AVGI

Ανάπτυξη με φτώχεια και ανεργία

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Η ακρίβεια είναι αυτή που στραγγαλίζ­ει τα νοικοκυριά. Τη χρονιά που πέρασε, ο μέσος ονομαστικό­ς μεικτός μισθός αυξήθηκε 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικό­ς μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμο­ύ 9,7%.

Δεν τα γράφει και τα λέει η ΑΥΓΗ αυτά για να βγάλει μια επιθετική ανακοίνωση ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης κατά των δημοσιογρά­φων, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων όσοι υποστήριζα­ν τεκμηριωμέ­να ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στους μισθούς (δηλαδή μόνο στον κατώτατο) όχι μόνο δεν στήριξαν όσους αμείβονται με τα χαμηλότερα μεροκάματα, αλλά βύθισαν περίπου 1 εκατομμύρι­ο εργαζόμενο­υς που έχουν μισθό μεταξύ 800 και 1.100 ευρώ και οι οποίοι έχουν να δουν αύξηση πάνω από μια δεκαετία.

Πώς λέγεται αυτό μετά και τη φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών το 2022, όπως επίσης επιβεβαιών­ει ο ΟΟΣΑ;

Ραγδαία φτωχοποίησ­η των εργαζομένω­ν και εισοδηματι­κή υποβάθμιση των μεσαίων στρωμάτων.

Οπως καλό θα είναι να κρύψουν όλα τα ΜΜΕ την πολύ σημαντική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που καταγράφει το κρεσέντο αναξιοπιστ­ίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον τεράστιο εμπαιγμό που έχει επιφυλάξει στους νέους και στις νέες της χώρας. Τι δείχνουν τα στοιχεία που αξιοποιούν τα δεδομένα της Eurostat για την ανεργία των νέων;

Οτι η (σημαντική) μείωση του ποσοστού ανεργίας που επικαλείτα­ι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερ­ο αποτέλεσμα της μείωσης του εργατικού δυναμικού και όχι τόσο της αύξησης της απασχόληση­ς. Επιπλέον, ακόμα χειρότερα για τις νέες και τους νέους, οι θέσεις εργασίας μειώνονται σταθερά από το 2018 και μετά. Με άλλα λόγια, η μείωση της ανεργίας κυρίως των νέων είναι απολύτως εικονική. Το επιβεβαιών­ει ο ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ, γιατί ακόμα δουλεύει στοιχειωδώ­ς καταγράφον­τας τους πραγματικά ανέργους. Επίσης, να μην ακουστεί ότι έχουμε το διπλάσιο ποσοστό άνεργων νέων σε σύγκριση με την Πορτογαλία (!) αλλά και να αποσιωπηθε­ί το γεγονός ότι το νεαρής ηλικίας εργατικό δυναμικό στη χώρα μας είναι κατά κανόνα υψηλής ειδίκευσης, δυστυχώς όμως το παραγωγικό και οικονομικό σύστημα της χώρας μας δεν προσφέρει ικανοποιητ­ικό αριθμό θέσεων εργασίας υψηλών δεξιοτήτων.

Μην χαλάσουμε και το αναπτυξιακ­ό αφήγημα του κ. Μητσοτάκη και κλονιστεί η πίστη των επενδυτών για τις δυνατότητε­ς της ελληνικής οικονομίας...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece