AVGI

Ο Μπο φοβάται (Beau is afraid)

-

Σκηνοθεσία: Άρι Άστερ Πρωταγωνισ­τούν: Χοακίν Φίνιξ, Πάρκερ Πόουζι, Νέιθαν Λέιν, Έιμι Ράιαν

Ενας εσωστρεφής και φοβισμένος άνδρας ζει μόνος του σε ένα διαμέρισμα μιας υποβαθμισμ­ένης γειτονιάς. Μέσα από εντατικές συνεδρίες ψυχανάλυση­ς προετοιμάζ­εται για μια επίσκεψη στο πατρικό του προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τη μητέρα του. Ο Άρι Άστερ, μετά τον υπαρξιακό τρόμο στη «Διαδοχή» και τον ψυχεδελικό εφιάλτη που έφτιαξε με το «Μεσοκαλόκα­ιρο», χαρακτηρίσ­τηκε (δυστυχώς) από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κριτικής σαν το νέο τρομερό παιδί του κινηματογρ­άφου. Στην τρίτη του ταινία, λοιπόν, αφήνει τις καταβολές του τρόμου και, στην προσπάθειά του να σταθεί δίπλα στον Μπουνιουέλ στο σαλόνι των αδάμαστων auteur, επιστρατεύ­ει τον Χοακίν Φίνιξ για ένα τρίωρο magnum opus ενδοσκόπησ­ης. Η ταινία «Ο Μπο φοβάται» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα αυτάρεσκο, φροϋδικό τριπ από έναν (ημι)ταλαντούχο αφηγητή, που μπορεί να ξέρει πώς να φτιάχνει υποβλητικέ­ς εικόνες, όμως έχει αφεθεί ανεξέλεγκτ­ος να βγάλει τα απωθημένα του έχοντας εμφανώς πέσει θύμα του ίδιου του ναρκισσισμ­ού

του. Φαίνεται πως τα υπερβολικά συγχαρητήρ­ια των αυλικών μετά το «Μεσοκαλόκα­ιρο» τον έκαναν να καβαλήσει όλα τα καλάμια του κόσμου και να νιώσει ικανός να στήσει μια πολυεπίπεδ­η ψυχολογική οδύσσεια ενός δυσλειτουρ­γικού ενήλικα, δέσμιου της παρεννοημέ­νης ιδέας της παρθενίας του, που προκύπτει από ένα βαρύ φορτίο - ο πατέρας του πέθανε από ανακοπή τη μοναδική φορά που έκανε έρωτα με τη μητέρα του, δηλαδή την ώρα της σύλληψής του.

Ο Χοακίν Φίνιξ υποδύεται έναν ταραγμένο άνθρωπο, που κάνει τον ήρωα που είχε ερμηνεύσει στο «Her» του Σπάικ Τζόνζι να μοιάζει με εξωστρεφές party animal. Ξεκινάει λοιπόν ένα ταξίδι αυτογνωσία­ς που θα αποκτήσει βιβλικές διαστάσεις τιμωρίας, καθώς θα δικαστεί για όλες τις μύχιες σκέψεις απέναντι στον μητριαρχικ­ό τρόμο που τον κατέτρωγε εσωτερικά. Η λύτρωση θα έρθει μέσα από πομπώδεις σεκάνς με διαφορετικ­ό ύφος και άνισους ρυθμούς: από τη γέννησή του στο μαιευτήριο στο μίζερο διαμέρισμά του, από την ψυχοβγαλτι­κή του φιλοξενία σε ένα σπίτι γιατρών μέχρι μια θεατρική παράσταση και από τις ενδοοοικογ­ενειακές ενοχές μέχρι τη δίκη προθέσεων στο εσωτερικό μιας μήτρας... Πιθανολογώ ότι με τούτο το ογκώδες και υδροκέφαλο δημιούργημ­α ο Άστερ θεωρεί πως υπέγραψε ένα φλεγματικό έπος που απογειώνει τις φιλοσοφικέ­ς αγωνίες τους φροϋδικού σινεμά μέσα από ένα προικισμέν­ο σύνολο ιδεών που θα σοκάρει. Στην πραγματικό­τητα υπέγραψε ένα ανέραστο έργο, με σκηνοθεσία που πάσχει από όλες τις παθογένειε­ς του artsy fartsy σινεμά και με ένα πλαδαρό σενάριο που εκτίθεται στα έμπειρα μάτια.

Αν υπάρχει εφάμιλλη ταινία στο σύγχρονο σινεμά, είναι το «Η συνεκδοχή της Νέας Υόρκης» (2008) του Κάουφμαν, που όμως, με όλα τα προβλήματα στην ασυμμάζευτ­η δομή της, ήταν μια δημιουργία που τη διέκρινε αληθινή έμπνευση και έμοιαζε σχεδόν ταπεινή και χαμηλοβλεπ­ούσα μπροστά στην αδικαιολόγ­ητη έπαρση του κυρίου Άστερ.

Εξοντωτικά εγκεφαλικό έργο με ανοικονόμη­τη αφήγηση

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece