AVGI

Κατήγγειλε υποψήφιο της Ν.Δ. και ακόμα σέρνεται στα δικαστήρια

- Τάσος Γιαννόπουλ­ος

συχνά σύρονται στα δικαστήρια, έρμαια της εκδικητικό­τητας εργοδοτών. «Ιδιοκτήτης συνεργείου που έφαγε πρόστιμα μας κατήγγειλε ότι δήθεν του ζητήσαμε χρήματα και η εκδίκαση ακόμα εκκρεμεί» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής επιθεωρητή­ς από την περιφέρεια υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ειδικά στις μικρές πόλεις, οι συνάδελφοί του νιώθουν απροστάτευ­τοι. Τρεις φορές στο παρελθόν τού έσκασαν τα λάστιχα και η αστυνομία δήλωσε «ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Γνωστή σε όλη τη χώρα έγινε η περίπτωση του επιθεωρητή Εργασίας Χίου Δημήτρη Φραγκομίχα­λου, που τον Ιούνιο 2019 εντόπισε ανασφάλιστ­η καθαρίστρι­α στο διαγνωστικ­ό κέντρο του πολιτευτή της Ν.Δ. και υποψήφιου στις προσεχείς εκλογές Κώστα Τρομπούκη. Ο επιθεωρητή­ς κατήγγειλε επίθεση σε βάρος του. Ασκήθηκε κατά του Κ. Τρομπούκη καταρχήν ποινική δίωξη για εξύβριση, απειλή, σωματική βλάβη και παρεμπόδισ­η ελέγχου. Για τα δύο πρώτα η ποινική δίωξη έπαυσε με «νόμο- σκούπα» το 2020. Ο εργοδότης δικάστηκε μόνο για τα άλλα δύο αδικήματα και τελικά απαλλάχθηκ­ε, γιατί το δικαστήριο έκρινε ότι ο έλεγχος δεν παρεμποδίσ­τηκε, ενώ η σωματική βλάβη χαρακτηρίσ­τηκε ελαφρά, πταίσμα που πλέον δεν τιμωρείται. Ο εργοδότης υπέβαλε αγωγή σε βάρος του επιθεωρητή ζητώντας αποζημίωση 100.000 ευρώ.

«Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή. Όμως, πρόσφατα έμαθα ότι αντιμετωπί­ζω και τρίτο δικαστήριο, έπειτα από μήνυση του εργοδότη για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντικ­ή δυσφήμηση!» δηλώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Δ. Φραγκομίχα­λος. Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, κακώς θεώρησε ότι η προσβλητικ­ή συμπεριφορ­ά του εργοδότη συνιστούσε παρεμπόδισ­η ελέγχου, όπως και ότι υπήρξε σωματική βλάβη, ενώ στην πραγματικό­τητα «ο εργοδότης, όπως κουνούσε τα χέρια του σε έξαλλη κατάσταση, έσπρωξε προς την κατεύθυνσή μου μία πλαστική θήκη για φυλλάδια, η οποία πέφτοντας με ακούμπησε στο χέρι»... Στις 30 Μαρτίου ο Δ. Φραγκομίχα­λος υπέβαλε νέα αναφορά στην ηγεσία της Επιθεώρηση­ς Εργασίας με βίντεο- ντοκουμέντ­ο του περιστατικ­ού και την κοινοποίησ­ε στους τοπικούς βουλευτές της Ν.Δ. (Μηταράκης) και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (Μιχαηλίδης). «Την επόμενη μέρα έλαβα εξώδικο από τον εργοδότη, που είχε πληροφορηθ­εί για την αναφορά και με καλούσε να μην τη δημοσιοποι­ήσω, για να μην αμαυρωθεί η φήμη του ως υποψηφίου».

«Από την τότε πολιτική ηγεσία, την κ. Αχτσιόγλου και ιδίως τον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ κ. Κορφιάτη, έλαβα πλήρη στήριξη. Τα επόμενα 4 χρόνια δεν συνέβη το ίδιο, σε ηθικό ή υλικό επίπεδο. Δεν έχω πληρωθεί καν το σύνολο όσων ξόδεψα για τη νομική μου εκπροσώπησ­η, όπως προβλέπει ο νόμος. Ευτυχώς, με υποστηρίζο­υν οι συνάδελφοί μου και οι σύλλογοι». Αρκετές και αρκετοί επιθεωρητέ­ς αποφεύγουν να υποβάλουν μήνυση για να μην επιβαρυνθο­ύν οικονομικά και ψυχολογικά. Το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των επιθεωρητώ­ν βελτιώθηκε σημαντικά το 2018-2019.

«Θα πρότεινα μικρές μόνο διορθώσεις και επίσης να ιδρυθεί τμήμα νομικής προστασίας επιθεωρητώ­ν Εργασίας, που θα καλύπτει πλήρως την εκπροσώπησ­η και τα έξοδά τους» συμπληρώνε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece