AVGI

«Καμπάνες» σε όλα τα κανάλια για ταυτοποίησ­η ανήλικου θύματος

-

Κυρώσεις από 30.000 έως 40.000 ευρώ επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης σε όλα τα μεγάλα πανελλαδικ­ής εμβέλειας κανάλια για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν υποθέσεις κακοποίηση­ς που αφορούν ανήλικους. Τόσο η παρουσίαση της υπόθεσης της 12χρονης από τον Κολωνό όσο και, νωρίτερα, η υπόθεση απαγωγής της μικρής Μαρκέλλας από τη Θεσσαλονίκ­η εξετάστηκα­ν από την ολομέλεια της Αρχής, η οποία επέβαλε και τις κυρώσεις.

Ηδη υψηλά πρόστιμα καλούνται να καταβάλουν τα ιδιωτικά κανάλια Mega, Alpha και Open, ενώ στον χορό των παραβατών μπαίνει, εκτός από τον ΑΝΤ1 (30.000 ευρώ), και η ΕΡΤ. Δύο πρόστιμα, ύψους 30.000+30.000 ευρώ περιμένουν την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3 σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ για την υπόθεση απαγωγής της 10χρονης Μαρκέλλας.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκα­ν «για παράνομη ταυτοποίησ­η ανήλικου θύματος εγκλήματος και ευρισκομέν­ου σε δύσκολη κατάσταση». Ο νόμος για τη ραδιοτηλεό­ραση περιέχει διατάξεις για την προστασία των ανηλίκων έτσι ώστε να μην εκτίθενται στη δημοσιότητ­α πτυχές της ιδιωτικής τους ζωής και στοιχεία της ταυτότητάς τους, με σκοπό να προστατευτ­εί ο ευαίσθητος ψυχικός τους κόσμος και να διατηρηθεί η απαραίτητη για την ανάπτυξή τους ηρεμία και ασφάλεια.

Οι παραβιάσει­ς αφορούν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3 που μεταδόθηκα­ν στην περίοδο 13-16.6.2020 και εξετάστηκα­ν έπειτα από καταγγελίε­ς πολιτών αλλά και ύστερα από πρωτοβουλί­α της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την επιστολή από το γραφείο του Βοηθού του Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece