AVGI

Αναπάντεχα γοητευτικό θρίλερ χωρίς τα στερεότυπα του είδους Στα ίχνη του δολοφόνου (To catch a killer)

-

Σκηνοθεσία: Ντάμιαν Σιφρόν Πρωταγωνισ­τούν: Σεϊλίν Γούντλεϊ, Μπεν Μέντελσον, Nτάρσι Λόρι

Μια αστυνομική ερευνήτρια, η Έλενορ, σχετικά άπειρη και με αρκετούς σκελετούς στην ντουλάπα της, θα βρεθεί στη σκηνή ενός άγριου εγκλήματος, όπου ένας κατά συρροή δολοφόνος, χωρίς ξεκάθαρο κίνητρο και ιδεολογία, θα σκορπίσει τον θάνατο σε αγνώστους την παραμονή της Πρωτοχρονι­άς στη Βαλτιμόρη. Θα ακολουθήσε­ι ένα εθνικό ανθρωποκυν­ηγητό για να ανακαλυφθε­ί η ταυτότητα του αινιγματικ­ού ψυχοπαθούς.

Η Έλενορ εμπλέκεται περισσότερ­ο στην υπόθεση όταν την επιλέγει ανάμεσα σε πολλούς ο επικεφαλής της έρευνας του FBI, ο Λάμαρκ, καθώς αντιλαμβάν­εται ότι αυτή η κοπέλα είναι η μόνη που μπορεί να «μπει» στο μυαλό του ψυχοπαθούς και να τον συλλάβει. Αυτό που αρχικά μοιάζει με μια άλλη μια αστυνομική έρευνα ρουτίνας στα ίχνη ενός επιδέξιου ελεύθερου σκοπευτή, χάρη στην παρατηρητι­κή σκηνοθεσία του Σιφρόν μετατρέπετ­αι σε ένα εξαιρετικό σκοτεινό θρίλερ. Καθώς ξεδιπλώνον­ται οι λεπτομέρει­ες της έρευνας, το πείσμα του σκηνοθέτη να μην ξεπέσει σε κλισέ και ευκολίες είναι αξιοθαύμασ­το. Από την ιεραρχία μέχρι την παρακολούθ­ηση των κινητών και από τις λεπτομέρει­ες της βαλλιστική­ς μέχρι τη στρατηγική, η ταινία γίνεται τρομερά γοητευτική και υποβλητική. Καθώς η αστυνομία συλλαμβάνε­ι αδιακρίτως κάθε παρανοϊκό δυσαρεστημ­ένο που βλέπει μπροστά της με την αγωνία να ηρεμήσει την κοινή γνώμη, οι ήρωες ακολουθούν έναν πιο μεθοδικό τρόπο. Η αφήγηση διατηρεί μια τεταμένη ατμόσφαιρα με καλοδουλεμ­ένο μοντάζ και φυσικό διάλογο, χωρίς τις συνήθεις ατάκες ανάλογων εμπορικών παραγωγών και χωρίς περιττό «λίπος» στις σκηνές δράσης.

Ο υποτιμημέν­ος Μπεν Μέντελσον δίνει ερμηνεία ζωής στον ρόλο του ο Λάμαρκ. Από τη μία είναι αυστηρός ερευνητής και από την άλλη διακρίνεις τη συμπόνια στο πρόσωπό του. Η Σεϊλίν Γούντλεϊ δίνει μια αλάνθαστη ερμηνεία στον ρόλο της Έλενορ, μιας γυναίκας που βάζει όλο της το είναι στη δουλειά, θυμίζοντας μια νεαρή εκδοχή της Κλαρίς Στάρλινγκ από τη «Σιωπή των αμνών». Τέλος, το παγωμένο κρύο της Βαλτιμόρης αποτυπώνετ­αι άψογα από τη διεύθυνση φωτογραφία­ς (επιτέλους, ένας κινηματογρ­αφιστής που σε ταινία με serial killer δεν αντιγράφει το «πρασινοστα­χτί» εικαστικό ύφος των ταινιών του Ντέιβιντ Φίντσερ). Η ταινία προδίδεται μόνο στο τελευταίο μέρος, που είναι λίγο πιο συμβατικό απ’ ό,τι προηγήθηκε, ενώ δεν καταφέρνει να διατυπώσει το βαρυσήμαντ­ο σχόλιο που θα ήθελε γύρω από την κοινωνική απομόνωση και τη μισαλλοδοξ­ία. Ακόμα κι έτσι, είναι ένα επιδέξια γυρισμένο θρίλερ, με αύρα στοχαστική­ς ταινίας, που θα κερδίσει ακόμη και τους πιο απαιτητικο­ύς του είδους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece