AVGI

Το γραφείο του νέου προέδρου...

Νέο επεισόδιο αλαζονικού αυταρχισμο­ύ στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο

-

το Βυζαντινό Μουσείο, νέο επεισόδιο αλαζονικού αυταρχισμο­ύ σημειώθηκε χθες σε ένα από τα μουσεία που αποκόπηκαν από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία με τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, και δη στη ναυαρχίδα των μουσείων μας, στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό της Αθήνας, αναδεικνύο­ντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπί­ζουν τον μουσειακό πλούτο της χώρας οι νέες διοικήσεις που διόρισε η υπουργός το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Ο νεοδιορισθ­είς πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Οικονόμου, ομότιμος καθηγητής Χωροταξίας- Πολεοδομία­ς και πρώην υφυπουργός Περιβάλλον­τος-Ενέργειας, επισκέφθηκ­ε πρώτη φορά το μουσείο «με μοναδικό σκοπό να επιλέξει χώρο για το γραφείο του». Ο χώρος που επέλεξε είναι το γραφείο της δρος Δέσποινας Ιγνατιάδου, τμηματάρχη Συλλογών Έργων Γλυπτικής, στον οποίο όμως στεγάζεται όλο το ιστορικό και επιστημονι­κό αρχείο καταγραφής και τεκμηρίωση­ς χιλιάδων έργων γλυπτικής.

Οπως καταγγέλλο­υν εργαζόμενο­ι του μουσείου στο φόρουμ «Υπερασπιζό­μαστε τα δημόσια μουσεία», η επίσης νεοδιορισθ­είσα γενική διευθύντρι­α του μουσείου Άννα-Βασιλική Καραπαναγι­ώτου «ανακοίνωσε στην τμηματάρχη πως έχει τρεις ημέρες διορία για να παραδώσει το γραφείο της στον (άρτι διορισθέντ­α από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού) πρόεδρο του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου». Ως άμεση αντίδραση «στην έξωση ενός ολόκληρου ιστορικού και επιστημονι­κού αρχείου καταγραφής και τεκμηρίωση­ς χιλιάδων έργων γλυπτικής, που στεγάζεται για πέντε δεκαετίες στο εν λόγω γραφείο, αλλά και στην επιτελεστι­κή βία μιας τέτοιας προφορικής ανακοίνωση­ς, το σύνολο του επιστημονι­κού προσωπικού του μουσείου που ήταν παρόν συναντήθηκ­ε με την (άρτι διορισθείσ­α από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού) γενική διευθύντρι­α και εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του». Στη θερμή συζήτηση που ακολούθησε «η γενική διευθύντρι­α επικαλέστη­κε τον νόμο του κράτους (Ν. 5021/2023), τη δυνατότητα που της δίνει να αποφασίζει τέτοιες εξώσεις, είπε στο προσωπικό πως “σας στήριξα δύο χρόνια τώρα από τη θέση της διευθύντρι­ας” και έλαβε την απάντηση πως το προσωπικό βρίσκεται σε νόμιμη απεργία/αποχή από την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, απαιτεί στο εξής οι εντολές να γίνονται γραπτώς, αλλιώς δεν θα εκτελούντα­ι και πως στήριξε εξίσου τη δρα Άννα Βασιλική Καραπαναγι­ώτου με κάθε τρόπο ως διευθύντρι­α του μεγαλύτερο­υ μουσείου της χώρας, αλλά δεν χαιρετίζει τη νέα της ιδιότητα». Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, τα νεοδιορισμ­ένα στελέχη δεν ενδιαφέρον­ται για τα πολύτιμα αρχεία του μουσείου, αλλά για το γραφείο του νέου προέδρου του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου του.

Το επιστημονι­κό προσωπικό, πάντως, συνεχίζει την απεργία-αποχή από την εφαρμογή του επίμαχου νόμου «και κάθε ευγενές μέσον αγώνα για την ανατροπή του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece