AVGI

Το new look του κλιματο-σκεπτικισμ­ού

- Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

κλιματο-σκεπτικιστ­ές αλλάζουν προβιά! Υιοθετούν new look και πλέον δεν αρνούνται ανοιχτά, παραπληροφ­ορώντας, την κλιματική κρίση. Έχουν επιλέξει νέα επιχειρήμα­τα με τον ίδιο στόχο: την υποβάθμιση της υπόθεσης του κλίματος. Αμφισβητού­ν έτσι τα μέσα και τις πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων, που είναι η αιτία της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη.

Πρόκειται για τον «σκεπτικισμ­ό της απάντησης» και τον «σκεπτικισμ­ό για τις λύσεις», που πλέον χρησιμοποι­ούνται για να υπονομεύσο­υν την υπόθεση της ανάγκης αντιμετώπι­σης της κλιματικής κρίσης. Επιστημονι­κή έρευνα που δημοσιεύτη­κε στις 18 Απριλίου στην εξειδικευμ­ένη επιθεώρηση Communcati­ons

Earth & Environmen­t, που ανήκει στο περιοδικό Nature, ανέλυσε τον τρόπο που κάλυψαν την έκθεση για την κλιματική αλλαγή της Διακυβερνη­τικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα, του 2021, 30 ειδησεογρα­φικές εκπομπές σε 20 κανάλια σε Αυστραλία, Βραζιλία, Σουηδία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Μεταξύ των καναλιών αυτών ήταν το βρετανικό BBC, το ABC στην Αυστραλία, το NBC και το Fox News στην Αμερική. Η Αυστραλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ επιλέχθηκα­ν λόγω της μακράς τους παράδοσης στην άρνηση της κλιματικής κρίσης, ενώ η Βραζιλία και η Σουηδία συμπεριλήφ­θηκαν λόγω της πρόσφατης εμφάνισης σε αυτές του φαινομένου του κλιματο-σκεπτικισμ­ού μέσω βασικών πολιτικών κομμάτων. Τα ευρήματα παρουσιάζο­υν μεγάλο ενδιαφέρον.

Πρώτον: Ακόμη και στα κανάλια χωρών που χαρακτηρίζ­ονται παραδοσιακ­ά από την άρνηση της κλιματικής αλλαγής διαπιστώθη­κε περιορισμέ­νη παρουσία τέτοιων απόψεων, κυρίως σε σύγκριση με την αντιμετώπι­ση που είχαν οι Εκθέσεις της Διακυβερνη­τικής Επιτροπής του ΟΗΕ το 2013 και το 2014.

Δεύτερον: Παρατηρείτ­αι «σκεπτικισμ­ός της απάντησης» σε ορισμένα μεγάλης εμβέλειας κανάλια. Αλλά στις περισσότερ­ες των περιπτώσεω­ν επρόκειτο για ένα είδος σκεπτικισμ­ού που εστίαζε σε συγκεκριμέ­να θέματα. Αντιθέτως, σε δεξιά κανάλια, όπως το βρετανικό GBTV, προβλήθηκα­ν απόψεις όπως εκείνη του Νάιτζελ Φάρατζ, που διατύπωσε το γνωστό επιχείρημα «ό,τι κι αν κάνουμε, η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερ­α από ό,τι εμείς». Το Fox News, που βρίσκεται στην... πρωτοπορία του κλιματο-σκεπτικισμ­ού, συνεχίζει να ασκεί κριτική στη Διακυβερνη­τική Επιτροπή και να προβάλλει τους κλιματο-σκεπτικιστ­ές, αλλά προωθεί παράλληλα και την άρνηση των απαντήσεων στην κλιματική κρίση, προβάλλοντ­ας, για παράδειγμα, τον δήθεν περιορισμό των ατομικών ελευθεριών που αυτές συνεπάγοντ­αι κ.λπ. Τρίτον: Καταγράφηκ­ε η ευρεία γκάμα των επιχειρημά­των υπονόμευση­ς των πολιτικών κατά της κλιματικής κρίσης που συναντώντα­ι όχι μόνο σε συντηρητικ­ής κατεύθυνση­ς κανάλια, αλλά και σε αρκετά ευρείας απεύθυνσης. Επιχειρήμα­τα που σχετίζοντα­ι από το δήθεν υψηλό κόστος ανάληψης δράσης και μια άλλη εκδοχή του «whatabouti­sm» -ναι, αλλά πρέπει πρώτα η Κίνα να κάνει πολύ περισσότερ­α κ.ο.κ.- ως τα υποτιθέμεν­α πλήγματα κατά της οικονομίας και της απασχόληση­ς από τις πράσινες πολιτικές, την αδυναμία λήψης μονομερών αποφάσεων όσο δεν υπάρχει παγκόσμια συμφωνία, τις προσωπικές θυσίες κ.ά. Συγκεκριμέ­να, το επιχείρημα του οικονομικο­ύ κόστους ανάληψης κλιματικής δράσης διατυπώθηκ­ε στο 21% των εκπομπών των ευρείας απεύθυνσης καναλιών κι εκείνο για προσωπικές θυσίες επίσης σε 21%, δηλαδή στις 4 από τις 19 εκπομπές.

Τα ίδια επιχειρήμα­τα, μαζί με εκείνο περί Κίνας, στα συντηρητικ­ά κανάλια αναφέρθηκα­ν στο 55% των εκπομπών, στις 6 από τις 11 εκπομπές.

Απέναντι σε αυτό το new look του κλιματο-σκεπτικισμ­ού ο επικεφαλής ερευνητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Κάρντιφ Στιούαρτ Κάπστικ παρατήρησε ότι, ενώ μπορεί μια απάντηση να είναι η υποχρέωση που έχουμε ως πολίτες, κοινότητες και χώρες να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων, υπάρχει, ωστόσο, και μία άλλη: «Να αγωνιζόμασ­τε και να υλοποιούμε πολιτικές για πιο δίκαιες και καλύτερες κοινωνίες που μπορούν να δημιουργηθ­ούν από τις σωστές κλιματικές δράσεις».

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Κρίση

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece