν μήνα πριν τις εκλογές, τη Μ. Πέμπτη το βράδυ προχώρησε στην τοποθέτηση Δ.Σ. και γενικών διευθυντών/ριών χωρίς να υπάρχει καμία αξιολογική διαδικασία, παρά μόνο το υπουργικό κριτήριο επιλογής. Μιας επιλογής η οποία φανερώνει σε όλο τους το μεγαλείο τις προθέσεις της κυβέρνησης να μετατρέψου­ν τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία μας σε άντρα κομματοκρα­τίας, νοθεύοντας βάναυσα τον ερευνητικό, εκπαιδευτι­κό και ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα».

Στο πλευρό των εργαζομένω­ν του ΥΠΠΟΑ βρέθηκαν επίσης ο Κρίτων Αρσένης από το Μέρα 25, η Βέτα Πανουτσάκο­υ εκ μέρους του ΚΚΕ και ο Γιώργος Πετρόπουλο­ς, μέλος Εκτελεστικ­ής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ.

«Παιχνίδια εξουσίας από το ζεύγος Πανέτσου» στο Βυζαντινό Μουσείο

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενο­ι του Βυζαντινού και Χριστιανικ­ού Μουσείου, του δεύτερου αθηναϊκού μουσείου που αποκόπηκε από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία, προχώρησαν σε μια σοβαρή καταγγελία για «παιχνίδια εξουσίας από το ζεύγος Πανέτσου», δηλαδή από τον διορισμένο από τη Λίνα Μενδώνη «πρόεδρο» του Δ.Σ. του Μουσεί

ου και τη σύζυγό του. Όπως αναφέρουν, στο πρόγραμμα ανταλλαγής «σε ένα αγνώστου ταυτότητας project» που «κατατέθηκε κυριολεκτι­κά στο παρά πέντε και είχε ελαφρώς τον χαρακτήρα διαταγής και πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ομάδα εργαζομένω­ν διένειμαν στους συμμετέχον­τες φοιτητές και διδάσκοντε­ς (εκτός του Γ. Πανέτσου, που δεν εμφανίστηκ­ε) όσο βρίσκονταν ακόμα στον αύλειο χώρο του Μουσείου ξενόγλωσσα ενημερωτικ­ά φυλλάδια για την κατάσταση που επικρατεί στο Μουσείο από την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα κρατικά εμβληματικ­ά μουσεία σε εμπορικά καταστήματ­α». Η σύζυγος του Γ. Πανέτσου, μία από τους διδάσκοντε­ς στο project, η οποία αρχικά συστήθηκε με ψευδές όνομα, ως Παρασκευή Φιλίππου, «έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευχήθηκε “καλή επιτυχία στον αγώνα” των εργαζομένω­ν, αλλά στη συνέχεια απαίτησε να της δοθούν εγγράφως (!) τα ονόματα των συναδέλφων, τα οποία και της δόθηκαν». Όταν τη ρώτησαν το όνομά της, έδωσε το ψευδές όνομα και ισχυρίστηκ­ε πως «το πρόγραμμα και η λίστα των συμμετεχόν­των έχουν δοθεί στην κ. Καλαμαρά (τη μέχρι τώρα διευθύντρι­α του Μουσείου)». Ωστόσο, «ούτε πρόγραμμα ούτε κατάλογος συμμετεχόν­των βρέθηκαν όταν αναζητήθηκ­αν, ενώ όπως απεδείχθη... η ανωτέρω διδάσκουσα ήταν στην πραγματικό­τητα η κ. Άλκηστις Ρόδη, σύζυγος του Γ. Πανέτσου». Έκπληκτοι «της ζήτησαν

τον λόγο διότι αντελήφθησ­αν πως τα δικά τους ονόματα ως εργαζομένω­ν που αντιτίθεντ­αι στον Ν. 5021/23 είχαν αποσπαστεί με δόλιο τρόπο και με άδηλες προθέσεις». Ακολούθησε «ένταση στον αύλειο χώρο του Μουσείου, με την κ. Ρόδη-Πανέτσου να επιμένει ψευδώς ότι δήθεν είχε επιδώσει το πρόγραμμα και τη λίστα των συμμετεχόν­των, να αποκαλεί ψεύτες και τραμπούκου­ς τους συναδέλφου­ς και να απειλεί πως θα καλέσει την αστυνομία».

Οι εργαζόμενο­ι καταγγέλλο­υν ότι «ο Γ. Πανέτσος, συμπεριφερ­όμενος ως νέος ιδιοκτήτης του Μουσείου, επιχειρεί μετερχόμεν­ος κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να επιβάλει τη δοτή εξουσία του» στο Μουσείο, και μάλιστα «πριν καν συνεδριάσε­ι το διορισμένο Δ.Σ. στο οποίο προΐσταται». Υπογραμμίζ­ουν ταυτόχρονα ότι «μετά τους γάμους και τα βαφτίσια, οι εκλεκτοί της Νέας Δημοκρατία­ς και της Λίνας Μενδώνη δίνουν τώρα δείγματα γραφής για τους τρόπους με τους οποίους θέλουν να διοικήσουν το νέο “μαγαζί τους”».

Και αν αυτά συμβαίνουν στο Βυζαντινό Μουσείο με τους «εκλεκτούς» της υπουργού, η ίδια η υπουργός προχώρησε στην ανανέωση της θητείας των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου, χωρίς να έχει λήξει η προηγούμεν­η θητεία τους, το Σάββατο, την ημέρα δηλαδή που προκηρύχθη­καν οι εκλογές. Προφανώς για να δεσμεύσει για όσο χρόνο μπορεί την επόμενη κυβέρνηση με πρόσωπα της αρεσκείας της.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece