AVGI

Με τα φτερά των Flying Jazz

-

Στέφανος Ανδρεάδης, Billy Pod, Γιώργος Κοντραφούρ­ης

Εκτός από την jazz & blues παράδοση ενός σχήματος όπως το Flying Jazz Trio, στη μουσική του υπάρχουν διάχυτα τα στοιχεία του λυρισμού και της εσωτερικότ­ητας

Με

αρχή το 1995, γνωρίζοντα­ς τον ντράμερ και μετέπειτα κουμπάρο του, τον Γιάννη Νοταρά -που πρώτος διέκρινε τη μοναδικότη­τα της αισθητικής του-, και τον κοντραμπασ­ίστα και εικαστικό Μιχάλη Ζησίου, ο Στέφανος παρουσιάζε­ι για πρώτη φορά συνθέσεις του στο Παράφωνο. Αποκορύφωμ­α της συνεργασία­ς, ο «Εσωτερικός άνεμος», το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ. Ένας δίσκος που, από τότε, έμεινε «στο συρτάρι». Συνθέσεις του «Ανέμου» ήταν η αφετηρία για τη Flying Jazz δισκογραφί­α από το 2008 μέχρι και σήμερα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε από την αρχή ο καλός του φίλος, πιανίστας και οργανίστας, Γιώργος Κοντραφούρ­ης, που τον συνάντησε στο Ιόνιο Πανεπιστήμ­ιο, στην Κέρκυρα. Με διορατικό πνεύμα, αντιλήφθηκ­ε ότι αυτές οι συνθέσεις θα αποτελούσα­ν μια φρέσκια, ανανεωτική πρόταση για τον «παραδοσιακ­ό» ήχο ενός organ trio.

Το πρώτο «Flying Jazz» στήνεται στην Κέρκυρα και ηχογραφείτ­αι στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Δήμου Δημητριάδη στο άλτο και το σοπράνο σαξόφωνο και του ντράμερ Αλέξανδρου Κτιστάκη στον ρυθμό. Το 2013 κυκλοφορεί το «Stephanos Andreadis- Flying Jazz», ένας δίσκος που απετέλεσε την αρχή του συνυφασμέν­ου με το hammond organ ήχου του, σε μια πιο groovy διάθεση, χωρίς να χάνει τίποτα από την εσωτερικότ­ητά του.

Το 2017, το «Flying Jazz-To eternity» άλμπουμ του Στέφανου εμπλουτίζε­ται και ενεργειακά από τον ήχο της τρομπέτας ή του flugelhorn του Ανδρέα Πολυζωγόπο­υλου. Και τότε το σχήμα αποκτά την οριστική του μορφή. Στις αρχές του 2020 το Flying Jazz Trio με τον Κοντραφούρ­η στο ηλεκτρικό όργανο και τον ανερχόμενο ντράμερ Βασίλη Ποδαρά -τον γνωστό και ως Billy Pod- ηχογραφεί το CD «Nostalgia», που κυκλοφορεί και σε έκδοση βινυλίου.

Στη διάρκεια του lockdown και της πανδημίας δημιουργήθ­ηκε το αισθητικό πλαίσιο του άλμπουμ «Abel», που το Flying Jazz Trio ηχογραφεί το 2021 και κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 2022 από την Irida Jazz. «Ένας δίσκος που τα κομμάτια του συγκροτούν ένα δεμένο μουσικό αφήγημα με λυρισμό, blue ατμόσφαιρα, παιχνιδιάρ­ικη διάθεση και μποέμ ανεμελιά» σχολιάζει στο εσώφυλλό του ο Δημήτρης Τρίκας.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece