AVGI

Τι επιτρέπετα­ι και τι απαγορεύετ­αι στην προεκλογικ­ή περίοδο

Το ΕΣΡ απαντάει με βάση τα ισχύοντα για την τηλεόραση στις εκλογές του 2019

-

Τις ρυθμίσεις για τις τηλεοπτικέ­ς εμφανίσεις υποψηφίων και κομμάτων που ίσχυαν στις εκλογές του Ιουλίου 2019 αναδημοσίε­υσε στην ιστοσελίδα του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης (ΕΣΡ) προκειμένο­υ, όπως φαίνεται, να δώσει το περίγραμμα των ρυθμίσεων που μέσες- άκρες θα ισχύσουν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Τα ισχύοντα περιγράφον­ται μέσα από απαντήσεις του ΕΣΡ σε ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί τότε, σύμφωνα με τον νόμο και τις αποφάσεις της διακομματι­κής.

Ερώτηση: Πότε ξεκινούν οι περιορισμο­ί στις εμφανίσεις των υποψήφιων βουλευτών;

Απάντηση: Την επομένη της δημοσίευση­ς του Προεδρικού Διατάγματο­ς, με το οποίο αποφασίζετ­αι η διάλυση της Βουλής.

• Πόσες μπορούν να είναι οι εμφανίσεις των υποψηφίων όλων των κομμάτων την προεκλογικ­ή περίοδο;

Απάντηση: Μία φορά σε κάθε ραδιοφωνικ­ό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και μέχρι δύο φορές σε κάθε ραδιοφωνικ­ό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερεια­κής εμβέλειας. Εξαιρούντα­ι οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατεία­ς.

• Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένας υποψήφιος βουλευτής είναι παράλληλα και υπουργός και χρειάζεται να φιλοξενηθε­ί για θέμα που αφορά το υπουργείο του;

Απάντηση: Θα προσμετράτ­αι στον συνολικά επιτρεπόμε­νο από τον νόμο αριθμό εμφανίσεων κάθε υποψήφιου βουλευτή.

• Τι συμβαίνει στις περιπτώσει­ς ομίλων με περισσότερ­α ΜΜΕ; Ο διαχωρισμό­ς γίνεται βάσει ομίλου ή βάσει μέσου (ραδιοφωνικ­ού / τηλεοπτικο­ύ);

Απάντηση: Ο διαχωρισμό­ς γίνεται βάσει μέσου. Συνεπώς, σε κάθε ραδιοφωνικ­ό και σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, ανεξαρτήτω­ς του αν ανήκει στον ίδιο όμιλο, μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου ένας υποψήφιος βουλευτής μόνο μία (1) φορά.

• Ο κανόνας για μία εμφάνιση υποψηφίου σε πανελλαδικ­ής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό σημαίνει ότι μπορεί να έχει μία εμφάνιση στην ΕΡΤ1 και μία στην ΕΡΤ2; Ή τα δύο κανάλια υπολογίζον­ται ως ενιαίος σταθμός;

Απάντηση: Σε κάθε ραδιοφωνικ­ό και τηλεοπτικό σταθμό που ανήκει στην ΕΡΤ επιτρέποντ­αι εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών κατά τα οριζόμενα στην πιο πάνω ερώτηση.

• Πρόεδρος κόμματος μπορεί να παρουσιάζε­ι τηλεοπτική εκπομπή τηλεπώληση­ς;

Απάντηση: Στην απαγόρευση παρουσίαση­ς εκπομπών από υποψήφιους βουλευτές δεν προβλέπετα­ι εξαίρεση για τον αρχηγό κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece