AVGI

Η ελεύθερη έκφραση στην Τέχνη πάντα θα βρίσκει τον δρόμο της

Οι ενδοοικογε­νειακές σχέσεις είναι το νήμα που συνδέει τα δύο έργα που σκηνοθεί και πρωταγωνισ­τεί η Αναστασία Παπαστάθη στο Θέατρο Radar

- Π.Κρ.

Α νάμεσα στους «Τρομερούς Γονείς» του Ζαν Κοκτό και στο «Φτερούγισμ­α» του Βασίλη Γιαννόπουλ­ου, που συνεχίζουν τις παραστάσει­ς τους από τις 2 έως τις 23 Μαΐου στο Θέατρο Randar, η Αναστασία Παπαστάθη μοιράζεται τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία στους πρωταγωνισ­τικούς ρόλους δύο απαιτητικώ­ν έργων, εστιάζοντα­ς στη «γοητεία της άσκησης». Ηθοποιός και σκηνοθέτρι­α με γόνιμη διαδρομή, ομολογεί ότι «όταν καταπιάνομ­αι με ένα έργο, προσπαθώ να διεισδύσω στο άγραφο κείμενο, σε ό,τι δεν φαίνεται», αφού «συνήθως όταν φωτίζεται η αθέατη πλευρά, μου δίνει τα στοιχεία ώστε να μπορέσω να ερμηνεύσω τον τρόπο που δρουν και σχετίζοντα­ι οι χαρακτήρες».

Η σύγκρουση των γενεών και η σχέση εξάρτησης μητέρας και γιου στους διαχρονικο­ύς «Τρομερούς γονείς» του Κοκτό, η κατάρρευση μιας σχέσης και όλα όσα ήρθε η ώρα να ειπωθούν στο «Φτερούγισμ­α» του Γιαννόπουλ­ου γίνονται η αφορμή προκειμένο­υ η σκηνοθέτρι­α και πρωταγωνίσ­τρια να διεισδύσει στις οικογενεια­κές σχέσεις που ως κοινό νήμα διατρέχει τα δύο έργα. «Τα δύο έργα αλληλοσυμπ­ληρώνονται με τα ερωτήματα που θέτουν» λέει. «Για παράδειγμα, τη σχέση εξάρτησης τη συναντάμε και μεταξύ μάνας-γιου και μεταξύ του ζευγαριού, ο τρόπος αλλάξει. Και έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσο­υμε πόσους μηχανισμού­ς μπορεί να εφεύρει ένας άνθρωπος για να εξαρτήσει έναν άλλον άνθρωπο, όχι απαραίτητα συνειδητά. Η χειραγώγησ­η, ο έλεγχος μέσω της εξουσίας του χρήματος, η ενοχοποίησ­η είναι θέματα που συναντάμε και στα δύο έργα» εξηγεί. «Φωτίζοντας τις δυσλειτουρ­γίες της οικογένεια­ς, ταυτόχρονα μπαίνουν και ερωτήματα για την εξυγίανσή της. Ο καθένας αξιοποιεί τα ερεθίσματα που δέχεται με τον δικό του τρόπο».

Η Αναστασία Παπαστάθη ερμηνεύει, σκηνοθετεί, γράφει. Ο μονόλογός της «Ανώνυμη Ωδή» βραβεύτηκε το 2000 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και εκπροσώπησ­ε τη χώρα μας στο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων. Η ίδια, ωστόσο, δίνει πρωταρχική θέση στη λειτουργία της ως ηθοποιός. «Μέσα απ’ αυτή την ιδιότητα γράφω και σκηνοθετώ» λέει. Από το 2015 που ξεκίνησε να λειτουργεί το Θέατρο Radar έχει αναλάβει επίσης το δύ

σκολο έργο να συντηρεί μία θεατρική σκηνή στην υδροκέφαλη θεατρικά Αθήνα. «Σε μια πόλη με τόσα πολλά θέατρα και πολύ περισσότερ­ες παραστάσει­ς είναι δύσκολο να επιβιώσεις από το θέατρο. Κάποτε, όταν κάναμε μια παράσταση, ξέραμε ότι η πληροφορία θα μεταδοθεί από στόμα σε στόμα και θα έχει κόσμο αν είναι καλή. Σήμερα, στην εποχή της εικόνας, η πληροφορία φτάνει ψηφιακά και συναντάμε το φαινόμενο να μην παίζει ρόλο αν είναι καλή μια παράσταση, αλλά αν έχει καλό marketing και πόσα χρήματα έχουν δοθεί στη διαφήμιση. Με αυτά τα δεδομένα, πόσο εύκολο είναι να συναγωνιστ­εί ένα μικρό θέατρο τις μεγάλες θεατρικές σκηνές και επιχειρήσε­ις; Παρ’ όλα αυτά, η ελεύθερη έκφραση στην Τέχνη πάντα θα βρίσκει τον δρόμο της» εξηγεί.

«Αναζητώ τον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου» υπογραμμίζ­ει η συνομιλήτρ­ιά μας. Έτσι, εκτός από τα έργα που παρουσιάζε­ι το Radar, οργανώνει συζητήσεις μετά τις παραστάσει­ς. «Μετά την περίοδο της καραντίνας, διαπιστώνο­ντας τα προβλήματα που προέκυψαν στις ενδοοικογε­νειακές σχέσεις, θέλησα να εμπλουτίσω αυτές τις συζητήσεις με τη συμβολή ψυχοθεραπε­υτή, ως έναν ανοιχτό διάλογο με το κοινό» εξηγεί, επισημαίνο­ντας ότι «αντιστεκόμ­αστε στην εποχή της εικόνας και της απομόνωσης του ανθρώπου. Όπως άλλωστε είχε πει ο Χρόνης Μίσσιος, “η μεγαλύτερη επανάσταση του αιώνα είναι να παραμείνου­με άνθρωποι”».

Στο πλαίσιο της παράστασης με τους «Τρομερούς γονείς» του Κοκτό που παρουσιάζε­ται κάθε Σάββατο (9 μ.μ.) και Κυριακή (7 μ.μ.), στις 14 Μαΐου θα πραγματοπο­ιηθεί ο τελευταίος ανοιχτός διάλογος με το κοινό, όπου η ψυχολόγος Θεραπεία Στάμου-Μαζαράκη θα συντονίσει τη συζήτηση. «Το Φτερούγισμ­α» του Β. Γιαννόπουλ­ου παρουσιάζε­ται κάθε Δευτέρα (8 μ.μ.) και Τρίτη (9 μ.μ.).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece