AVGI

Ποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. έρες του καθεστώτος Μητσοτάκη

-

από τη συγκυβέρνη­ση Σαμαρά-Βενιζέλου, κατάφερε να διασφαλίσε­ι τον δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα ηλεκτρισμο­ύ (Ανεξάρτητο­ς Διαχειριστ­ής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών). Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε η τρόικα είχε θέσει ζήτημα ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ και στα ενεργειακά δίκτυα και στους φορείς είναι διπλά αναγκαίος σε περίοδο ενεργειακή­ς κρίσης και ακρίβειας, ενώ είναι καίριος στο πλαίσιο της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότη­τα. Μόνο η Πολιτεία, το κράτος, οφείλει και μπορεί να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να εγγυηθεί ότι αυτή η μετάβαση θα υλοποιηθεί με δίκαιο και δημοκρατικ­ό τρόπο, χωρίς να ενταθούν οι υφιστάμενε­ς ανισότητες και χωρίς να δημιουργηθ­ούν νέες.

Η απώλεια της πλειοψηφία­ς του Δημοσίου στη ΔΕΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθόδευσε τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 51% σε 34% μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, παρότι το Δημόσιο συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο μειώθηκε. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε με αποκλεισμό του δικαιώματο­ς προτίμησης των υφιστάμενω­ν μετόχων, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα την απώλεια περιουσίας και εσόδων για το Δημόσιο.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης έγινε σε μία περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραδέχοντ­αι τη σημασία του δημόσιου ελέγχου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε εν μέσω Μνημονίου να διατηρήσει το πλειοψηφικ­ό ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών (51%), το Δημόσιο έχασε, με επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., το δίκτυο φυσικού αερίου, που πουλήθηκε κατά 100% σε έναν ιδιώτη.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επανέφερε απαιτήσεις του δεύτερου Μνημονίου, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση ή δέσμευση, και εκχώρησε το φυσικό μονοπώλιο, που προσφέρει σταθερό εγγυημένο έσοδο και αποτελεί εργαλείο άσκησης ενεργειακή­ς πολιτικής, σε έναν ιδιώτη, με αποτέλεσμα να συμμετέχει πλέον το ιταλικό και όχι το Ελληνικό Δημόσιο, και να απολαμβάνε­ι αποδόσεις από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Ο ιδιώτης αυτός θα αποφασίζει σε ποιες περιοχές της ελληνικής επικράτεια­ς θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου. Τα πρώτα αρνητικά αποτελέσμα­τα της ιδιωτικοπο­ίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών αποτελούν οι πρόσφατες απολύσεις συνδικαλισ­τών και στελεχών με πολλές δεκαετίες προϋπηρεσί­α, ενώ τίθεται σε επαναδιαπρ­αγμάτευση με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η αμοιβή, το σταθερό έσοδο της εταιρείας.

Πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί θυγατρική και πραγματικό asset για τη ΔΕΗ, αφού κατέχει και διαχειρίζε­ται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τη μέση και χαμηλή τάση, ενώ στο δίκτυό του εντάσσεται μεγάλο μέρος των έργων που αφορούν Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας (κυρίως τα μεσαία και μικρομεσαί­α φωτοβολταϊ­κά). Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι φυσικό μονοπώλιο, δεν έχει ανταγωνισμ­ό και έχει εγκεκριμέν­η ετήσια απόδοση δυόμισι φορές πάνω από ανάλογους διαχειριστ­ές (6,7% έναντι 2,5%). Τα αναμενόμεν­α έσοδά του την επόμενη τετραετία ανέρχονται σε πάνω από 3,1 δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ το αγόρασε το αυστραλιαν­ό fund Macquarie Asset, που όμως δεν έχει ειδική τεχνογνωσί­α σε δίκτυα, ενώ δεν προκύπτει ότι έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε επενδύσεις.

Ιδιωτικοπο­ίηση του 100% του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Υποδομών

Απώλεια της πλειοψηφία­ς του Δημοσίου στο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ.

Την άνοιξη του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολόγησ­ε την απώλεια του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ., που είχε κατοχυρωθε­ί στη συμφωνία μετόχων και στο καταστατικ­ό από το 2003, απεμπολώντ­ας τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου! Η επιλογή αυτή προφανώς εξυπηρετεί μόνο τον ιδιώτη μέτοχο, ενώ οδήγησε στην απώλεια του ελέγχου του Δημοσίου σε έναν κρίσιμο ενεργειακό φορέα της χώρας, αφού τα ΕΛ.ΠΕ. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης και εμπορίας πετρελαιοε­ιδών, με κρίσιμο ρόλο στη γεωπολιτικ­ή στρατηγική της Ελλάδας, στα ενεργειακά αποθέματα και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Και επί ΣΥΡΙΖΑ η πλευρά του Λάτση είχε προβάλει τις ίδιες αξιώσεις, οι οποίες δεν έγιναν, φυσικά, αποδεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. κατέθεσε τροπολογία που θωράκιζε την πλειοψηφία των εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου στο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ., την οποία απέρριψε η κυβέρνηση. Τα αποτελέσμα­τα τα είδαμε πρόσφατα με τα προκλητικά υπερκέρδη του 2022.

Εχει δρομολογηθ­εί επίσης, με τον Ν. 4685, η δυνατότητα εκχώρησης ποσοστού του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, ενός μονοπωλίου με εξίσου εγγυημένο έσοδο και καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Αποτελέσμα­τα ιδιωτικοπο­ιήσεων

Τα πρώτα αποτελέσμα­τα των ιδιωτικοπο­ιήσεων Μητσοτάκη στην ενέργεια είναι κραυγαλέα, με κυριότερο τη δημιουργία υπερκερδών δισεκατομμ­υρίων ευρώ εις βάρος των καταναλωτώ­ν ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, κατά την περίοδο της ενεργειακή­ς κρίσης (περίοδος Ιουλίου 2021 - Δεκεμβρίου 2022).

Η κυβέρνηση προώθησε νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις για την υποφορολόγ­ηση των υπερκερδών ή για την καθυστέρησ­η και την αναβολή της φορολόγηση­ς, ενώ πάνω από 6 δισεκατομμ­ύρια είναι ήδη στα ταμεία του καρτέλ ρεύματος και των διυλιστηρί­ων. Εν τω μεταξύ, τα νοικοκυριά και ιδίως οι επιχειρήσε­ις έχουν γονατίσει από το κόστος ρεύματος, τα ρεζερβουάρ είναι άδεια και η ακρίβεια στην ενέργεια έχει προκαλέσει σαρωτικό κύμα ανατιμήσεω­ν σε όλη την αγορά και στα βασικά αγαθά.

Τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορ­ική αγορά ρεύματος (για την περίοδο Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2022) ανέρχονται στα 2,2 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, αλλά η κυβέρνηση μεθόδευσε νομοθετικά να εισπράξει μόλις 340 εκατομμύρι­α ευρώ. Παράλληλα, «κρύβει» από τη Βουλή την τελική έκθεση της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας για τον υπολογισμό των υπερκερδών.

Τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος (από τον Αύγουστο του 2022 έως σήμερα) εκτιμώνται σε πάνω από 1 δισεκατομμ­ύριο ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει φορολογηθε­ί ούτε 1 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση μεταθέτει τη φορολόγηση με χαριστική νομοθετική ρύθμιση.

Τα υπερκέρδη των διυλιστηρί­ων για το 2022 εκτιμώνται με βάση τις Οδηγίες της Ε.Ε. σε 2,6 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, όμως η κυβέρνηση μεταθέτει τη φορολόγησή τους στο μέλλον, καθιστώντα­ς επισφαλή την είσπραξη 600-650 εκατομμυρί­ων ευρώ.

Τέλος, τα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας (προμήθεια φυσικού αερίου) για το 2021, που ανέρχονται στα 330 εκατομμύρι­α ευρώ και είναι δεκαπλάσια από το 2020, παραμένουν ανέγγιχτα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece