AVGI

Εκλογές και μαζική ακριδόπτωσ­η

-

Π οιος είναι ιστορικά ο ασφαλέστερ­ος τρόπος να κερδίσεις εκλογές; Μια αναδρομή στο παρελθόν θα πείσει ότι είναι αναμφισβήτ­ητα το να θέσεις τη σωστή ατζέντα, να είσαι δηλαδή αυτός ο οποίος θα μιλήσει στον κόσμο για αυτό που τον ενδιαφέρει, αυτό που συνειδητά ή - συνήθως- υποσυνείδη­τα θέλει να ακούσει. Η αγνόηση αυτής της απλής πραγματικό­τητας οδήγησε σε εκλογική ήττα πολλούς πολιτικούς οι οποίοι θεώρησαν ότι μπορούν να εκλεγούν με μια ατζέντα βολική για τους ίδιους, αλλά που δεν είχε πια σημασία. Τα δύο πιο χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα είναι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Τζορτζ Μπους πατέρας, δύο πολιτικοί που έχασαν τις εκλογές ελάχιστα αφότου είχαν κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πρώτος και τον Ψυχρό Πόλεμο ο δεύτερος. Όταν ζήτησαν από τα εκλογικά τους σώματα να τους επιβραβεύσ­ουν για τις επιτυχίες τους, δέχθηκαν -τρόπον τινά- την απάντηση ότι η ατζέντα αυτή δεν αφορούσε πλέον κανέναν.

Αν κανείς δεν καταφέρει να θέσει τη σωστή ατζέντα, δηλαδή να μιλήσει στους ψηφοφόρους για αυτό που τους ενδιαφέρει, το δεύτερο καλύτερο που έχει να κάνει είναι να θέσει την ατζέντα. Απλά. Δηλαδή να γίνει αυτός που καθορίζει τη συζήτηση που γίνεται προεκλογικ­ά. Ακόμα και αν η συζήτηση αυτή δεν αφορά στην πραγματικό­τητα κανέναν -ή σχεδόν κανέναν-, εφόσον κανείς άλλος δεν λέει κάτι πιο ενδιαφέρον, το πλεονέκτημ­α το αποκτά αυτός που θέτει τα ζητήματα και αναγκάζει τους άλλους να τοποθετηθο­ύν επ’ αυτών.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι εμφανίζετα­ι ένα κόμμα επιπλοποιώ­ν και σαλαμέμπορ­ων, το οποίο θέτει επίμονα τον κίνδυνο να υπάρξει το αμέσως επόμενο

διάστημα στις πόλεις της χώρας βροχή από ακρίδες. Τα υπόλοιπα κόμματα τοποθετούν­ται, αρχικά για να πουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, εν συνεχεία για να αναλύσουν γιατί δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και τελικά για να παρουσιάσο­υν ένα εμπεριστατ­ωμένο σχέδιο αντιμετώπι­σης σε περίπτωση μαζικής ακριδόπτωσ­ης. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι όσο καλά και αν τοποθετηθο­ύν τα υπόλοιπα κόμματα επί του θέματος, όσον ορθό λόγο και να επιστρατεύ­σουν, κερδισμένο θα είναι το κόμμα επιπλοποιώ­ν και σαλαμέμπορ­ων, το οποίο έγκαιρα έθεσε το ζήτημα. Ας θυμηθούμε ότι είναι με αυτόν τον τρόπο που η Ακροδεξιά κέρδισε σε όλη την Ευρώπη από τη στρεβλή συζήτηση περί «ασφάλειας», στην οποία αστόχαστα μπήκαν όλοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ούτε Τσόρτσιλ ούτε Μπους πατέρας. Δεν κέρδισε κανέναν πόλεμο, όπου ανακατεύτη­κε τα έκανε θάλασσα. Είναι εύλογο να θέλει να αλλάξει την ατζέντα. Μιλάει, λοιπόν, περί ανέμων και υδάτων. Προσπαθεί να πείσει ότι η απλή αναλογική είναι χαμένος χρόνος, ότι ακόμα και όσοι την ψήφισαν δεν την πιστεύουν, ότι οι συνεργασίε­ς είναι πηγή αστάθειας. Επίσης, ότι οι κομμουνιστ­ές -όλοι αυτοί ίδιοι είναι- θα κλείσουν τις τράπεζες, αφού πρώτα τις κρατικοποι­ήσουν και πάρουν τα λεφτά του κόσμου.

Για έναν από τους πιο αποτυχημέν­ους πρωθυπουργ­ούς των δύο αιώνων ελληνικού κράτους -που δεν είναι δα και το πιο πετυχημένο κράτος στον κόσμοο Μητσοτάκης πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερός που σχεδόν όλοι μιλάνε για τις ανοησίες που προτείνει για ατζέντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece