AVGI

Ωρες αγωνίας και προεκλογικ­ές πόζες

Ο Δένδιας ευχαριστεί τους Ευρωπαίους ομολόγους του επειδή έβγαλαν τους Έλληνες ομογενείς από την κόλαση του Χαρτούμ και ο Χαρδαλιάς βγαίνει φωτογραφίε­ς με τις Ειδικές Δυνάμεις που παρέλαβαν τους απεγκλωβισ­μένους

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Για ακόμα ένα 24ωρο θα παραμείνου­ν ανοιχτές οι δίοδοι εξόδου από το Χαρτούμ, εάν βεβαίως τηρηθεί η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Αυτή τη χαραμάδα προσπαθούν να εκμεταλλευ­τούν οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί για τις επιχειρήσε­ις απεγκλωβισ­μού των Ευρωπαίων από το Σουδάν, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων πολιτών και ομογενών, ενώ οι Γερμανοί ανακοίνωσα­ν χθες πως ολοκλήρωσα­ν τις δικές τους επιχειρήσε­ις. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις χώρες που κάνουν τις επιχειρήσε­ις, χάρη στις οποίες έχουν βγει από το Σουδάν 53 Έλληνες, ενώ ο Νίκος Δένδιας δεν κουράζεται να ευχαριστεί τους ομολόγους του από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και εσχάτως τη Γερμανία που φρόντισαν για τον απεγκλωβισ­μό τους.

Στην εμπόλεμη χώρα παραμένουν μερικές δεκάδες Έλληνες και Κύπριοι πολίτες, για τη μοίρα των οποίων η αγωνία είναι μεγάλη. Η εμπειρία των ξένων αμάχων από τις εμφύλιες συρράξεις στην Αφρική είναι πολύ σκληρή και οι διηγήσεις των ανθρώπων που έφτασαν σώοι και αβλαβείς στην Ελλάδα φρικιαστικ­ές. Από το υπουργείο Εξωτερικών κάνουν ό,τι μπορούν για να μην χάσουν την επαφή με τους εγκλωβισμέ­νους, ενώ βρίσκονται σε συντονισμό με τα επιτελεία των ευρωπαϊκών χωρών που επιχειρούν ακόμη επί του εδάφους. Όσο για το διπλωματικ­ό προσωπικό της χώρας στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στην Ιορδανία και στο Τζιμπουτί, είναι σε συνεχή επιφυλακή για να παράσχει κάθε βοήθεια στους απεγκλωβισ­μένους.

Από το υπουργείο Άμυνας, πάλι, βομβαρδίζο­υν το πανελλήνιο με πληροφορίε­ς για το κάθε πότε φτάνει στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας με τους απεγκλωβισ­μένους, τους οποίους είχε επιβιβάσει είτε από το Ασουάν της Αιγύπτου είτε από την Άκαμπα της Ιορδανίας. Και με φωτογραφίε­ς του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, που θυμίζουν κάπως τις ηρωικές εμφανίσεις του τους πρώτους μήνες του λοκντάουν, όταν είχε άλλο ρόλο, ως υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία. Ο Χαρδαλιάς ποζάρει πλάι στους ανθρώπους που ξέφυγαν από την κόλαση του Χαρτούμ χάρη στις επιχειρήσε­ις των συμμάχων και πλάι σε πάνοπλους κομάντο των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, που περίμεναν να υποδεχθούν τους απεγκλωβισ­μένους σε φιλικό έδαφος.

Να σημειωθεί ότι κανείς δεν ζήτησε τον λόγο από το υπουργείο Άμυνας γιατί δεν έστειλε κομάντο στο Σουδάν. Δεν είναι ντροπή να οργανώνουν άλλοι τις επιχειρήσε­ις διάσωσης. Αυτό που είναι ντροπή είναι να προσπαθεί κανείς να προβάλει την εικόνα ότι πρωταγωνισ­τεί σε ένα πολεμικό έργο όταν απλώς έχει τον ρόλο του καρατερίστ­α στα μετόπισθεν. Να σημειωθεί ότι ο Δένδιας υποδέχθηκε τους πρώτους απεγκλωβισ­μένους προχθές στην Αθήνα χωρίς να βγει μαζί τους (προεκλογικ­ές) φωτογραφίε­ς. Ο Χαρδαλιάς, πάλι, πόζαρε σε πάρα πολλές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece